Print Friendly, PDF & Email

Edvard Grieg

Edvard Grieg 1Norsk komponist
15. juni 1843 – 4. september 1907

Edvard Grieg kom til Roma første gang i 1865. Han tilbragte vintrene 1865/1866 og 1869/1870 her.

Grieg møtte mange kjente kunstnere i Roma, blant annet Franz Liszt. Liszt ble svært begeistret for hans musikk, ikke minst a-mollkonserten. De ble gode venner.

Han var flittig gjest i Skandinavisk forening. Her møtte blant annet forfatterne Andreas Munch og Henrik Ibsen.

I en biografi for NRK skriver Erling Dahl om Griegs møte med Ibsen i Roma:

Edvard Grieg traff Henrik Ibsen for første gang i Roma i 1866. Ibsen oppfattet straks at Grieg var en kunstner med musikalske og intellektuelle evner langt utenom det vanlige. Han følte at Grieg var på samme bølgelengde som ham selv etter å ha hørt Griegs kommentarer til Ibsens berømte drama Brand. Dermed ble Edvard Grieg Ibsens førstevalg når han i 1874 planla en oppsetning av Peer Gynt med musikk.

Grieg godtok tilbudet fra Ibsen, og satte inspirert i gang med tonesettingen. Arbeidet med musikken til Peer Gynt ble vanskeligere enn først antatt, men 24. februar 1876 ble stykket urfremført på Christiania Theater, og ble en umiddelbar suksess.

I kjølvannet av arbeidet med Peer Gynt tonesatte Grieg seks dikt av Henrik Ibsen, Op. 25. I 1888 og i 1893 utga Grieg henholdsvis Peer Gynt Suite I og II, med de mest populære av melodiene fra skuespillet Peer Gynt. Disse to suitene er blant de mest spilte orkesterverker i vår tid.

Grieg førte dagbok under sine opphold i Italia. Han uttrykte stor begeistring for naturen og folkelivet, og ikke minst opplevelsene han fikk gjennom konserter og bildende kunst. Han hentet mye inspirasjon til egen musikk, men komponerte ikke særlig mye mens han var i Roma. Sitt første opphold varte som nevnt frem til 1866. Dette året komponerte han to romanser, ouverturen til «I Høst» og «Sørgemarsch» i forbindelse med Rikard Nordraaks bortgang samme år.

I 1867 giftet han seg med Nina Hagerup, som var hans kusine. I 1868 fikk de datteren Alexandra, som dessverre døde bare 13 måneder gammel. De reiste begge tilbake til Roma i 1869 og ble der frem til 1870. Det var under dette oppholdet han ble personlig kjent med Franz List.

<  TILBAKE