Print Friendly, PDF & Email

Sant’Agostino

På tredje søyle til venstre i kirken Sant’Agostino har Rafael malt fresken «Profeten Jesaja» (1512).

Sant’Agostino 1Det er åpenbart at han har blitt inspirert av Michelangelos, og det er en tydelig likhet med sistnevnte kunstners maleri av Esekiel, som befinner seg i takfresken i Det sixtinske kapell.

 

Sant’Agostino 2

 

«Profeten Jesaja» er malt over en skulptur av Anna, Jomfru Marias mor, med Maria og barnet på sitt fang.

Jesaja er fremstilt sittende med en papyrusrull hvor det er en bønn, skrevet på hebraisk. På platen over hans hode er det en dedikasjon til Sant Anna, skrevet på gresk.

Fresken ble bestilt av sjefskansleren for den pavelige domstol, Johannes Goritz av Luxemburg. Han var kjent under navnet «Coricio».

Gjennom tidene har fresken både blitt vasket og retusjert, men ble bragt tilbake til sin opprinnelige «utgave» under en restaurering på 60-tallet. Da kom det til syne at Rafael hadde malt et bilde som nærmest så ut som det var tredimensjonalt.

Historien forteller at det oppsto uenighet mellom Rafael og Goritz om godtgjørelsen for fresken. Michelangelo skal ha kommet imellom som megler, og skal ha sagt noe slikt som: » Kneet alene er verdt prisen som kreves»!

Kirken ligger litt bortgjemt, ikke langt fra nordenden av Piazza Navona. Ikke desto mindre inneholder den en rekke kunstverk. Det mest kjente er nok Caravaggios, Madonna av Loreto.

Det kan være verdt å gå inn og beskue kunsten i kirken på Youtube: https://youtu.be/uKpNCf_3MYs, og ikke minst; avlegge Sant’Agostino et besøk. (Skulle det ligge en schaferhund på trappen utenfor, kan det opplyses at den er helt ufarlig!)