Print Friendly, PDF & Email

Galleria Doria Pamphilj

Galleria Doria Pamphilj er et av Romas største gallerier. Det var familien Pamphilj som på 1600-tallet begynte å bygge opp en helt enestående kunstsamling. Galleriet ble etablert i 1651.

Galleria Doria Pamphilj 1Samlingen finner man i galleriet som går rundt atriet i midten av palasset. Det er faktisk dette som er opphavet til begrepet «galleri».

Palazzo Doria Pamphilj må ikke forveksles med Palazzo Pamphilj, som ligger på Piazza Navona, og som i dag huser den brasilianske ambassade.

NB! Et besøk i galleriet tar fort et par timer, så du bør vurdere å sette av tid til et besøk her på et annet tidspunkt enn denne vandringen.

 

Galleria Doria Pamphilj 2Av kjente familiemedlemmer av slekten Pamphilj bør først og fremst nevnes Giovanni Battista Pamphilj. Han ble valgt til pave 70 år gammel og tok navnet Innocent X.

Bildet av ham er malt av den kjente spanske kunstneren Velasquez, som ellers er godt representert i Pradomuseet i Madrid.

Innocent X var, etter det man har hørt, ikke særlig omgjengelig. Etter å ha sett portrettet skal han ha sagt til Velasques: «Altfor likt, altfor likt!». Han kom dessuten på kant med den kjente kunstneren Gian Lorenzo Bernini, i forbindelse med byggingen av to tårn på fronten av Peterskirken. En feilberegning av tyngden førte til at det ble sprekker i bygningen og tårnene måtte rives. Bernini fikk sparken på grunn av denne fadesen.

Galleria Doria Pamphilj 3Nevnes bør også pavens svigerinne, Olimpia Maidalchini, eller Donna Olimpia, som hun ble kalt. Det sies at det faktisk var hun som satt med makten i de 11 årene Innocent X var pave. Hun sørget blant annet for at hennes 22 år gamle sønn ble utnevnt til kardinal og greide dessuten å sikre seg verdifulle eiendommer.

Da paven utlyste en konkurranse i forbindelse med byggingen av fontenen foran kirken Sant’Agnese in Agona på Piazza Navona, var den tidligere nevnte Bernini ikke invitert til å delta. Men, med bestikkelser fikk han Donna Olimpia til å fremvise sitt forslag for paven. Han skal ha sagt: «Den eneste måten å unngå Bernini på er å ikke se kunsten hans!». Derfor kan vi nyte synet av «Fireflodsfontenen» på Piazza Navona.

Galleria Doria Pamphilj 4Både Velsques maleri av Innocent X og bysten av Donna Olimpia er å se i Galleria Doria Pamphilj.
Her kan du også nyte kunstverk av blant andre de kjente kunstnere som Caravaggio, med blant annet det vakre maleriet, «Hvile ved flukten til Egypt».

 

 

 

 

Galleria Doria Pamphilj 5Foruten mye vakker kunst på veggene er galleriet i seg selv utrolig vakkert. Det er verdt et besøk.

  • Klikk på bildet for å komme til galleriets egen hjemmeside.
  • Når du kommer inn på hjemmesiden, klikk på bildet og du før en omvisning i galleriet.