Kaffe på romersk vis

Å drikke kaffe i Italia fortoner seg noe annerledes enn i Norge. Etter hvert har det vokst fram en ny kaffekultur hos oss også, med kaffebarer og utdannede barristaer.

CaffeSantEustachioDenne artikkelen baserer seg på egne erfaringer gjennom mange reiser i Italia, spesielt til Roma, men også fra nettstedet «in-italia.no».

Gå gjerne til dette nettstedet og få mange gode råd om mangt og meget i Italia: http://www.in-italia.no/italia/lazio/roma/. Her kan du dessuten booke overnatting og fly til Italia.

Går du på en kaffebar i Roma vil du se at italienerne tar kaffen stående, og de dveler ikke ved en kopp i timevis. Nei, den går ned i løpet av noen minutter – og nesten uten unntak snakker vi om en espresso, eller un caffè, som det heter. En italiener sier bare «un caffè, per favore», og får en espresso. En turist blir kanskje spurt om hva slags kaffe.

Enhver får drikke sin kaffe når man vil, hvordan man vil og hva slags man vil. Likevel kan det være nyttig å få noen tips og råd, slik at du ikke er ubevisst dine kaffevaner. Du skal ikke se bort fra at kelneren på restauranten eller barristaen på kaffebaren observerer deg.

Om det betyr noe får være opp til hver enkelt, men vær klar over at det i Italia virker litt pussig når noen bestiller en cappuccino etter en stor middag. En italiener drikker neppe en cappuccino etter klokken 12 på formiddagen. Gå gjerne på bar til frokost! Bestill en cappuccino og en cornetto.

Et par tips til:

Ikke bli irritert hvis ikke kaffen kommer sammen med desserten. Kaffe i Italia er en oppkvikker som nytes etter at måltidet er inntatt, gjerne sammen med en grappa (druebrennevin) eller limoncello (sitronlikør). Du kan også bestille «un caffè corretto». Se på kaffevariantene nedenfor. Det hender at du får en grappa eller limoncello «på huset» hvis du har inntatt et stort måltid.

I Norge sier vi ofte bare «en latte» når vi mener en caffèlatte. Det kan du gjerne gjøre i Italia også, men da er det mulig at servitøren spør om du vil ha den «freddo», dvs. kald, eller «caldo», varm. Sier du «latte», så bestiller du rett og slett melk!

Den kaffen som ligner mest på vår norske, er «caffè americano». Det er en espresso tynnet ut med varmt vann. Navnet skal ha oppstått under 2. verdenskrig, da de amerikanske soldatene i Italia tynnet ut den kruttsterke espressoen med vann, for å få noe som lignet på kaffen de var vant med fra USA.

Hvor drikkes kaffe?

Hvis vi ser bort fra kaffen ved frokosten på hotellet er kaffe noe man drikker på kaffebar på formiddagen eller etter lunsj (il pranzo) eller middag (la cena). Les mer om det italienske måltidet.

 

Varianter av kaffe
I Norge var i tidligere tider kaffe, kaffe. For enkelte er det nok fremdeles slik, og skillet går mellom kokekaffe, filterkaffe, presskanne eller pulverkaffe, i store kopper eller krus. Den yngre garde har nok en noe annen definisjon på hva kaffe er, og den er nok mer variert og ligner mer på den italienske.

  

Dette skriver «in-italia.no» om kaffevarianter:

 CaffeEspressoKaffe = Caffè = Espresso

  • Un caffè: En espresso
  • Un caffè lungo: Betyr “en lang espresso”, det vil si at kaffen er mer utvannet – men koppene er fortsatt små så ikke forvent en kopp norsk kokekaffe.
  • Un caffè ristretto: Fritt oversatt til “en begrenset espresso” og kan vel egentlig best beskrives som noen få dråper veldig sterk kaffe (“begrenset med vann”).
  • Un caffè macchiato: Macchiato betyr flekkete, så en caffè macchiato er altså en espresso flekket med litt skummet melk.
  • Un cappuccino: En espresso i en stor kopp som fylles opp med skummet melk. Ikke glem at det er en frokostkaffe!
  • Un caffè americano: Det som kanskje minner mest om norsk traktekaffe, i hvert fall i kvantitet. Består av en espresso med mye varmt vann.
  • Un latte macchiato: Et glass varm melk som flekkes med en espresso (som helles i etter melken – i andre tilfeller er det motsatt).
  • Un caffè corretto: En espresso med en form for brennevin i, som oftest grappa, sambuca eller rom.
  • Un caffè freddo eller Un caffè shakerato: En kald kaffe eller iskaffe, altså en espresso ristet med isbiter – av og til med vanilje og/eller sprit også – som du kan nyte på en varm sommerdag, kanskje når du er på ferie på Amalfikysten.

Gode kaffebarer i Roma

Ikke langt fra Pantheon ligger to av Romas beste kaffebarer:

Caffe Sant EustachioCaffè Sant’ Eustachio ligger på plassen med samme navn. Her har den ligget siden 1938. Rett ved kaffebaren ligger kirken, Sant’ Eustachio, som er opphavet til navnet på plassen og baren.

Les mer om plassen og legenden om Sant’ Eustachio.

 

 

La Casa del OroTazza d`Oro ligger på Piazza della Rotonda, rett ved Pantheon. Ryktene sier at det er her du får Romas beste kaffe, nemlig Tazza d`Oros helt egen espresso. Du ser baren opp på høyre side når du står med ryggen mot Pantheon.