Print Friendly, PDF & Email

Dronning Christina av Sverige – et gedigent scoop for Paven!

Dronning Christina av Sverige er en av de to eneste kvinner som er gravlagt i Peterskirken. Hvordan i all verden kan det ha seg at en svensk, protestantisk dronning, datter av den katolske kirkes erkefiende, kong Gustav II Adolf, blir gravlagt i Peterskirken? Dronningen bodde over 30 år i Roma og skapte mye røre og bekymring for Paven.

Dronning Christina av Sverige 1På starten av 1600-tallet var det urolige tider i Europa.  30-årskrigen raste (1618 – 1648). Det var en fortsettelse av religionskrigene som kom i kjølvannet av reformasjonen, men den var også et resultat av maktkamper som hadde pågått lenge før krigsutbruddet i 1618.

Gustav II Adolf av Sverige hadde maktpolitiske motiver for å reise hær, samtidig med at han var en sterk medspiller på protestantisk side. Han falt i slaget ved Lützen i 1632.

Hans datter, Christina, ble derfor dronning, bare 6 år gammel. Til å begynne med var det et formynderi med Axel Oxenstierna i spissen, som regjerte. Fra 1644 til 1654 var hun selv regent. Dronning Christina abdiserte i 1654 og konverterte til katolisismen. Da måtte hun forlate Sverige, siden det var dødsstraff for dette.

Dronning Christina av Sverige 2Det hele begynte som nevnt med at den protestantiske dronning abdiserte og konverterte til katolisismen. Litt av et scoop får en si – for den katolske kirke, og ikke minst den nyss valgte pave Alexander VII. Så stor begivenhet var dette at selveste Bernini fikk i oppdrag å gjøre om dekorasjonene på triumfbuen i byporten på Piazza del Popolo, til ære for den abdiserte dronning. Du kan fremdeles se Vasa-slektens våpen, et kornaks, under pavens våpenskjold, og du kan lese inskripsjonen, «FELICI*FAUSTO Q*INGRESSUI ANNO*DOM* MDCLV», som betyr «For et lykkelig og velsignet inntog i det Herrens år 1655».

Gjennom denne porten kom hun i prosesjon, med tiljublende folkemasser, ridende til hest lille julaften 1655. Paven og hans følge var over seg av begeistring.

Hvilke tanker dronningen hadde om seg selv skal jeg være forsiktig med å si for mye om, men det sier kanskje litt når hun, etter å ha passert noen av byens mange fontener, skal ha uttalt noe slikt som: «Det var da ikke nødvendig å gjøre så mye ut av min ankomst!».

Til å begynne med bodde hun i Palazzo Farnese, men flyttet i 1659 til Palazzo Riario, nå Palazzo Corsini, på den andre siden av Tiberen.

Hun må ha vært litt av et kvinnfolk! Ved en anledning skal hun ha testet bronsekanonene på Castel Sant ‘Angelo, på den andre siden av Tiberen, og siktet seg inn på Medicienes villa oppe ved Spansketrappen. Hun traff! En kopi av kulen hun traff med kan beskues der den ligger plassert midt i fontenen på utsiden av villaens hovedinngang.

Nå ligger den abdiserte og konverterte dronning i en sarkofag i Peterskirken. Hennes gravmonument ser du når du går rett til høyre når du kommer inn, mot Michelangelos vakre Pietà. Står du foran dette mesterverket, så har du monumentet på søylen rett bak din venstre skulder.

Vil du lese om Dronning Christinas eventyrlige historie, kjøp boken «Barokke damer – Dronning Christinas europeiske reise».

<TILBAKE