Print Friendly, PDF & Email

Villa Farnesina

Villa Farnesina 1I Farnesefamiliens villa i Trastevere finner vi blant annet fresker av Rafael. Det var den rike bankieren fra Siena, Agostino Chigi, som fikk bygget villaen på begynnelsen av 1500-tallet.

Arkitekten het Baldassare Peruzzi, men man antar at det var på bakgrunn av tegninger av Rafael. Allesandro Farnese kjøpte villaen i 1580. Derav navnet.

Rafael deltok, sammen med sine assistenter, i dekorering av tak og vegger. Hvert rom i villaen er derfor fylt med fargerike fresker, med motiver hentet fra romerske og greske myter.

Flere kunstnere har dekorert denne praktfulle villaen. Freskene i lunettene til venstre er malt av Baldassarre Peruzzi.

Agostino Chigi ble imidlertid utålmodig over fremdriften og hyrte inn Rafael for å få rommet og veggen ferdig. Men også andre kunstnere, som Sodoma og Sebastiano del Plombo, hadde oppdrag der. Det er sistnevnte som har malt fresken «Polyphemus» som er rett over døren.

Amor og Psyke
Sammen med Giovanni da Udine malte Rafael vegg- og takfresker i Villa Farnesina. Rafael hentet inspirasjonen til disse freskene fra myten om Amor og Psyke i gresk mytologi.

Villa Farnesina 2Dette bildet viser deler av takfresken i forhallen, loggiaen, ut mot hagen.

Det er gjort på en slik måte at det ser ut som en pergola, koblet sammen med rommene inne og hagen på utsiden. Giovanni da Udine skal ha malt 170 forskjellige blomster og frukter, mange av dem fra andre steder i verden, noen fra Amerika, som på tidspunktet de ble malt, var blitt oppdaget av Columbus 20 år tidligere.

I hvelvet har Rafael brukt myten om Amor og Psyke som motiv.

Amor ble forelsket i Psyke, sjelens gudinne og datteren til en konge.

Dette måtte ikke bli kjent, så Amor kom til henne bare om natten. Psyke gjennomgikk en rekke prøvelser. Zevs gjorde henne udødelig og lot henne gifte seg med Amor.

Villa Farnesina 3I de to takfrisene ser vi til høyre gudenes råd, der Zevs bestemmer seg for å akseptere Psyke som Amors hustru, og gir henne udødelighetens drikk. Frisen til venstre illustrerer feiringen av bryllupet.

 

 

 

 

Galateas triumf
Villa Farnesina 4Rett til høyre for Ployphemus har Rafael malt «Galateas Triumf». (1512).

Galatea er en skikkelse fra gresk mytologi, den vakreste av nereidene.
Hun hadde forelsket seg i Acis, sønn av guden Pan. Den enøyde giganten, Poyphemus, ble sjalu og kastet en steinblokk på Acis, slik at han døde. Galatea forvandler sin elsker til en udødelig elveånd.

Vi ser Galatea omgitt av blant annet tritoner, en sjøhest og delfiner.

Trotonen er i ferd med å bortføre en nereide, og vi ser Galatea komme som en befrier, seilende på et skjell, trukket av delfinene.

 

 

Klikk deg inn her hvis du vil ha flere detaljer om Rafaels fresker, med historien om Amor og Psyke. http://vcg.isti.cnr.it/farnesina/loggia/
Den er på italiensk, men kan settes til engelsk tale. På den siste fanen, Explore, er det en detaljert oversikt over det som skjer i hhv. «Gudenes råd» og «Feiringen av Amor og Psykes bryllup».

Villa Farnesina er verdt et besøk, ikke bare på grunn av Rafael. Det er et utrolig vakkert palass, med kunst av ypperste klasse i alle rom.