Print Friendly, PDF & Email

Vatikanmuseet – Rafaels rom

Vatikanmuseet - Rafaels rom 1På bestilling av pave Paul II malte Rafael fresker i «Det apostoliske palass». Det er nå en del av Vatikanmuseet og er åpent for publikum.

På samme tid som Rafael arbeider med disse freskene, maler Michelangelo taket i «Det sixtinske kapell».

Selv om Rafael hadde utviklet sin egen stil, var han flink til å adoptere andre kunstneres teknikker. Dette irriterte den surmagede Michelangelo så til de grader at han anklaget Rafael for plagiat.

Julius II døde i 1513, mens Rafael arbeidet med rom nummer 2.

Etterfølgeren, Medicipaven Leo X, var så begeistret over Rafaels arbeid, at han ønsket at alle fire rom skulle males. Det sies at Rafael hadde en stab på 50 assistenter til å hjelpe seg. Rommene ble malt i perioden 1508 – 1524.

De fire rommene er: Stanza della Segnatura,  Stanza di Eliodoro, Stanza dell’incendio del Borgo, og Sala di Constantino. Rafael døde i 1520, før Sala di Constantino ble påbegynt, så dette rommet er i sin helhet malt av hans assistenter. Også i de tre andre rommene benyttet han assistenter.

Rommet med de mest kjente freskene er Stanza della Segnatura. Det er her du kan se «Skolen i Aten» og «Disputà».

Klikk på lenkene for å kom til de respektive rommene (stanzene):

 

Det anbefales også å se videoer som viser Rafaels rom i Vatikanet: https://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/stanze-di-raffaello/video.html

Ta også en virtuell tur i de fire rommene: https://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en/collezioni/musei/stanze-di-raffaello/tour-virtuale.html