Print Friendly, PDF & Email

Hadrians tempel

Hadrians tempel 1Keiser Hadrian regjerte fra 117 til 138 e.Kr. Tempelet er bygget til hans ære av hans etterfølger, adoptivsønnen Antoninus Pius, og sto ferdig i 145 e.Kr.

Nå er det bare en rad med 11 korintiske søyler som er igjen. Helt siden 1600-tallet har bygningen vær en del av Romas børs, Borsa Valori di Roma .

Tempelet ligger på Piazza di Pietra, som oversatt til norsk betyr «Steinplassen».

Går du inntil søylene ser du at det opprinnelige bakkenivået var ca. 5 meter lenger ned enn i dag. Som så mange andre steder i Roma har en kombinasjon av sammenraste bygninger og slam fra Tiberens oversvømmelser ført til at byen nå ligger flere meter høyere enn i antikken. Dette komme tydelig fram ved søylerestene etter Hadrians tempel.

Hadrians tempel 2I ett av vinduene på den andre siden av plassen står det en kopi av tempelet.

Legg merke til at tempelet står inne i en «gård». Søylerekken rundt «gården» galles et peristyl, dvs. «søyler omrking».

Innenfor søylene i tempelet det en bygning uten vinduer. Det kunne være delt i flere rom, Det ble på latin kalt cella, dvs. lite kammer. Her var det ofte et såkalt adyton. Dette rommet var ikke tilgjengelig for allmenheten, bare for prestene.

Det hører med til historien at Hadrian selv hadde bygget et tempel rett ved, til ære for sin svigermor, Matidia, som han hadde et svært godt forhold til. Sin hustru, Vibia Sabina, kunne han ikke fordra. Det kan nok kanskje henge sammen med at han hadde et forhold til den unge og vakre Antinous, som fulgte ham på hans reiser rundt i riket. Dessverre druknet Antinous i Nilen. For uten å reise statuer av sin elsker over hele Romerriket, bygget Hadrian et tempel til hans ære i Bitynia, ikke langt fra Bosporosstredet.

Ting å se på veien
Hadrians tempel 3Den første bygningen du kommer til på Piazza di Pietra er Palazzo Cini. Står du midt på plassen og ser opp på palasset, oppdager du en såkalt belvedere på toppen av bygningen. Belvedere skal bety noe slikt som vakker utsikt. Nå står det riktignok ikke Cini på toppen av bygningen, men Ferrina. Det var familien Ferrina som fikk reist palasset på 1700-tallet, men det ble kjøpt av Joseph Cini på 1800-tallet.

I motsatt ende av plassen går det en gate inn til høyre som heter Via de’ Burro’. Man skulle jo kanskje tro at dette til italiensk kunne oversettes til «Smørgaten», siden burro på italiensk betyr smør. Men, neida! Dette kommer fra fransk, bureau, som betyr kontor. Under Napoleons okkupasjon av Roma på slutten av 1700-tallet skal det ha ligget kontorer i denne gaten, tilhørende Napoleon.

Tilbake til «Fra Pantheon til Tempio bar».