Print Friendly, PDF & Email

Formiddagstur over Monte Pincio

Formiddagstur over Monte Pincio 1Rett ovenfor Piazza del Popolo ligger etter min mening Romas flotteste utsiktspunkt. Denne turen starter ved Spansketrappen etter frokost og ender med lunsj på Osteria da Mario på Piazza delle Coppelle.

Formiddagstur over Monte Pincio 2Gå opp Spansketrappen og til venstre forbi kirken Trinita del Monti. Fortsett mot Villa Medici.

Stopp litt opp foran Villa Medici. Legg merke til fontenen med kulen i midten. Dronning Christina av Sverige, som abdiserte og konverterte til katolisismen, flyttet til Roma med pomp og prakt lille julaften i 1655. Hun ble der i over 30 år. Hun skal ved en anledning ha avfyrt en kanon på Castell St. Angelo på den andre siden av Tiberen, rettet mot Villa Medici. Av hvilken grunn vet vi ikke. Men hun traff! En marmorkopi av kulen pryder nå fontenen på utsiden av palasset!

Gå videre  og se etter skilter til Pincio. La Monte Pincio inspirere deg, slik dette stedet har inspirert Bjørnson, Ibsen, Undset og Grieg, for å nevne noen. Du står på Romas tak og ser ut over byen, med Peterskirken som et blikkfang i det fjerne. Da kan det vel passe å sitere et utdrag av Bjørnsons dikt, Fra Monte Pincio:

Aftenen kommer, solen står rød,
farvende stråler i rummet henskylle
lyslængslens glans i uændelig fylle; —
fjællet forklares, som åsyn i død.
Kuplerne gløder, men længere borte
tåken langs markernes blålige sorte
vugger opover som glæmselen før:
over hin dal dækker tusen års slør.

Når hjerterytmen igjen har begynt å komme tilbake i normalt gjenge, fortsetter du videre ned stiene og trappene til Piazza del Popolo, Folkets Plass.

Formiddagstur over Monte Pincio 3
Dronning Kristina

Hvis denne plassen kunne fortelle, ville du kunne se for deg keiseres inntog til Roma etter sine seire i Gallia og Germania. Du kunne se Neros aske bli kastet der den vakre kirken St. Maria del Popolo nå ligger. Du kunne ha vært tilskuer til dronning Christina av Sveriges inntog i Roma lille julaften i 1655, etter at hun hadde abdisert og blitt katolikk. Siden denne plassen også var et offentlig rettersted, kunne du ha overværet utallige halshugginger.

Obelisken midt på plassen ble brakt til Roma av keiser Augustus i år 10 f.kr. og sto opprinnelig på Circus Maximus.

 

Formiddagstur over Monte Pincio 4
Caravaggio – Peters korsfestelse

Det er tre kirker på plassen: De to tvillingkirkene og St. Maria del Popolo. Sistnevnte er verdt et besøk! I St. Maria del Popolo finner du Chigikapellet på venstre side, det første åstedet i Engler og demoner. I kapellet rett frem og til venstre for hovedalteret henger en av barokkens virkelige hovedattraksjoner, nemlig Caravaggios kjente maleri; Peters korsfestelse. Ta med deg en euro i tilfelle det er nødvendig å putte på penger for å sette på lyskasteren.

 

 

Formiddagstur over Monte Pincio 5
Canova

Nå er det på tide med en kaffe. Det er to alternativer på Piazza del Popolo. Jeg ville valgt Canova, som ligger på venstre side når du ser mot tvillingkirkene.

 

Gå over plassen og forbi den andre tvillingkirken. Fortsett ned Via di Ripetta. Snart kommer du til Augustus mausoleum og Ara Pacis. Mausoleet ser for tiden ut som en byggeplass, siden kommunen endelig har besluttet å renovere dette minnesmerket. Her ligger Augustus og resten av den julianske slekten, men Nero var så forhatt han ikke fikk plass sammen med sin familie i mausoleet. Hans aske ble spredt ut der kirken Santa Maria del Popolo i dag ligger. Mausoleet er derfor ikke noen «høydare» for øyeblikket.

 

Formiddagstur over Monte Pincio 6
Ara Pacis

Ara Pacis, derimot, bør du ofre litt tid på. Dette fredsalteret ble bygget til keiser Augustus ære etter å ha vunnet freden i Europa og fått slutt på borgerkrigene. Foruten selve alteret er det også en kopi av Marsmarken, der du kan se hvordan dette området så ut for ca. 2000 år siden. Obelisken i modellen er den du nå finner på Piazza Montecitorio, og som var en del av et gedigent solur. Det er svært delte meninger om den amerikanske arkitekten Richard Meiers løsning på museets form.

 

Hvis klokken begynner å nærme seg ett er det kanskje på tide å forberede seg på lunsj?

Formiddagstur over Monte Pincio 7
Osteria da Mario

Vel ute av Ara Pacis fortsetter turen sørover i Via di Ripetta, som går over i Via della Scrofa. Fortsett et godt stykke og ta til venstre inn den smale Via delle Coppelle. Ta så første gate opp til venstre. Der åpenbarer det seg en liten plass, Piazza delle Coppelle.

Her slår du deg ned på Osteria da Mario, en hyggelig familiedrevet restaurant med rødrutete duker. Her får du rimelig og god mat.

 


Vis større kart