Print Friendly, PDF & Email

Palazzo Barberini

Palazzo Barberini var opprinnelig den rike Barberinifamiliens residens, etter at de kjøpte eiendommen av familien Sforza. Det mest kjente medlemmet var Maffeo Barberini, som ble pave Urban VIII. I 1953 ble palasset omgjort til galleri og heter i dag «Galleria Nazionale d’Arte Antica».

Galleriet har bilder helt tilbake til det 13. århundre, men det er perioden mellom år 1500 til 1700 som er best representert. Det huser en av de viktigste malerisamlingene i Italia. Her finner vi, foruten Rafaels, «La Fornarina», både Caravaggio og Bernini. I samlingen er det kun ett bilde av Rafael.

La Fornarina
Palazzo Barberini 1Rafael malte flere bilder av denne kvinnen. Han var inspirert av andre kunstneres arbeider og teknikker, og det er ikke vanskelig å se at dette kvinnens underfundige blikk har visse likhetstrekk med Da Vincis «Mona Lisa».

La Fornarina het, som tidligere nevnt, Margarita Luti, bakeren Francesco Lutis datter, som han hadde et forhold til, til tross for at han var forlovet med sin mesens niese, Maria Bibiena.

Forskere er i tvil om Rafael mente å avbilde sin elskerinne, eller om han benyttet henne som modell for å skildre kjærlighetsgudinnen Venus.

Navnet «La Fornarina» stammer fra farens yrke. Bakeri på italiensk er «Forno», som egentlig betyr «stekeovn».