Print Friendly, PDF & Email

Kapitolhøyden

Kapitolhøyden 1I tillegg til å være billedhugger, maler og poet, var Michelangelo også arkitekt. Foruten blant annet å ha tegnet kuppelen og fasaden på Peterskirken, står han ansvarlig for utformingen av trappen opp til Kapitol og selve plassen, Piazza del Campidoglio, og bygningene rundt.

Kapitolhøyden er den minste, men også viktigste av Romas syv høyder. Den ble også kalt «caput mundi», «verdens hovedstad». Her lå antikkens viktigste tempel og sentrum for politiske og religiøse seremonier. Det var mao. bygninger her lenge før Michelangelos tid. I middelalderen var det lite igjen av fordum storhet. Plassen ble kalt «Monte Caprino» fordi det beitet geiter der oppe.

I antikken orienterte plassen seg mot Forum Romanum. Michelangelo la bygningene slik at plassen nå vender i motsatt retning, mot Peterskirken.

Klikk på bildet og få en «omvisning» på plassen ved hjelp av Google Maps.

Bygningen i front, Palazzo Senatorio, er Romas rådhus, der Romatraktaten (EEC) ble undertegnet den 25. mars 1957. Palasset er bygget på ruinene av Tabularium, antikkens statsarkiv.

Da Michelangelo renoverte Kapitolhøyden (1536 – 1546) var det, foruten Palazzo Senatorio, kun en bygning til på høyre side, Palazzo dei Conservatori. For å få symmetri, tegnet han en tilsvarende bygning til venstre, Palazzo Nuovo. Disse to bygningene, med en underjordisk gang mellom, utgjør Kapitolmuseene.

Selve plassen skal forestille jordkloden. Midt på plassen ruver keiser Marcus Aurelius til hest, med nesen vendt mot Peterskirken.

Trappen opp til plassen, kalt Cordonata, er vakker. Den er bygget slik at den er lett å gå i og har en form som gjør at den virker kortere enn den i virkeligheten er. På toppen hilser Castor og Pollux oss velkommen, der de står med hver sin hest, i litt underlige proporsjoner. Det er to mytiske tvillinger, opprinnelig fra den greske gudeverden. De er riddernes beskyttere. De skal ha avgjort slaget ved Regillussjøen i 464 f.Kr. og har derfor fått et eget tempel på Forum Romanum, som vi fremdeles kan se rester av.

Du kan lese mer om Kapitol ved å klikke her.