Piazza Farnese – et palass, to badekar og et kloster

Palazzo Farnese og Birgittaklosteret 1Piazza Farnese er et godt eksempel på en renessanseplass. Det var den berømte ariktekten Antonio Sangallo d.y. som av kardinal Allesandro Farnese fikk oppdraget med å bygge et palass til familien her. Arbeidet med byggingen startet på begynnelsen av 1500-tallet. Senere ble Michelangelo engasjert til å videreføre arbeidet. Han ga blant annet bygningen den markante gesimsen som er så typisk for renessansestilen fra Firenze. Allesandro Farnese ble i 1534 valgt til pave og tok navnet Paul III.

Mot slutten av 1500-tallet fikk Giacomo della Porta i oppdrag å bygge en fløy på baksiden av palasset. Kunstnerne Annibale og Agostino Carracci fikk i samararbeid med Domenichino i oppdrag å utsmykke bygningen med fresker. Vi er nå i overgangen mellom renessansen og barokken.

Ut mot baksiden ser vi en bro som går over gaten, Via Giulia. Michelangelo hadde som plan å bygge en bro over til Farnesefamiliens «sommerpalass», Villa Farnesina, på den andre siden av Tiberen. Den ble aldri sluttført.

Farnesefamilien ble borte utpå 1700-tallet.  Palasset ble overtatt av det spanske kongehuset som på den tiden regjerte i Napoli.

Siden 1874 har det huset den franske ambassade. De disponerer palasset til en svimlende husleie på til sammen 1 euro pr. år. Det hører med til historien at den Italienske ambassade i Paris har en lignende avtale med sin «husvert».

Piazza Farnese er langt fra så folksom som Campo de’ Fiori, bare noen meter unna. Det ligger et par spisesteder i gaten mellom de to plassene og en inne på selve plassen.

 

Palazzo Farnese og Birgittaklosteret 2To fontener, i form av store badekar ruver på plassen. De er hentet fra Caracallas termer litt utenfor sentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

Palazzo Farnese og Birgittaklosteret 3

En annen markant bygning på Piazza Farnese er klosteret til Den hellige Birgitta av Vadstena.

Hun kom til Roma med sin datter Katarina og noen pilegrimer i 1349. Dette var mens Paven fremdeles var i «sitt Babylonske fangenskap» i Frankrike. De leide seg inn i et nabohus til Palazzo Farnese. Det ble senere et kloster som man i dag kan leie seg inn i ved besøk i Roma.

 

 

Ting å se på veien

Palazzo Farnese og Birgittaklosteret 4Rett før vi kommer til Palazzo Spada ligger den lille plassen, Piazza delle Quercia og den tilhørende kirke, Santa Maria della Quercia. Plassen er oppkalt etter et eiketre. Quercia er det italienske ordet for eiketre. Dette er typisk for både plasser og gater i Roma. Mange har navn etter noe som befinner seg i gaten eller på plassen.

Eiketreet som har gitt navnet til plassen er for lengst hugget ned, ikke bare en gang, men flere. Treet som står der nå kom på plass i 2016.

Se lysbilder fra plantingen av det nye treet her! Hva slags tre det er usikkert, men en eik er det vel ikke?