Print Friendly, PDF & Email

Kjente nordmenn, dansker og svensker i Roma

På slutten av 1700-tallet og videre inn i neste århundre valfartet kunstnere og flere vitenskapsmenn til Roma. Her møttes de, malere, billedhuggere, forfattere og komponister.
Noen av disses opphold beskrives eksplisitt. Det er umulig å nevne alle, men hit kom de altså, og for å nevne noen: Ludvig Holberg, Thomas Fearnley, Ole Bull, August Strindberg, Selma Lagerlöf, Arne Garborg, Jonas Lie, Evert Taube og mange flere, for kortere eller lengre opphold.

Kjente nordmenn, dansker og svensker i Roma 1Caffe Greco, i Via Condotti, nedenfor Spansketrappen, var et yndet samlingssted. Kafeen ligger i det området som de fleste utlendinger hadde sitt tilhold på denne tiden. Den er vel verdt et besøk. Historiens sus kan fremdeles høres fra veggene!

Sigurd Willoch skriver i sin bok om Thomas Fearnley, «Maleren Thomas Fearnley»:

Alltid kom det nye folk. Der var den gang omkring 150 tyske kunstnere og et halvt hundre fra skandinaviske land. Å komme til Rom var næsten som å reise hjem for den som hadde ligget andre steder i utlandet og følt seg ensom. Her var en sikker på å møte landsmenn og venner. Og den reisende var ikke mer enn kommet inn av byporten ved Piazza del Popolo før han var midt i utlendingenes kvarter, strøket langs Corsoen, op mot den Spanske trapp og Barberiniplassen.»

De som eksplisitt er omtalt på egen side er:

Den hellige Birgitta av Sverige
Dronning Christina av Sverige
Bertel Thorvaldsen
J.C. Dahl
H.C. Andersen
P.A. Munch
Bjørnstjerne Bjørnson
Henrik Ibsen
Edvard Grieg
Sigrid Undset
Hendrik Christian Andersen

 

< TILBAKE