Print Friendly, PDF & Email

Det portugisiske kvarter og Torre dei Frangipane

Det er flere utgaver av legenden jeg nå skal fortelle.
Tårnet som legenden er knyttet til er fra tidlig 1000-tall. Tilknytningen til Portugal skyldes at portugisiske pilegrimer slo seg ned her på 1400-tallet.

Torre dei Frangipane - Apetårnet 1I denne gaten bodde det for mange år siden blant annet en liten familie med et spedbarn og en sjømann. Sjømannen hadde en ape. Noen steder står det at det var eieren av tårnet som eide apen, andre steder står det at det var familien med spebarnet som hadde nevnte dyr,

En dag fikk apen tak i spedbarnet til den lille familien, klatret opp på toppen av tårnet og satt der med barnet i armene.

Moren ble selvfølgelig helt fra seg, livredd for at apen skulle slippe barnet. Folk stimlet sammen nede på gaten og forsøkte å lokke apen ned, men ingenting hjalp.

Etter en stund kom også far hjem. Han gikk ned på kne, ba til den hellige Jomfru og lovet at, hvis hun kunne få apen til å komme ned med barnet i god behold, skulle han sørge for at det alltid ville brenne et lys fra tårnet der apen og barnet satt.

Det utrolige skjedde. Apen klatret ned og overleverte barnet til sin mor. Siden den dagen har det alltid brent et lys fra toppen av tårnet i det portugisiske kvartalet, i Via dei Porthogesi nr.18.

Hvis du ikke har vært der og sett dette, ta deg en tur når mørket har falt på. Det er en magisk stemning i gaten med lyset og Maria i toppen av Torre dei Frangipane!

Dette skjedde sannsynligvis på 1700-tallet. Det ble noe enklere å holde løftet om lys i lampen noen år senere, da vi fikk elektrisitet!

Torre dei Frangipane - Apetårnet 2I dette området ligger også den vakre, barokke, portugisiske kirken, S. Antonio dei Portoghesi. Opprinnelig ble kirken oppført midt på 1400-tallet, grunnlagt av portugiseren Antonio Martinez de Chaves. Etter flere ombygginger var den til slutt ferdigstilt av Cristoforo Schor i 1695. Den er verdt et besøk!

Jan E. Hansen har ved flere anledninger anbefalt tilreisende til Roma om å legge kartet på innerlommen og «gå seg vill» i gatene. Området vi nå er i egner seg meget godt til denne aktiviteten.

Tilbake til «Fra Pantheon til Tempio bar».