Print Friendly, PDF & Email

Caligula

Caligula 1

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus, født Gaius Julius Caesar Germanicus , født 12, død 41 e.Kr.

Keiser fra 18.mars 37 til 24. januar 41

Han er mer kjent under navnet Caligula, et navn han fikk av soldatene da han som barn oppholdt seg sammen hæren ved Rhinen. Caligula betyr «den lille soldatstøvel». Dette navnet beholdt han, underlig nok!

Han oppholdt seg lenge sammen med sin grandonkel og stefar, Tiberius, på Capri. Han var allerede påtenkt som hans etterfølger. Om han bisto sin onkel og stefar for å forskynne prosessen, da Tiberius likevel var døende, er det mange som mener. Caligula var 25 år da han overtok tronen etter sin forgjenger, som slett ikke hadde hatt noe ønske om å bli nummer to i rekken av romerske keisere.

I begynnelsen på sin regjeringstid, fra 37, styrte han forsiktig og gjenopprettet blant annet folkevalg på embetsmenn, noe Tiberius hadde avskaffet. Han ble ikke mindre populær av å lette på skattetrykket.

Året etter, i 38, ble han alvorlig syk. Da han våknet opp var hans personlighet fullstendig forandret, fra fredsfyrste til tyrann.

Han ødslet bort statens midler og innførte tyngende skatter. Han førte et utsvevende liv og var totalt uberegnelig i sitt styresett. Blant annet utpekte han sin egen hest, Incitatus, til konsul.

Han anså seg selv og søster Drusilla som guder i levende live!

Hans militære meritter i Germania og Britannia går heller ikke over i historien som særlig flatterende. Invasjonsplanene mot Britannia ble det ingenting av. Det jo litt vanskelig å komme over kanalen uten å ha sørget for å ha skip til rådighet!  Men, hva spiller vel det for rolle, når man allerede er en gud?  Caligula sørget for at hjemkomsten ble feiret med ovasjoner, eller ovatio, som det heter på latin.

Høyst sannsynlig led Caligula av en sinnsykdom og flere har i ettertid forsøkt å forklare dette medisinsk, alt fra overproduksjon av skjoldbruskkjertelhormoner til epilepsi.

Etter fire år under Caligulas terrorvelde sa pretorianergarden at nok fikk være nok. Med støtte fra medlemmer av sentatet ble han stukket ned på vei til sitt palass, bare 28 år gammel.

Deretter utpekte pertorianergarden hans onkel, Claudius, til ny keiser, etter sigende mot Claudius egen vilje.

 

Forgjenger

Tiberius

Caligula 2 

 

Caligula

37 – 41

Caligula 3

Arvtaker

Claudius

Caligula 4