Print Friendly, PDF & Email

Det italienske spisekartet

Il menu, per favore!

En full italiensk meny består av fire retter: Antipasti – Il primo – Il secondo – I dolci

Det italienske spisekartet 1
Bruschetta – en rimelig og god antipasto

Du kan selv velge om du ønsker alle eller kanskje bare en rett – heldigvis! «Det hele» kan bli i meste laget for en småspist nordboer. Det som ligner mest på en norsk middagsrett er secondo. Skal du ha en t-benstek anbefales en bistecca fiorentina. Det er ikke vanskelig å få lammekoteletter og lignende ting som vi er vant med hjemme.

Kokte poteter kan nok være vanskelig å oppdrive, men friterte eller stekte er ikke noe problem.

Ellers er det bare å glede seg til pizza, pasta og alt det italisenske kjøkken kan by på. Med hjelp av en italiensk ordbok, engelsk, fingerspråk og en godt spisekart, finner du garantert noe du blir fornøyd med.

Bruschetta, uttales brosketta, er en rimelig og god forrett, laget av ristet brød, hvitløk, olivenolje, tomat og basilicum.

Lunsj (pranzo) spises mellom 13.00 og 15.00 i Roma, men flere typiske turistrestauranter har åpent hele tiden. Et pizzeria med vedfyrt ovn har sannsynligvis ikke åpent ved lunsjtider. Pizza er tradisjonelt en middagsrett, men også det er i ferd med å bli historie.

Middag (cena) begynner stort sett klokken 20.00.

  Det italienske spisekartet 2

 Garnityr og tilbehør:

 Hvis du ønsker garnityr eller poteter til hovedretten, må dette som regel bestilles separat. Det kan være lurt å bestille en salatbolle på deling. Spør etter en insalata mista.
 
Gnocchi (uttales njåkki):

Miniraspeballer, laget av poteter, egg, hvetemel og salt. Noen tilsetter smak, som  for eksempel ost.

Tiramisù:
En dessertkake, bestående av savoiardi-kjeks, mascarpone-krem, egg, sukker, espressokaffe, og kakopulver – gjerne dynket med en likør. Tiramizù betyr trekk meg opp. Det må nok kun være på grunn av kaffen, for ellers er dette en mektig dessert, på linje med en god norsk bløtekake.

Etter desserten er det på tide å få en kaffe, il caffè. I Norge er vi vant med å ta kaffen sammen med desserten. I Italia er kaffe en oppkvikker som nytes etter måltidet, gjerne sammen med en grappa (druebrennevin) eller limoncello (sitronlikør).

Les mer om kaffevaner i Italia!

  Buono appetito! 

 Gå til anbefalte restauranter i Roma