Print Friendly, PDF & Email

  Med Jan E. Hansen i Roma

Jan E. Hansen, forfatter, journalist, tidligere kulturredaktør i Aftenposten, en av «Tre muntre herrer i Roma», for å nevne noe, er en direkte årsak til mange nordmenns forelskelse i denne byen.

Han er nå bosatt i Roma og deler med glede byens historie med tilreisende nordmenn i form av byvandring og foredrag.

 

Bli med på formiddagsvandring i Roma

Med Jan E. Hansen i Roma 1En formiddagsvandring i Roma med Jan E. Hansen spenner over en lang epoke, ca. 3000 år, men ikke nødvendigvis så langt i meter. Vandringen foregår i et, geografisk sett, begrenset område, men som historisk og arkitektonisk rommer det meste. Pantheon står sentralt.

De som blir med på en vandring med Jan E. Hansen får med seg inntrykk fra Roma som vil sitte igjen som et varig minne. Det kan anbefales!

 

 

Klikk på denne linken og få en smakebit:
Jan E. Hansens Roma       
NRK Billedbrev – Arnt Stefansen

 

Send en forespørsel om formiddagsvandring med Jan E. Hansen
Send en e-post til stein@romareiser.no, som kan formidle kontakt.

NB! Vennligst oppgi  tidspunktantall personer og ditt mobilnummer slik at Hansen kan nå deg på SMS,

 

Her følger uttalelser fra noen som har opplevd hans engasjerende historiefortellinger:

“Han er en kunstner i å formidle kunnskap og historie”

“Spennende fortellerstemme med omfattende og imponerende kunnskaper”

«Dette ble det absolutte høydepunktet for mitt opphold i Roma»

«En stor takk til Jan E. Hansen. Nå forstår jeg mer av hvor viktig denne byen har vært for Europas utvikling – og for Norge!»

“Kunne gjerne hatt flere “vandringer” med Jan E. Hansen. Skal sterkt anbefale dette til familie og venner som skal nedover i tur og orden.”

 

 Bøker av Jan E. Hansen

Med Jan E. Hansen i Roma 2

Drømmen om Roma
Aschehoug 1992

Hansen har en formidlingsevne, både muntlig og skriftlig, som løfter et opphold i «den evige stad» til en ny dimensjon. Etter å ha vandret sammen med ham fornemmes den store forskjellen mellom en guide og en historieforteller. Et sitat fra en av hans bøker, «Drømmen om Roma», illustrerer dette:

Til denne byen har “alle” kommet i over 2750 år, keisere og kunstnere, paver og politikere, for å bygge den i sitt eget bilde, for å oppleve den som andres byggverk, og for å drømme seg bort i den. Derfor forteller Roma mer om oss og vår kultur enn noen annen europeisk by.

 

 

 

Med Jan E. Hansen i Roma 3

Roma – 42 steder som skapte historie
Press Forlag 2009

I 2009 ga han ut boken, «Roma – 42 steder som skapte historie». Ett av disse er Pantheon, «Alle guders tempel», eller nå, «Santa Maria ad Martyres».  Her er et lite utdrag fra boken:

«Regimer reiser seg og faller, vi ser bruddflatene mellom ulike epoker, stilidealer konkurrerer med hverandre. Men drømmen om én by, én felles verden, gjennomsyrer alle romerske prosjekter, på godt og ondt, fra den gryende bystaten, republikken før Kristi tid, via pavestaten, til Mussolinis hovedstad etter Italias samling. Hele forløpet kan avleses i Pantheon, i samme bygningskropp, i samme interiør. Står vi her lenge nok, innenfor eller utenfor, eller sitter vi lenge nok og bare ser på Pantheon, kan en merkverdighet skje: Tiden skrumper, alle steder blir ett, plutselig eller gradvis oppleves verden som en mulig møteplass, nå og alltid.

 

 

 

 

med-ett-ben-pa-jordenMed ett ben på jorden
Press forlag 2016

I desember 2011 ble Jan E. Hansen kjørt i ambulanse til Fatebene Fratelli-hospitalet, det katolske sykehuset på Tiberøya som han utallige ganger hadde foredratt om for nordmenn på besøk i byen. Da han våknet av narkosen var det høyre benet amputert over kneet. 

Etter å ha avbrutt rekonvalesensen i Norge vendte Jan E. Hansen hjem til Roma i rullestol. Julen 2015 samlet han tankene og fortalte sin historie, ansikt til ansikt med ingen andre enn seg selv, med penn på linjert papir. Det er blitt en bok om tap, men i enda større grad om vennskap og nåde, og som han selv skriver det i forordet: «Om livet, før det var for sent».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lukk meny