Print Friendly, PDF & Email

Campo de’ Fiori og Bruno

Campo de' Fiori og Bruno 1På Campo de’ Fiori, eller «Blomsterengen», som den kan oversettes med til norsk,  er det et yrende torgliv hver formiddag fra mandag til lørdag. Torget bugner av blomster, grønnsaker, urter, nøtter, ost, kjøkkenutstyr, klær – ja, det meste ditt hjerte har behov for!

På ettermiddagen ryddes og spyles plassen og den gjenoppstår som et torg omkranset av pittoreske bygninger og hyggelige spisesteder og barer. På kveldene er dette ofte samlingsstedet for et mer ungdommelig publikum.

I middelalderen lå dette området utenfor byen og blomsterengen lå mellom Pompeius Teater og Tiberen.  Litt utenfor plassen, opp til venstre for sørenden, ligger Via di Grotta Pinta, som fremdeles er formet som en del av nevnte teater.

 

Men, vi går tilbake til plassen. Det som er noe spesielt, sett i forhold til andre plasser i Roma, er at det ikke finnes en eneste kirke her. Derimot er det en kino i sørenden, Cinema Farnese. Ellers huser som nevnt bygningene rundt et rikholdig tilbud av spisesteder og barer.

Nevnes bør også butikken, Norcineria Viola, som har solgt spekemat her siden 1890. Det er en fryd for øyet, nesen og ganen å ta seg en tur inn her! 

Campo de' Fiori og Bruno 2Midt på plassen står en statue av en person i munkekappe, med hetten godt trukket over hodet. Det er dominikanermunken Giordano Bruno, som ble brent på bålet her på plassen den 17. februar i 1600. Han hadde sterke synspunkter på det meste og var særdeles frittalende. Han måtte forlate sitt kloster i Roma og reiste blant annet til Geneve. Der ble han kalvinist. Heller ikke her falt hans synspunkter i god jord og reiste videre til Paris og London. Han var sterkt opptatt av Kopernikus og hans teorier om jordas plass i universet. Han holdt en serie foredrag, både om Kompernikus teorier, matematikk og okkultisme. I 1592 ble han innhentet av inkvisisjonen i Venezia og ført til Roma. Der satt han som fange i Castel Sant’ Angelo frem til han ble henrettet.

Monumentet på Campo de’ Fiori ble reist i 1889. I forbindelse med jubelåret i år 2000 beklaget pave Johannes Paul II henrettelsen av Giordano Bruno.

 

 

Ting å se på veien
Campo de' Fiori og Bruno 3I nordenden, bak blomsterhandlerne, ligger et utmerket bakeri. Her kan du også få kjøpt enkel håndmat dersom du ikke ønsker å bruke så mange euro på en lunsj. Det står FORNO med store bokstaver på veggen. Ved siden av ligger restauranten, La Carbonara, hvor du kan spise både inne og ute.