Print Friendly, PDF & Email

Sant’ Andrea al Quirinale

Sant’ Andrea al Quirinale 1På oppdrag av kardinal Camillo Pamphilj, tegnet Bernini kirken, Sant’ Andrea al Quirinale, ikke langt fra Quirinalpalasset. Dette var den tredje jesuittkirken i Roma, til bruk for jesuittenes noviser. De to andre jesuittkirkene er Il Gesu og Sant’ Ignazio. Kirkens fasade sto ferdig i 1661, men interiøret var ikke på plass før i 1670.

Det skulle ta enda noen år før den ble innviet av kardinal Marcantonio Colonna i 1678.

I samme periode hadde han tilsvarende oppdrag med S. Tommaso da Villanova i Castel Gandolvo og S. Maria della Assunzione i Ariccia.

Opprinnelig var det Berninis rival, Borromini, som hadde fått oppdraget, men på grunn av uenigheter med kardinalen, gikk «bestillingen» over til Bernini, med godkjennelse av Chigi-paven Alexander VII.

Bernini var hovedarkitekt, men hadde god hjelp av bl.a. Mattia de ‘Rossi og Antonio Raggi.

Kirken er litt tilbaketrukket fra Via del Quirinale.  Sett forfra ser den høy og slank ut, med konveks trapp og inngangsparti. To pilastre rammer inn fasaden, med Chigi-pavens våpenskjold over inngangen.

Sant’ Andrea al Quirinale 2Bak den smale fasaden skjuler det seg et elipseformet rom, omkranset av kapeller. Rett fram ser vi hovedalteret med maleri av Sant Andreas på korset, idet han er på vei over i saligheten.

Kirken regnes som et av de beste eksemplene på barokk arkitektur i Roma. Bernini var selv svært fornøyd med resultatet og benyttet mye av sin tid ved å sitte og beundre sitt verk inne i kirken.

Alexander VII, som bodde i Quirinalpalasset, besøkte også ofte denne intime og vakre kirken.

Det bør nevnes at bare noen hundre meter unna ligger Borrominis kirke, San Carlo alle Quattro Fontane. Han hadde planlagt å skulle bli begravet i denne kirken, men siden han begikk selvmord, ble dette ønsket forkastet.

 

Gå tilbake til – I Berninis fotspor i Roma