Print Friendly, PDF & Email

Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva

Det spesielle med Roma er at det bare er noen meter fra den ene kunstskatten til den andre. Fra Pantheons venstre side, opp til Piazza della Minerva, er det bare noen få meter. Her åpenbarer det seg en plass med en kirke, en elefant, et par hoteller og en pavelig skredder.

Santa Maria Sopra Minerva
Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva 1Grunnen til navnet på plassen er selvfølgelig kirken, Santa Maria Sopra Minerva. Dette er med andre ord, Den hellige Mariakirken som er bygget oppå et Minervatempel. Fasaden er i beskjeden rennesansestil, men innvendig er det en av Romas få gotiske kirker. Den er utrolig vakker, med sine gotiske spissbuer og vakre blå tak.

Under høyalteret ligger Catharina av Siena, en av de sterke kvinnene som bidro til å få Paven tilbake fra sitt «Babylonske fangenskap», til Roma.

Les mer om Catharina av Siena her!

Bak alteret er det på hver sin side byster av Medicipavene, Leo X og  Clemens VII.

Til venstre står ett av Michelangelos tidlige arbeider, Kristus med korset. Det er, etter det vi vet, ikke kunstneren selv som har fullført denne skulpturen av Jesus, der han står med et altfor lite kors og litt for lange armer. Proporsjonene er ikke helt etter «dagens mål», men det kan jo hende at kunstverket er inspirert av manierismen, som akkurat på denne tiden var en kunstretning som skulle fremheve eleganse og overdreven bravur.

Det er, som i flere av Romas kirker, kunstskatter som vi kan se helt gratis! Flere av dem finner vi i denne kirken.

Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva 2Ikke minst, Carafakapellet, et mesterverk av Philippino Lippi, altså «Lillefillip»!, som Thomas Thiis-Evensen skriver om sin bok, «Roma-syv vandringer. Kunstverket var bestilt av kardinal Oliviero Carafa (1430 – 1511). Her ser vi Marias himmelfart i den øvre del. Under ser vi Sant Thomas presentere Jomfruen for kardinal Carafa.

Til høyre ser vi blant annet Sant Thomas sitte på sin trone med en bok i hånden, der det står, «Sapientiam sapientum perdam», som oversatt til norsk betyr: «Jeg vil ødelegge visdoms visdom». Bildet forteller om Sant Thomas seier over kjetteriet. Foran ham ligger en person som skal forestille en kjetter. På hver side sitter fire kvinner. De representerer filosofi, teologi, dialektikk og grammatikk. Over det hele, i buen, fortelles historien om helgenens liv.

På venstre side er gravmonumentet over pave Paul IV.

 

Berninis elefantobelisk
Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva 3Utenfor kirken står Berninis elefant!

Obelisken ble funnet i bakhagen til det nærliggende kloster, sammen med obelisken som står på Piazza della Rotonda!. Det var pave Alexander VII som bestilte et dertil egnet monument utenfor kriken.

Les historien om Berninis elefantobelisk her!

Det var i det tilliggende dominikanerklosteret Galileo Galilei 22. juni i 1633 stod foran Inkvisisjonsdomstolen, da han måtte avsverge sin påstand om at jorden beveger seg rundt solen.

 

En litt uvanlig suvenir fra Roma!
Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva 4Neste gang du er i Roma anbefaler jeg deg å kjøpe en noe uvanlig suvenir.
Jeg garanter: De varmer!
«Suvenirbutikken» finner du i Via di Santa Chiara nr. 34, rett bak Pantheon, til høyre for Piazza Sopra Minerva og Berninis allerede omtalte elefant. Gå opp på plassen, ta sikte på bladkiosken til høyre. Der, inne i hjørnet, ved hotell Santa Chiara, ligger et meget spesielt utsalg ved navn GAMMARELLI, med undertekst SARTORIA PER ECCLESIASTICI, dvs. kirkelig skreddersøm!

Giovanni Antonio Gammarelli startet sitt skredderverksted allerede i 1798, med prester, biskoper, kardinaler og paver som sine hovedkunder. Dette var under Pius VI’s pontifikat.

I 1874 ble verkstedet og forretningen flyttet til Via Santa Chiara 34. Det er fortsatt etterkommerne etter grunnleggeren som driver virksomheten. Nå er det 6. generasjon Gammarelli som styrer.

Det spesielle er når en pave er død og konklavet skal velge ny. Ingen vet om den nye paven er tynn eller tykk, høy eller lav. I hvert fall vet den pavelige skredder lite om dette. Derfor blir det, straks en pave er død, vist frem 3 pavedrakter i utstillingsvinduet, en i størrelse small, en i medium og en i large. Når det kommer hvit røyk ut av pipen på Det Sixtinske kapell, går det en telefon til skredderen i Via Santa Chiara med beskjed om størrelse. Så er det å ta med seg det mest egnede plagg fra utstillingsvinduet og sette kursen mot Vatikanet.

Her har skredderen bare noen minutter på seg til å tilpasse bekledningen sånn noenlunde, med knappenåler og enkel søm, slik at den nyvalgte pave kan tre frem og hilse de tusener som har samlet seg på Petersplassen, og de millioner verden over som følger med på TV. Det sies at den nylig kanoniserte pave Johannes XXIII, som ble pave i 1958, var så stor at heller ikke large var passe til hans Hellighets livvidde. Han kan du dessuten «hilse på» i Peterskirken, der han ligger balsamert til høyre rett før Berninis berømte baldakin.

Sist gang Gammarelli tok med seg en pavedrakt fra sitt utstillingsvindu var på kvelden den 13. mars i 2013, da pave Frans steg ut på balkongen og hilste folket med: «Fratelli e sorelle, buona sera!», «Mine brødre og søstre, god aften!». Senere får selvfølgelig paven sin helt personlige bekledning og utstillingseksemplaret blir hengt bort til neste gang behovet skulle oppstå.

Om det er mulig kjøpe en pavedrakt er jeg ikke sikker på, men hva skal vi vel med den? Nei, det vi nordboere trenger er noe godt og varmt å ha på bena. Og det er her Gammarelli kommer inn! De selger nemlig noen helt fantastiske ullsokker, merket Gammarelli! De fås i fargene sort, lilla og rødt. Selv foretrekker jeg de røde, men det er jo smak og behag. Det viktigste er jo å ha med seg en litt spesiell suvenir fra Pavens by!

Ting å se på veien
Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva 5Rett til høyre for kirken ligger det fasjonable franske hotellet, Grand hotel de la Minerve.
Ønsker du å bevege deg i de finere kretser, ta heisen opp til takterrassen, nyt utsikten og bestill for eksempel en Aperol Spritz. Du må ikke være gjest på hotellet for å ta turen dit opp. En «billig» måte for å få en til å føle at man lever et liv i luksus!