Print Friendly, PDF & Email

Palazzo Spada og synsbedraget

Palazzo Spada 1Ikke langt fra Palazzo Farnese ligger det fire etasjer høye Palazzo Spada. Palasset ligger på Piazza di Capo Ferro, oppkalt etter kardinal Girolamo Capodiferro, som midt på 1500-tallet fikk reist dette bygget. I en overgangsfase var det familien Mananelli som eide palasset, inntil kardinal Bernardino Spada overtok i 1632.

Palasset har i dag en stor kunstsamling, Galleria Spada.

Palasset er utvendig rikt utsmykket med vakre relieffer og statuer.

Treet i forgrunnen var opprinnelig en eik. Plassen bildet er tatt fra heter derfor Piazza della Quercia, dvs. Eikeplassen. Hva slags tre som ble gjenplantet der i 2016 er litt usikkert, men eik ligner det ikke på!

Står man i inngangspartiet og ser ut, over Piazza Capo di Ferro, kan det se ut som om det til palasset tilhører en vakker fontene, som selvfølgelig har fått navnet, Fontana di Palazzo Spada.

Palazzo Spada 2Den kjente barokkarkitekten Francesco Borromini fikk i oppdrag av kardinalen å gjøre en del endringer. I denne anledning skapte han et synsbedrag i arkaden til venstre i atriet. Den er bygget slik at man får en illusjon om at den er over 30 meter lang, og at det i enden av arkaden står en skulptur i normal manns høyde. Arkaden er imidlertid ikke mer enn 8 meter lang og skulpturen bare 60 cm. høy!

Trykk her for å se film som viser synsbedraget!

Det koster ingenting å komme inn i atriet, men ønsker du å besøke museet med billedsamlingen må du løse inngangsbillett. Her finner du kunstverk fra 15- og 1600 tallet, med kunstnere som f.eks. Tizian , Rubens, Caravaggio og Carracci.

 

 

Ting å se på veien
Palazzo Spada 3Når du har rundet hjørnet og er i Via Pettinari, gå helt til enden. På venstre side ligger en butikk som selger vesker i alle fasonger og størrelser, og til overkommelige priser. Ikke la deg lure av den beskjedne inngangen. Det er et stort utstillingslokale lenger inn.

Sist forfatteren var her sto det en krakk på utsiden, i tilfelle damer skulle bruke lenger tid der inne enn deres medfølgende herrer.

Skulle det være behov for nye knotter til kommoden hjemme, gå inn i «knottebutikken» på den andre siden av gaten!