Print Friendly, PDF & Email

Malerkunsten i barokken

Barokk malerkunst er godt representert i Roma, både i kirker og gallerier. Helt gratis kan du oppleve verk av den store kunstneren Caravaggio. Flere av hans berømte bilder er å finne i kapeller i kirker med bare noen få skritts avstand. Gled deg også over fantastiske takmalerier i f.eks. Sant’Ignazio di Loyola, bare et steinkast fra Pantheon.

Malerkunsten i barokken 1
Caravaggio – Peters korsfestelse

Bildet til venstre viser Caravaggios tolkning av «Peters korsfestelse». Caravaggio var med på å utvikle barokkmaleriet, med sterke effekter i form av lys og skygge og svært levende og dynamisk gjengivelse av mennesker og situasjoner.

Peters korsfestelse henger i kapellet til venstre for hovedalteret i Santa Maria del Popolo ved nordenden av Via del Corso. Det er ofte messe, bryllup eller begravelse i denne kirken, så det er ikke alltid mulig å komme frem til dette kapellet.

 

 

Heldigvis finnes det flere alternativer for å se Caravaggio i Roma. To kirker som bare ligger noen få meter fra hverandre er verdt et besøk for kunstinteresserte.

 

Malerkunsten i barokken 2Madonna di Loreto

I Cavalletti kapellet rett til venstre i kirken Sant ‘Agustino i Via della Scrofa nr. 8, men med inngang fra Via delle Coppelle, henger «Madonna di Loreto». Bildet viser Maria med Jesusbarnet som tilbes av to pilegrimer. Legg merke til mannens føtter. De er skitne! Dette ble sterkt kritisert. Man kan da ikke være skitten på bena når man er på så fint besøk!

 

 

 

Gå tilbake til Via della Scrofa, ta til høyre og gå videre til Chiesa di Luigi Francesi.. I Contarelli-kapellet øverst til venstre henger 3 bilder av Caravaggio over temaene, «Matteus kallelse, Evangelisten Matteus og Matteus martyrium».

Malerkunsten i barokken 3

 

 

 

 

 

Malerier av Caravaggio finner du blant annet også i Galleria Borghese og i Galleria Doria Pamphilj.

Malerkunsten i barokken 4
Michelangelo Merisi da Caravaggio

Caravaggio het egentlig Michelangelo Merisi da Caravaggio, fordi han vokste opp i den lille landsbyen Caravaggio lenger nord. Foruten å være en gudbenådet maler var han også en ordentlig kranglefant. Hans gemytt bragte ham stadig opp i trøbbel. Det går mange historier om hans ville og utsvevende liv.

Som modeller tok han i bruk gatens løse fugler og du skal ikke se bort fra at ansiktstrekkene til den hellige Maria er umiskjennelig like den lokale kurtisane!

 

Klikk her og les mer om Caravaggio

 

 

Malerkunsten i barokken 5
Takmaleri i Sant’Ignazio di Loyola

Barokk kunst ser det også i taket på mange kirker, som for eksempel i Sant’Ignazio di Loyola. Her opplever du i tillegg et optisk bedrag. Kuppelen i denne kirken er nemlig ikke noe kuppel. Det er flatt tak!

Legg også merke til takmaleriet med søyler i hvert hjørne. De ser ut til å stå helt loddrett når du ser dem fra en spesiell vinkel, men så «legger de seg ned» når du går videre og ser dem fra motsatt vinkel.

Malerkunsten i barokken 6
Andrea Pozzo

Opphavsmannen er jesuitten Andrea Pozzo. Han var en allsidig kunstner i senbarokken. Foruten å male var han også arkitekt og dekoratør. Dessuten var han kunstteoretiker.

Mest kjent er han for sine gedigne freskemalerier, som de vi ser i Sant’Ignazo-kirken, med svært teknisk avanserte synsbedrag.