Print Friendly, PDF & Email

Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell

Vatikanmuseet og det sixtinske kapell 1I Vatikanmuseet er du aldri alene. Over 5 millioner er innom her i løpet av et år. Derfor lønner det seg å forhåndsbestille billetter slik at man slipper den endeløse køen langs murene opp til hovedinngangen. Dette er siste stopp på denne vandringen. Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell er i seg selv en vandring, så du bør vurdere å ta denne etappen separat.

Det var pave Julius II som grunnla museet tidlig på 1500-tallet. Det hele startet med at en bonde som var ute på sin vingård, ikke langt fra kirken Santa Maria Maggiore, fant skulpturen Laokoon da han var ute på markene.

Skulpturen er kjent fra beretningen om krigen mellom Spartanerne og Troja. Dette var den første gjenstanden som ble utstilt i Vatikanmuseet.

 

 

Vatikanmuseet og det sixtinske kapell 2Museet er inndelt i 13 avdelinger, blant annet Det egyptiske museum og Det etruskiske. Her finner du også Rafaels stanser i det som tidligere var Pavens leilighet. Paven var særdeles begeistret for Rafaels kunst og lot ham utsmykke alle værelsene. Her finner vi blant annet «Skolen i Athen», som er en hyllest til gresk filosofi. I bildet ser vi kjente filosofer som Platon, Aristoteles og Sokrates.

 

 

PaVatikanmuseet og det sixtinske kapell 3ve Leo X ba Rafael male kartonger med motiver fra Jesu liv sammen med Peter og Paulus. Disse dannet grunnlaget for gobelenger som skulle henge i det Sixtinske kapell. De fleste henger nå i glassmontere i Vatikanmuseet.

 

 

 

 

Det sixtinske kapell

Vatikanmuseet og det sixtinske kapell 4Kapellet het opprinnelig Cappella Magna, men fikk Cappella Sistina da pave Sixtus IV restaurerte de på slutten av 1400-tallet. Opprinnelig var dette et pavelig huskapell. Det er her den pavelig konklave finner sted i forbindelse med valg av ny pave. Det har for øvrig samme mål som Salomos tempel!

Michelangelo har tilbragt mye tid i dette kapellet. Først lå han på ryggen og malte den berømte takfresken som vi skimter i bildet til venstre, med scener fra det gamle testamentet.

Det var pave Paul II som beordret Michelangelo til å male takfresken, mot kunstnerens egen vilje. «Jeg er billedhugger, ikke maler!», skal han ha sagt. Han brukte 4 år på arbeidet.

Også andre renessansekunstnere har satt sitt preg på kapellet: Domenico Ghirlandaio, Pinturicchio, Pietro Perugino, Cosimo Roselli og Sandro Botticelli.

 

Vatikanmuseet og det sixtinske kapell 5Det tok 24 år fra Michelangelo var ferdig med takfresken til han kom tilbake og malte fresken, «Dommedag». Dette brukte han 6 år på!

Det sto ferdig i 1541, dekket med flere hundre nakne figurer i form av helgener, frelste sjeler, demoner og fortapte syndere.

Ikke alle var like fornøyd med at alle var nakne, spesielt ikke Pavens seremonimester, Biagio da Cesena. Det utspant seg en særdeles morsom historie på grunn av denne herres ville protester mot Michelangelos nakenhet. Les denne historien her!