Print Friendly, PDF & Email

Malerkunst i renessansen

Malerkunst i renessansen 1
Michelangelo – Skapelsen

I Roma ser vi hovedsakelig renessansekunst fra 1500-tallet og utover, dvs. fra høyrenessansen.  Firenze er som kjent renessansens «hovedstad». Likevel er det i Roma vi finner de viktigste verkene fra høyrenessansen. Dette henger sammen med at pavene, som for eksempel Julius II og Leo X hentet inn de store renessansekunstnerne, som for eksempel Michelangelo og og Rafael, fra Firenze til Roma.

Bildet skulle gjengi virkeligheten på en så korrekt måte som mulig. Perspektivet, med eksakt gjengivelse av elementenes forhold til hverandre, ble dyrket med matematisk nøyaktighet.

Malerkunst i renessansen 2
Sentralperspektivet

Med lys og skygge og avstand ble det skapt en illusjon om dybde og rom i bildet. Sentralperspektivet som begrep oppsto i denne perioden. Både bygninger, natur og mennesker ble nøyaktig gjengitt.

«Forsvinningspunktet» i bildet var der alle tenkte linjer samlet seg. Kunstneren tenkte seg et slikt punkt, i landskapsmaleriet ofte midt på horisontlinjen, der himmel og jord møttes.

Freskomaleriet sto sentralt. Takket være de teknikker for å gjøre dem motstandsdyktige mot «tidens tann» kan vi også i dag glede oss over flere hundre års malerkunst, som for eksempel Michelangelos praktfulle freske i taket på det Sixtinske kapell.

 

Malerkunst i renessansen 3
Tizian – Den sakrale og profane kjærlighet

Det var i renessansen oljemaleriet på lerret ble utviklet. Dette ga helt nye muligheter. Det var på denne tiden landskapsmaleri og portrettmaleri utviklet seg, og det med fotografisk nøyaktighet.

I både freskomaleriet og i oljemaleriet gjenskapte kunstnerne en virkelighet som om vi betrakter det gjennom et vindu.

Mens middelalderkunst kun hadde til hensikt å formidle kirkens budskap, fikk den i renessansen også en plass i å formidle det profane, ikke minst på grunn av et rikt borgerskap som ønsket kunst i sine hjem. Familien Medici fra Firenze kan stå som et eksempel på dette.

Steder å se renessansemalerier

I Roma finner du malerkunst fra renessansen i flere museer og kirker. Kjente renessansemalere som Michelangelo, Rafael, Botticelli og Tizian finner du blant annet i Galleria Borghese, Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell. Gå også i Palazzo Spada, like ved Piazza Farnese, og ikke forglem Galleria Doria Pamphilj, med inngang fra Corsoen.

 

Les også om:

Les også om andre tidsepoker: