Print Friendly, PDF & Email

Castel Sant’ Angelo – Hadrians mausoleum

Hadrians-Mausoleum2Castel Sant’ Angelo, som byggverket nå heter, er opprinnelig keiser Hadrians mausoleum, som ble oppført etter hans død i 138, på sterk oppfordring fra adoptivsønnen, keiser Antoninus Pius.

Mausoleet er bygget etter samme lest som Augustus mausoleum, rett på den andre siden av Tiberen. Mausoleet var ment som gravplass til keiseren og hans familie. Hadrians mausoleum har enorme dimensjoner. Denne keiseren var glad i å bygge, noe vi har flere eksempler på, ikke minst Pantheon i sentrum av Roma og Hadrians haver noen kilometer utenfor bykjernen.

 

Sant’ Michael og pesten

Sant MichaelPå toppen av Castel Sant’ Angelo står erkeengelen Sant’ Michael, i ferd med å sette sverdet tilbake i sliren. Her har han stått siden 590, dvs. han er blitt byttet ut noen ganger pga. slitasje.

Hvorfor står han her?
Jo, det henger sammen med en forferdelig pestepidemi som plaget romerne på slutten av 500-tallet. Pave Gregor den store så seg nødt til å forsøke å få slutt på elendigheten ved å gå i prosesjon i Romas gater med bønn og takksigelser. Da følget kom til broen ved keiser Hadrians mausoleum fikk paven et syn. Han så erkeengel Sant’ Michael sveve over mausoleet, akkurat idet engelen var i ferd med å sette sverdet tilbake i sliren.

Dette tok han som et tegn på at de hadde blitt bønnhørt og at budbæreren på denne måten kunne meddele at nå var pestepidemien over. Paven ble overmåte takknemlig og besluttet at det skulle reises en skulptur på toppen av denne hedenske gravplass. Mausoleet fikk navnet Castel Sant’ Angelo, Engleborgen.

 

«Etterbruk»

I middelalderen ble mausoleet gjort om til et forsvarsverk, med en hemmelig gang til Vatikanet, kalt Passetto di Borgo.

Engleborgen har gjennom tidene vært benyttet både som forsvarsverk og fengsel. Da keiser Karl V beleiret Roma i 1527 måtte den daværende pave, Clemens VII, benytte seg av nevnte korridor. Han reddet seg på denne måten inn i borgen, men rømte derfra senere, utkledd som gartner!

Stakkars Giordano Bruno, han som ble brent på bålet på Campo di Fiori i februar 1600, satt flere år fengslet her.

Nå er borgen et museum og det er her siste akt i Puccinis opera, Tosca, finner sted.

Castel Sant’ Angelo er verdt et besøk, ikke minst pga. den fantastiske utsikten mot Peterskirken og mot byen.