Print Friendly, PDF & Email

Fra Pantheon til Forum Romanum

Ruten fra Pantheon til Forum Romanum og Colosseum er 2,4 km. Uten stopp er det en spasertur på ca. 30 minutter. Det er deretter ca. ½ km opp til Palatinhøyden.
Men, vi skal stoppe flere steder på veien. Klikk deg inn på de nummererte overskriftene. Da kommer du til sidene som beskriver attraksjonene. For å komme tilbake til denne siden, klikk på tilbakepilen. Det kan være lurt å skrive ut denne siden og ha den med sammen med et romakart.

Fra Pantheon til Forum Romanum 1

1. Pantheon og Piazza della Rotonda
Pantheon, «Alle guders tempel», ligger på Piazza della Rotonda. Plassen og tempelet ligger midt i det historiske sentrum. Slå deg gjerne ned på Tempio bar og nyt utsikten mot et nesten 2000 år gammelt byggverk!

2. Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva
Fra Pantheon går du sørover, slik at du har tempelet på din høyre side, opp den slake bakken. Her kommer du ut på en plass som er oppkalt etter kirken. Dette er andre stopp på vår vandring mot Forum Romanum, Colosseum og Palatinhøyden.

3. Largo di Torre Argentina
Når du kommer ut av Santa Maria Sopra Minerva, ta sikte på bladkiosken og gå inn gaten til venstre, Via dei Cestari. Gå over Corso Vittorio Emanuele i gangfeltet. Til høyre ligger en av Romas eldste ruiner.

4. Il Gesù
Gå ned Corso Vittorio Emanuel. Snart møter du en av Romas få kirker bygget med innslag fra stilarten manierisme. Denne stilarten var i overgangsfasen mellom renessanse og barokk. Kirkens navn er Il Gesù, og er Jesuitterordenens moderkirke i Roma.

5. Kapitol
Når du kommer ut av Il Gesù, ta til venstre inn i gaten, Via d’Aracoeli, og følg denne rett frem til du ser trappen opp til Kapitol. Går du opp denne vakre trappen, hilser Marcus Aurelius deg til hest velkommen. Til venstre for veien opp til Kapitol er det en bratt trapp opp til kirken, Santa Maria in Aracoeli.
Dersom du ikke «må» inn på Forum Romanum, anbefaler jeg at du går forbi Marcus Aurelies og ned på høyre side av hovedbygningen. Da vil du komme til en terrasse hvor du får god utsikt over hele området.

6. Forum Romanum
For å komme fra Kapitol til inngangen til Forum Romanum, skal du gå frem til venstre hjørne innerst på Kapitolplassen. Gå inn og ned gaten, Via di S. Pietro in Carcere. Gå deretter til høyre opp Via dei Fori Imperiali til du møter inngangen til Forum Romanum til høyre.

7. Colosseum
Etter å ha flanert på Forum Romanum går veien videre opp til Titusbuen og videre ned til Konstantinbuen og Colosseum.

8. Palatinhøyden
Er det fremdeles litt kraft igjen i ben og sinn til  denne byens svar på Holmenkollåsen, så gå skrittene opp til Palatin, der Augustus og senere, flere av keiserne hadde sine palasser. Derav navnet, «Palatin». Fra Colosseum går du opp gaten Via di San Gregorio. Rett opp på høyre side ligger inngangen til Palatinhøyden.
Et lite tips: Har du planer om å besøke Colosseum og Forum Romanum, kan det være smart å kjøpe en fellesbillett til alle tre stedene her. Som regel er det betydelig mindre kø her enn ved de to andre billettlukene.