Print Friendly, PDF & Email

Rafaels gobelinger

Vatikanmuseet - Rafaels gobeliner 1I 1514 får Rafael i oppdrag av pave Leo X å lage tegninger til gobeliner som skulle henge i den nederste delen av veggene i Det sixtinske kapell.

Tegningene ble malt på kartong og sendt til Brussel for å veves. 7 av kartongene er å finne i Victoria og Albert-museet i London. De befant seg i Brussel frem til 1623, da kong Charles I kjøpte dem og tok dem med seg til London.

Gobelinene henger ikke lenger i Det sixtinske kapell. Noe av årsaken skal være Michelangelos misunnelse over Rafaels suksess.  Han ønsket ikke å ha dem hengende der sammen med sin egen kunst, noe som er en av grunnene til at hans bilde, «Dommedag», ble laget så stort at det ikke var plass til Rafaels gobeliner på de nedre feltene på denne veggen.

Her vises to av temaene, med henholdsvis Rafaels kartonger, som befinner seg i London, og vevde gobeliner, som henger i glassmontere i Vatikanmuseet. Hele serien skildrer scener fra «Apostlenes gjerninger».

Vatikanmuseet - Rafaels gobeliner 2Vatikanmuseet - Rafaels gobeliner 3

De 10 gobelinene, som i det sekstende århundre ble fjernet fra Det sixtinske kapell, ble i 2020 hengt tilbake for en ukes tid, i anledning 500-årsjubileet for Rafaels død. De er nå tilbake på plass i sine glassmontere i Vatikanmuseet.