Print Friendly, PDF & Email

I Berninis fotspor i Roma

I Berninis fortspor i Roma 1Når du er i Roma kan du ikke unngå å se kunstverk av Gian (Giovanni) Lorenzo Bernini, (1598 – 1680) barokkens store billedhugger. Som mange andre innen dette faget var han en multikunstner.

Han var en av 1600-tallets største skulptører og arkitekter. I tillegg til å være skulptør og arkitekt var han også billedkunstner.

Ikke nok med det, han var dessuten karttegner, scenograf og forfatter – og han lagde fyrverkeri!

 

Les mer om Bernini her! 

Du kan dessuten se og høre om Bernini i Arnt Stefansens billedbrev.

Vi finner spor etter Bernini på plasser, museer, kirker og gatelangs. Her følger en presentasjon av de viktigste verkene hans i Roma. Se på kartet nedenfor hvor de ulike verkene befinner seg og trykk på overskriften eller bildet under for å se og lese mer.

I alt har jeg funnet flere titalls verker av Bernini i Roma og i Vatikanet. Noen av disse er ikke tilgjengelige for allmennheten. I denne serien om Bernini er derfor fokus på de mest kjente, men det er høyst sannsynlig at du finner «skatter» som ikke «alle» vet om fra før.

Wikipedia har laget en liste over verk av Bernini. Gå gjerne inn og se på denne nettsiden, som viser over 70 verker som kan sees i Roma og i Vatikanet, i tillegg til verker andre steder i Italia og verden utenfor. Se listen her! 

Vi kunne ha tatt med et knippe med byster av paver og kardinaler, som for eksempel pave Innocent X i Galleria Doria Pamphilj. Vi kunne ha tatt med Medus i Kapitolmuseene. Det kunne også vært greit å ta med porten inn til Piazza del Popolo, som Bernini fikk i oppdrag av pave Alexander VII å oppgradere i forbindelse med den abdiserte dronning Krisitina av Sveriges ankomst i prosesjon gjennom nevnte port lille julaften i 1655.

Vi vet at Bernini har vært delaktig i utformingen av fasaden på Palazzo Barberini, og at det står en skulptur i hagen til nevnte palass. Men, det er gjort et skjønnsomt utvalg på 9 steder i byen, som etter min mening representerer det ypperste av kunst, skapt av barokkens store mester.

På kartet ser du hvor kunstverkene er å finne. Trykk på overskriftene eller bildene nedenfor og få mer informasjon om Berninis arbeider.

I Berninis fortspor i Roma 2

De fleste av bildene i denne serien er hentet fra Wikipedia og de klikkbare adressene er fra Google maps.

1. Vatikanet

I Berninis fortspor i Roma 3Vi starter like gjerne i Vatikanet, hvor Bernini både utenfor, på Petersplassen, og inne i Peterskirken, har satt sterke fotavtrykk. Her kan vi glede oss over; «Kolonnaden rundt Petersplassen», «baldakinen over høyalteret i Peterskirken», «Urban VIIIs gravmonument», Alexander VIIs gravmonument «Sankt Longinus», «Cathedra Petri» og «Visjonen om Konstantin».

Se kart til Vatikanet her! 

2. Ponte Sant Angelo

I Berninis fortspor i Roma 4«Ponte Sant’  Angelo», «Englebroen», må være en av verdens vakreste broer, og den har en lang og fascinerende historie.
Den ble opprinnelig bygget mellom år 134 og 136, som en forbindelse mellom Marsmarken og Hadrians mausoleum.
Bernini renoverte broen på 1600-tallet, og skapte den om til fortellingen om Jesu lidelsesvei, fortalt av 10 engler.

Se kart til Ponte Sant’ Angelo her!

 

3. Piazza Navona

I Berninis fortspor i Roma 5På Piazza Navona, Romas storstue, er det tre fontener. Den mest kjente er Berninis «Fireflodsfontene».
I tillegg har han hatt en finger med i spillet på utformingen av fontenen på plassens sørende, «Fontana del Moro».

«Neptunfontenen» på nordenden er ikke laget Bernini. Den er laget av Antonio della Bitta og Gregorio Zappalà på 1800-tallet, men opprinnelig formgitt av Giacomo della Porta på slutten av 1500-tallet.

Se kart til Piazza Navona her!

 

4. Santa Maria sopra Minerva

I Berninis fortspor i Roma 6Både utenfor denne kirken og inne i kirken finner vi to av Berninis arbeider. Den utenfor, «Elefantobelisken», er nærmest å regne som ett av Romas «fyrtårn».

Inne i kirken er «Maria Raggis minnesmerke» på en søyle, som slett ikke gjør så mye av seg.
Men vakkert er det selvfølgelig. Det er jo skapt av Gian Lorenzo Bernini!

Se kart til Piazza Sopra Minerva her!

 

 

5. Piazza Barberini

I Berninis fortspor i Roma 7På denne plassen, utenfor Barberinipalasset, står det to fontener skapt av Bernini.
Den ene er stor og dominerende og ruver midt på den trafikkerte plassen. Det er «Tritonefontenen».

Den andre, «Biefontenen», er liten og beskjeden og står ved starten på den kjente «filmgaten», Via Veneto.

Det kan til tider være en liten utfordring å komme helt innpå fontenen. Det er mye trafikk som kommer inn på plassen, fra flere gater. Det kan minne litt om forholdene på Carl Berners plass i Oslo, men den plassen mangler et så strålende kunstverk som vi kan se på Piazza Barberini!

Se kart til Piazza Barberini her!

 

6. Museo e galleria Borghese

I Berninis fortspor i Roma 8Mueso e galleria Borghese har skulpturer og malerier i to etasjer. Her finner vi 11 arbeider av Bernini.

Her finner vi noe som må være noe av det vakreste som er laget i marmor, som for eksempel «Apollo og Dafne» og «Proserpinas bortførelse».

Men det er så mye mer! Heldigvis!

 

Se kart til Museo e galleria Borghese her!

 

7. Santa Maria della Vittoria

I Berninis fortspor i Roma 9I denne kirken, «Den hellige Maria av seieren», finner vi en av Berninis mest kjente skulpturer, «Den hellige Teresas ekstase». Her ser vi Bernini i full utfoldelse, med skulptur i marmor og «kulisser» og elementer i bronse, gull, glass og fresker.

Det hele minner om en teaterscene. For å understreke dette har han plassert tilskuere i losjer på hver side av scenen.

 

8. Sant’ Andrea al Quirinale

I Berninis fortspor i Roma 10På oppdrag av kardinal Camillo Pamphilj, tegnet Bernini kirken, Sant’ Andrea al Quirinale, ikke langt fra Quirinalpalasset.

Dette var den tredje jesuittkirken i Roma til bruk for jesuittenes noviser. De to andre jesuittkirkene er Il Gesu og Sant’ Ignazio.

Kirkens fasade sto ferdig i 1661, men interiøret var ikke på plass før i 1670.

Bernini tilbrakte mye tid i denne kirken, som han anså som noe av det mest perfekte han noen gang hadde skapt.

Se kart til Sant’ Andrea al Quirinale her!

 

9. San Francesco a Ripa

I Berninis fortspor i Roma 11I en vakker marmorgrav i Altieri-kapellet, i kirken San Francesco a Ripa, ligger relikviene til Louise (Ludovica) Albertoni.
Her har Bernini skapt en liggende marmorstatue av den salige Louise Albertoni i ekstase (1671 – 1674).

Det er imponerende at noen kan lage slike myke, nærmest flagrende draperier og levende kroppsdeler av hard marmor!

Se kart til San Francesco a Ripa her!