Print Friendly, PDF & Email

Ponte Sisto og Piazza Trilussa

Ponte Sisto og Piazza Trilussa 1Ponte Sisto er en av to broer som kun er for gående. Den andre er Ponte Sant’ Angelo, Englebroen, som ligger litt lenger nord.

Broen er oppkalt etter Pave Sixtus IV, som beordret broen bygd for at den skulle være trygg til å ta imot hærskarer av pilegrimer under det kommende jubelåret, 1475.

Arkitekten Baccio Pontelli fikk oppdraget. Den er bygget på ruinene av Pons Aurelius som ble ødelagt i middelalderen.

Pave Sixtus IV skal ha finansiert byggingen blant annet med midler fra skattleggingen av byens «løse fugler». Paven var svært opptatt av å sette «fotspor» etter seg.

Ponte Sisto og Piazza Trilussa 2Flere steder i Roma finner vi plaketter med tekst som Sixtus IV har ansvaret for. Plakettene er skrevet i såkalt «capitalis monumentalis», dvs. romerske praktbokstaver, og var i stort omfang benyttet i keisertiden. «Selvskryt skal man lytte til», sies det, «det kommer fra hjertet». På hver side av starten på broen er det to plaketter som Paven syntes var passende. På den venstre siden står det (fritt oversatt):

Du som passerer her takket være Sixtus IV’s forutseenhet og omtanke, be til Gud at Han skal frelse oss og bevare paven. Velsigne deg for dine bønner hvem du enn er.

På høyre side kan vi lese:

Sixtus IV Pontifex Maximus gjenoppbygde fra utgangspunktet, med største nøyaktighet og omkostning denne broen som med rette måtte kalles ødelagt, til bruk for Romas befolkning og for den hærskare med pilegrimer som kommer til jubileet; etter hans ønske får den navn etter ham, Sixtus.

Broen er i dag et yndet sted for gatemusikanter og gateselgere. Utsikten nordover er vakker, med kuppelen på Peterskirken i det fjerne.

Ponte Sisto og Piazza Trilussa 3Vel over broen og helberget over den trafikkerte veien, Lungotevere Raffaello Sanzio, kommer vi til Piazza Trilussa. Rett i front får vi øye på den vakre fontenen, bestilt av Borghesepaven Paul V på begynnelsen av 1600-tallet.

Opprinnelig sto den på den andre siden av elven, ved starten av Via Giulia, og fikk navnet Fontana Ponte Sisto.  Den ble flyttet til Piazza Trilussa så sent som i 1989.

Piazza Trilussa er et yndet treffsted for byens ungdom og det kan være svært så folksomt her en fredagskveld. Plassen har fått navn etter dikteren Carlo Alberto Salustri, som er bedre kjent som Trilussa, født i 1871, død i 1950. Han var en svært populær poet i mellomkrigstiden på grunn av sine sonetter, skrevet på typisk Romadialekt.

Piazza Trilussa er starten på området Trastevere. Det kan kanskje sammenlignes med vårt eget Grünerløkka i Oslo, et fra tidligere typisk arbeiderklassestrøk som nå er blitt et populært og relativt dyrt område å bo i, med et stort tilbud av restauranter og kulturaktiviteter.

Ordet Trastevere betyr «trans Tevere», dvs. «på den andre siden av elven». Tevere er det italienske navnet på elven, mens Tiber det latinske.

Ting å se på veien
Trastevere er i seg selv det man skal se. På vei mot torget og kirken Santa Maria in Trastevere går du i maleriske små gater, som for eksempel Via del Moro eller Vicolo de’ Cinque.  Bare sørg for å ta peiling på nevnte kirke.