Print Friendly, PDF & Email

PÅ KEISERENS GRAV

Augustus mausoleum er nå åpent for besøkende. Romakjenneren Arnt Stefansen har besøkt det nyåpnede museet og har skrevet en artikkel om besøket her:

Augustus mausoleum 1Jeg har besøkt «Il mausoleo di Augusto» i Roma. Det er familiegraven til keiser Augustus – mannen som grunnla det romerske keiserdømmet, og styrte det i 41 år fra 27 f.Kr. til han døde i år 14 e. Kr.

Augustus, «Den opphøyde», er en av verdenshistoriens store ledere. Og den staten han grunnla varte i mer enn 500 år – noe enestående både i antikken og i senere.

Fred, kulturell gullalder og en enorm byggevirksomhet. Det er viktige stikkord for Augustus’ styre. «Jeg overtok en by i murstein og etterlot meg en by i marmor», skal han ha sagt da livet gikk mot slutten.

Han forandret Roma, det romerske imperiet og dermed hele den kjente verden. «Folket fikk korn, soldatene fikk penger og alle fikk fred», skriver en historiker. Det var riktignok ikke fred alle steder i det veldige Romerriket under den 200 år lange Romerfreden. Men for det store flertallet var det slik.

Ruinene av Augustus-mausoleet ble funnet og utgravd på 1930-tallet, men de siste årene har det stort sett vært utilgjengelig for publikum. Først i fjor – etter 14 år med restaurering – ble det åpnet. Og nå når pandemien slipper taket, er det økende interesse for denne helt spesielle attraksjonen her i Roma.

Augustus mausoleum 2

Augustus mausoleum 3

 

 

 

 

 

 

 

 

Augustus mausoleum 4

Augustus mausoleum 5

På mausoleets hjemmeside kan man bestille billetter.

https://www.mausoleodiaugusto.it/it/

Du kan også gå inn på Arnt Stefansens Facebookside for å lese denne og flere andre artikler:
(2) Arnt Stefansen | Facebook

Se også hans reisebrev fra Roma:
Reisebrev fra Roma – Romareiser.no