Print Friendly, PDF & Email

Campo de’ Fiori og Bruno

Campo de' Fiori og Bruno 1På Campo de’ Fiori, eller «Blomsterengen», som den kan oversettes med til norsk,  er det et yrende torgliv hver formiddag fra mandag til lørdag. Torget bugner av blomster, grønnsaker, urter, nøtter, ost, kjøkkenutstyr, klær – ja, det meste ditt hjerte har behov for!

På ettermiddagen ryddes og spyles plassen og den gjenoppstår som et torg omkranset av pittoreske bygninger og hyggelige spisesteder og barer. På kveldene er dette ofte samlingsstedet for et mer ungdommelig publikum.

I middelalderen lå dette området utenfor byen og blomsterengen lå mellom Pompeius Teater og Tiberen.  Litt utenfor plassen, opp til venstre for sørenden, ligger Via di Grotta Pinta, som fremdeles er formet som en del av nevnte teater.

 

Men, vi går tilbake til plassen. Det som er noe spesielt, sett i forhold til andre plasser i Roma, er at det ikke finnes en eneste kirke her. Derimot er det en kino i sørenden, Cinema Farnese. Ellers huser som nevnt bygningene rundt et rikholdig tilbud av spisesteder og barer.

Nevnes bør også butikken, Norcineria Viola, som har solgt spekemat her siden 1890. Det er en fryd for øyet, nesen og ganen å ta seg en tur inn her!

Campo de' Fiori og Bruno 2Midt på plassen står en statue av en person i munkekappe, med hetten godt trukket over hodet. Det er filosofen og dominikanermunken Giordano Bruno, som ble brent på bålet her på plassen den 17. februar i 1600. Bruno ble tilsluttet dominikanrerordenen i 1563, men ble ekskludert noen år senere. Han hadde sterke synspunkter på det meste og var særdeles frittalende. Han måtte forlate sitt kloster i Roma og reiste blant annet til Geneve. Der ble han kalvinist. Heller ikke her falt hans synspunkter i god jord og reiste videre til Paris og London. Han var sterkt opptatt av Kopernikus og hans teorier om jordas plass i universet. Han holdt en serie foredrag, både om Kompernikus teorier, matematikk og okkultisme.

Han utga flere filosofiske skrifter, bl.a. Dell’infinito, universo e mondi (Om det uendelige, universet og verdenene). Her et lite utdrag:

«Verdensrommet er uendelig. En posisjon i rommet kan bare bestemmes ut ifra en annen posisjon i rommet. En uendelig verden kan ikke ha noe midtpunkt, følgelig kan heller ikke jorden være verdens midtpunkt. Gud er ingen utenforstående kraft som setter verden i bevegelse, men selve verdenssjelen, som forbinder alt i naturen og gjør den til et besjelet hele.».

Bruno forsøkte flere ganger å komme til forsoning med Kirken. Han så ikke på seg selv som kjetter. Han var på mange måter søkende og så Gud i et større univers enn det Kirken på den tiden var villig til å akseptere. Vi skal ikke glemme at den katolske kirke i mesteparten av 1500-tallet og videre inn i 1600-tallet var i en alvorlig krise pga. reformasjonen.

I 1592 ble han innhentet av inkvisisjonen i Venezia og ført til Roma. Der satt han som fange i Castel Sant’ Angelo frem til han, 6 år senere, ble henrettet ved å bli brent på bålet, under pave Clemens VIII’s. pontifikat.

Monumentet på Campo de’ Fiori ble reist i 1889. I forbindelse med jubelåret i år 2000 beklaget pave Johannes Paul II henrettelsen av Giordano Bruno.

Ting å se på veien
Campo de' Fiori og Bruno 3I nordenden, bak blomsterhandlerne, ligger et utmerket bakeri. Her kan du også få kjøpt enkel håndmat dersom du ikke ønsker å bruke så mange euro på en lunsj. Det står FORNO med store bokstaver på veggen. Ved siden av ligger restauranten, La Carbonara, hvor du kan spise både inne og ute.