Print Friendly, PDF & Email

San Francesco a Ripa

San Francesco a Ripa 1I en vakker marmorgrav i Altieri-kapellet, i kirken San Francesco a Ripa, ligger relikviene til Louise (Ludovica) Albertoni. Her har Bernini skapt en liggende marmorstatue av den salige Loise Albertoni i ekstase (1671 – 1674).

Det er lett å få assosiasjoner til et annet berømt kunstverk av Bernini: Teresa i ekstase, i Santa Maria Della Vittoria, som han skapte flere år tidligere.

Louise Albertoni ble født i 1474 (død 1533), i en fremtredende romersk familie. Etter at faren døde, og moren giftet seg på nytt, ble hun oppdratt av sin bestemor og to tanter.

Hun giftet seg med adelsmannen, Jacopo de Citara og fikk tre døtre. Hun ble enke i 1506 og gikk inn i Fransikanerordenen som «franskanertertiar (Tertius Ordo Franciscanus). En tertiar var betegnelsen på en legsøster.

Her ga hun avkall på all sin jordiske rikdom og viet resten av sitt liv til bønn og veldedig arbeid. Sin arv etter familien brukte hun til å hjelpe de fattige.

Det sies at hun gråt så mye ved tanken på Jesu lidelser at hun nesten mistet synet, og det blir fortalt om hennes visjoner, levitasjoner og ekstaser. En levitasjon er et begrep for en gjenstand eller menneske som svever fritt i luften, og skal visstnok være en nokså vanlig evne hos hellige kvinner og menn.

Bernini har ikke valgt levitasjonen, men ekstasen som tema for skulpturen, som var bestilt av kardinal Paluzzi degli Albertoni i 1671. Kardinal Albertoni var en etterkommer i samme familie som Louisa.

En av pavens nieser hadde giftet seg inn i Albertonifamilien Peluzzi degli Albertoni ble derfor adoptert som «kardinal-nevø» av Clement X Altieri i 1670. I 1671Kardinalen foresto oppussing av kapellet der hans hellige forfedre ble begravet. Han feiret dermed både den pavelige familien og sin egen.

San Francesco a Ripa 2Før arbeidet i marmor kom i gang, for det meste hugget av Bernini selv, lagde han en modell i terrakotta.  Litt av ansiktet er ødelagt, men ellers ser vi en klar likhet med «sluttproduktet».

Det er imponerende at noen kan lage slike myke, nærmest flagrende draperier, og levende kroppsdeler av hard marmor!

Se video som presenterer Berninis skulptur her!

Gå tilbake til – I Berninis fotspor i Roma