Print Friendly, PDF & Email

Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke

Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke 1Piazza Trilussa er starten på bydelen Trastevere. Det kan kanskje sammenlignes med vårt eget Grünerløkka i Oslo, et fra tidligere typisk arbeiderklassestrøk som nå er blitt et meget attraktivt og kanskje litt snobbete bohemstrøk – og selvfølgelig et eldorado for turister, med et stort tilbud av restauranter og kulturaktiviteter.

Du bør sette av en formiddag i den hyggelige og maleriske bydelen på den andre siden av Tiberen, eller rettere sagt “over Tevere”. Navnet Trastevere betyr nettopp det på latin. Trans Tiberim, eller Tevere, som elven heter på italiensk.

Her har det bodd folk i over 2700 år, bl.a. etruskere. Senere ble bydelen befolket av folk fra øst, syrere og jøder. Keiser Augustus innlemmet bydelen i Roma, som den 14. region. Keiser Aurelian lot sin berømte mur også omkranse Trastevere rundt 270 e.kr.

Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke 2Santa Maria in Trastevere er blant de aller eldste kirkene i Roma og er etter all sannsynlighet bygget av pave Julius I, midt på 300-tallet. Etter manges mening er den også en av de aller vakreste, ikke minst på grunn av mosaikkarbeidene.

Legenden sier at pave Callistus (217 – 222) skal ha blitt fengslet under keiser Aleksander Severus og sulteforet. Han ble kastet ut av et vindu og deretter ned i en brønn, hvor kirken Santa Maria in Trastevere nå står. Du finner den på torget som selvfølgelig bærer navnet Piazza St. Maria in Trastevere.

Bruk gjerne formiddagen i Trastevere. Etter et besøk i nevnte Mariakirke, slå deg ned med et glass på den andre siden av torget.

«Gå deg vill» iI de trange smugene i denne pittoreske bydelen. Her finner du mange hyggelige spisesteder og ulike butikker. Her kan du gjøre røverkjøp på blant annet sko!

Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke 3Avslutt med en lunsj på ett av de mange spisestedene i denne bydelen. Jeg anbefaler gjerne Capo de Fero i Via S. Cosimato 15. Den står på listen over spisesteder anbefalt av Den norske institutt i Roma, UiO, som holder til på Gianicolo, ikke så langt unna.