Print Friendly, PDF & Email

Domitian

Domitian 1

Imperator Caesar Domitianus Augustus, født Titus Flavius Domitianus, 24.oktober 51 og død 18.september 86.

Keiser fra 14.september 81 til 18.september 96.

Han var den tredje og siste keiser i det flaviske dynasti, etter faren Vespasian og den eldre broren Titus.

Mens hans to forgjengere hadde lang militær utdannelse, var Domitian mer dikter enn kriger. Men i starten av sin keisertid viste han seg som en habil administrator.

Han var spesielt opptatt av gudinnene Nerva og Isis. Obelisken som står i midten av Berninis vakre Fireflodsfontene på Piazza Navona er hentet fra Egypt av Domitian. Piazza Navona var opprinnelig Domitians stadion. Bygningene rundt dagens torg er bygget på ruinene av de gamle tribunene. Deler av dette kan du se utenfor nordenden av plassen.  Går du rundt hjørnet, kan du gå ned og beskue rester av det opprinnelige stadion.

Domitian 2
Forum Transitorium – påbegynt av Domitian, fullført av Nerva

Domitian ble i løpet av sine 15 år som keiser en av Romas store byggere. Ca. 50 byggverk av ulike slag skal ha blitt reist eller gjenreist takket være ham, deriblant Titusbuen, Vespasians tempel, sitt eget palass på Palatinhøyden og første del av Forum Transitorium (kalles også Nervas Forum). Noe av gjenreisningen skyldes en stor bybrann som fant sted i år 80.

Penger skaffet han gjennom økte skatter, noe som ikke ble sett på med blide øyne i provinsene. Han var heller ikke særlig populær blant medlemmene av Sentatet, da han visstnok ikke viste tilbørlig respekt for denne institusjonen og det opprinnelige republikanske hierarkiet. Han skal ha sagt: “En keiser som ikke henretter folk, er ikke en god keiser, men en heldig keiser”. Han provoserte også senatet med å benytte tittelen dominus et deus, herre og gud.

Etter hvert styrte han riket med en slik terror at det ble gjort en sammensvergelse mot ham og en i husholdningen fikk ham til slutt drept. Han forfulgte stoiske filosofer (stoisme en retning innen filosofien, grunnlagt av grekerne ca. 300 år f.kr.) og henrettet flere senatorer og andre høyere embetsmenn. Så upopulær var han at han ble nektet en begravelse på statens regning.

Om alt det ufordelaktige som er skrevet om Domitian er korrekt kan man kanskje dvele litt ved. Vi skal ikke glemme at det er i de kretser som han var minst populær vi finner de litterære kildene hans ettermæle bygger på.

Da sammensvergelsen mot keiseren til slutt førte til hans fall, besluttet Senatet at de selv skulle utpeke etterfølgeren. Det ble den første av de såkalte gode keisere, en advokat ved navn Nerva.

Forgjenger

Titus

Domitian 3

Domitian

 81 – 96

Domitian 4

 

Arvtaker

Nerva

Domitian 5