Print Friendly, PDF & Email

Sant’Ignazio di Loyola

På Piazza di Sant’Ignazio, bare et steinkast fra Pantheon, ligger jesuittkirken Sant’Ignazio di Loyola. Kirken er bygget til minne om den spanske adelsmannen og offiseren som på grunn av en skuddskade, med derpå følgende tid til grublerier, fant på å stifte Jesuittordenen.

Sant’Ignazio di Loyola 1Kirken er blant de første som er bygget i barokkstil. Den kan virke grå og dominerende der den ligger på en av Romas vakreste plasser i rokokkostil. Går du inn, forsvinner det grå og du opplever en fargeprakt fra gulv til tak som du sjelden har sett maken til. Her er det ikke spart på noe for å overbevise om hva som er den sanne tro!

 

 

Sant’Ignazio di Loyola 2Her ser du et takmaleri som viser Loyolas opptakelse i himmelen, sittende på en sky omkranset av engler og annen herlighet. Vakkert!

Avhengig av hvor du står, reiser eller faller søylene i de fire hjørnene seg. De skal illustrere de fire verdensdeler – og troens utbredelse.

 

 

 

Sant’Ignazio di Loyola 3Så får du øye på en høy kuppel. Men pass opp! Det er her du blir rundlurt!

Kirken har nemlig ikke noen kuppel. Den er malt på flatt tak! Noen hevder at det var på grunn av pengemangel, andre mener at det var naboen, dominikanerne i Santa Maria Sopra Minerva, som protesterte mot at en kuppel skulle skygge for deres bibliotek vegg i vegg.

Det kan jo være av interesse å nevne at følgende tekst er hentet fra Norges Grunnlov i 1814: «Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales». Denne delen av Grunnlovens §2 ble ikke strøket før i 1956 – med 111 mot 31 stemmer.  Alle 14 fra Kristelig Folkepartis stemte mot, men også blant annet 6 av Høyres 27 representanter.

Det står et stort speil på gulvet som bidrar til at du får et godt overblikk over jesuittmunken og kunstneren Andrea Pozzos vakre takmaleri av Sant’Ignazios opptakelse i himmelen. Dette er barokk kunst på sitt mest typiske.

Kirken er bygd til minne om stifteren av Jesuitterordenen. Hovedkirken, Il Gesu, ligger nærmere Piazza Venezia og tilhører en annen vandring. Det er Il Gesu Sant’Ignazio di Loyola er gravlagt.

 

Ting å se på veien

Piazza di Sant`Ignazio

Sant’Ignazio di Loyola 4Som allerede nevnt; Dette er en piazza med vakre bygninger i rokokko.
Arkitekten fra 1700-tallet er Filippo Raguzzini. Bygningen i front sto ferdig i 1728.

Her ligger hovedkontoret til Carabinieris avdeling for beskyttelse av Italias kulturarv.

 

Da Sabatino

Sant’Ignazio di Loyola 5I tillegg må det anbefales at du på ett eller annet tidspunkt legger lunsjen eller middagen til restauranten, Da Sabatino, som ligger rett over plassen til høyre når du kommer ut av kirken.

Jeg er aldri i Roma uten å ha spist både lunsj og middag hos denne hyggelige familien og deres like hyggelige ansatte – og ikke minst: Her er det god mat!

Les mer om Da Sabatino her!