Print Friendly, PDF & Email

Galleria Borghese

I Borgheseparken, i gangavstand fra sentrum av Roma, ligger en perle som det er vel verdt å bruke en formiddag på å besøke. Det er Galleria Borghese.

Galleria Borghese 1Hvis du er interessert i skulptur og billedkunst, særlig fra renessansen og barokken, da er et besøk her et stort høydepunkt. Galleria Borghese inneholder en stor samling av blant annet Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Villaen, som huser dette museet og galleriet over to etasjer, ble bygget av kunstelskeren kardinal Scipione Borghese.

Ønsker du å ta en taxi, stopper denne bare 5 minutter fra galleriet. Hvis du vil gå, anbefaler vi deg å gå inn på Metroen til venstre for Spansketrappen. Her går det en rulletrapp. Velg merkingen til Via Veneto. Du kommer opp rett ved siden av Harry’s bar. Kom deg over til Borghesesiden av dette trafikkerte området og gå opp Viale Museo Borghese. Turen over parken tar ca. ti minutter. Velger du rulletrappen som er merket Villa Borghese ender du opp i et øde område og relativt langt fra galleriet.

 

Galleria Borghese 2Ett av høydepunktene er etter min mening Berninis skulptur, Proserpinas bortførelse. Pluto, den mektige guden i underverden, tar med seg Ceres datter Proserpina til Hades. Ceres ber til Jupiter og sørger for at datteren får komme tilbake til jorden hvert halvår. Derfor dekkes jorden hver vår av et teppe av blomster. At det går an å lage noe så levende og vakkert i marmor er nesten ufattelig. Her finner du også et annet mesterverk av Gian Lorenzo Bernini, der han har fanget det øyeblikket da den skjønne nymfen Daphne blir jaget av den amorøse Apollo mens hun er i ferd med å bli forvandlet til et laurbærtre.

Caravaggio kommer vi heldigvis heller ikke utenom. Her finner du blant annet hans Madonna av Palafrenieri. Maleriet ble etter bare en måned fjernet fra sognekirken for Vatikanet, Sant’Anna dei Palafrenieri på Via di Porta Angelica i Borgo. Her viser Michelangelo Merisi da Caravaggio det kraftige og levende uttrykket i barokkmaleriet. Bildet er typisk for kunsten i motreformasjonen og illustrerer hvordan Maria lærer Jesus å knuse slangen, symbolet på synd og kjetteri.

Slik kunne vi vel fortsette å fordype oss i galleriets overflod. Når du går rundt her får du helt sikkert tanken, ”Å ja, er det her den er. Dette har jeg jo sett bilder av mange ganger!”

 

Bestill billetter på nett før du reiser fra Norge

For å komme inn er det obligatorisk å ha reservert billetter på forhånd. Reserver i god tid før avreise fra Norge. Villaen tillater kun 360 besøkende samtidig. Du bestiller en fast besøkstid på 2 timer. Det begynner klokken 09.00 om morgenen. Siste ”runde” er fra 17.00 til 19.00. Å reservere billetter er enkelt. Gå inn på http://www.ticketeria.it/ og finn Galleria Borghese på venstre side under Roma. Klikk deg inn (engelsk versjon velges i øvre høyre hjørne). Klikk deg deretter inn på Reservation/presale, rull deg så ned til OK – Next, og du er i gang!

Husk å møte opp minst 30 minutter før reservert tid for å hente billettene. Det er tillatt å fotografere, men vesker og bager blir godt tatt hånd om i garderoben mens du nyter utstillingen.