Print Friendly, PDF & Email

11046752_793114410759511_3047429071726903815_n

Pavinne Johanna

Myten om verdens eneste kvinnelig pave

Johanna vokste opp i Mainz på 800-tallet, men var opprinnelig av engelsk opprinnelse. Hun skal etter sigende ha vært overmåte intelligent. Kvinner hadde ikke tillatelse til å delta i arbeidslivet, heller ikke å gå på skole. Hennes store intellekt og tilhørende vitebegjær førte til at hun kledde seg som mann for å kunne begynne på teologistudiet. Hun ble etter hvert munk, da under navnet Johannes Angelicus, på grunn av sin engelske opprinnelse.

Johanna fortsatte å kle seg ut som mann og hun steg i gradene innenfor sin munkeorden. Hun slo seg etter hvert ned i Roma. På grunn av sine eminente talegaver og enorme kunnskaper ble hun valgt til pave da Leo IV døde. Hun regjerte i to år, sju måneder og fire dager under navnet Johannes VIII Angelicus.

Hun ble imidlertid avslørt under svært dramatiske omstendigheter. Ja, det var nettopp det faktum at hun var i «omstendigheter» som førte til at hun ble avslørt. Etter sigende skal hun ha blitt gravid med en kapellan, men hadde greid å holde dette skjult.

Under en prosesjon, ridende til hest mellom Peterskirken og Lateranet, skal hesten ha steilet. Dette satte i gang fødselen, og hun skal ha nedkommet med et barn i en gate mellom Colosseum og kirken Sant’ Clemente.

Det ble selvfølgelig vill oppstandelse. Noen mener at hun døde i barsel der og da. Andre hevder at folk som sto langs veien ble så sinte at de bandt henne fast til hesten, slik at hun ble dratt gjennom gatene og deretter hengt. Etter denne hendelsen er nevnte gate aldri blitt benyttet til pavelige prosesjoner!

SedesFor å sikre at en slik fadese aldri noensinne skulle kunne skje igjen ble det konstruert en spesialstol med hull i setet. Når en ny pave ble valgt ble det ved bruk av nevnte stol gjennomført en testikkeltest for å være 100% sikre på at man hadde å gjøre med en pave av korrekt kjønn!

Senere undersøkelser har avslørt at det hele er rent oppspinn og at det startet med en svertekampanje i forbindelse med striden mellom Fredrik II av Det tysk-romerske rike og pave Gregor IX på 1200-tallet. Det er vel det vi på godt norsk nå til dags kaller «å sende en skittpakke»!

Men stolen eksisterer! Ifølge www.katolsk.no kalles en lik stol Sedes stercoraria. Faktisk eksisterer det to slike stoler. Pius VII (1800-23) fikk dem flyttet fra Lateranet til Vatikanmuseene. En er nå i Museo Pio Clementino, mens den andre står i Louvre, etter å ha blitt tatt med til Paris av Napoleon.

Det er lite trolig at Frans har benyttet seg av nevnte sitteplass!