I Rafaels fotspor i Roma
Rafael, eller Raffaello Sanzio (Santi), som var hans egentlige navn, født fredag den 6. april i 1483 i Urbino, død i Roma samme dato, på Langfredag i 1520, bare 37 år gammel.
Sammen med blant annet Michelangelo, Leonardo Da Vinci, Botticelli og Titzian, var han en av de største kunstnerne i høyrenessansen.
Han utmerket seg først og fremst som maler, men var også kjent som arkitekt, og faktisk som arkeolog.
Ryktet forteller dessuten at han var en «kvinnebedårer». Rafael ble aldri gift, men han ble på grunn av sterkt påtrykk fra sin mesen, kardinal Bernardo Dovizi de Bibbiena, forlovet med hans niese, Maria Bibiena.
De var forlovet i 6 år, men det ble aldri noe bryllup.
Ryktet forteller at Rafael hadde mange «affærer». Hans elskerinne var Margarita Luti, «La Fornarina», datteren til bakeren Francesco Luti, som bodde i Via del Governo Vecchio, ikke langt fra Piazza Navona. (Forno på italiensk er bakeri, så «La Fornarina», må bety at hun ble kalt «bakerinnen», eller kanskje «bakeridatteren»)
Rafael er gravlagt i Pantheon. Sarkofagen ser du til venstre for alteret. Det ligger ofte en rose ved hans grav, så høyst sannsynlig har han fremdeles mange beundrerinner!
Hans mest kjente fotspor har han satt i Vatikanmuseene, men vi skal også følge Rafael andre steder i Roma, på begge sider av Tiberen.
Kartet viser omtrent hvor i Vatikanmuseene vi finner fotspor etter Rafael.
Pinacoteca (kunstgalleriet) ligger i en egen bygning.
Rafaels gobeliner var opprinnelig ment å skulle dekorere veggene i Det sixtinske kapell. Rafael lagde ikke gobelinene, men kartongene som han tegnet, som var maler for de som skulle veve.
Syv av kartongene er bevart, og kan sees i Albert and Victoria Museum i London. Gobelinene er i Vatikanmuseene.
Det største og mest kjente arbeidet til Rafael er rommene (stanzene) i Det apostoliske palass.
Men det er mer å finne i Rafaels fotspor i Roma. Han hadde en enorm produksjon. På Rafaels tid var det vanlig å ha elever og assistenter. Rafael skal ha hatt rundt 50. Han ble ikke alltid ferdig med et arbeid før han måtte videre på andre oppdrag. Da var det helt legitimt at hans ansatte overtok og sluttførte kunstverkene. Derfor er det ikke så enkelt å stadfeste hva som er kunstnerens eget verk, og hva som er malt av andre.
Rafael var nevø av den store arkitekten Bramante, som blant annet holdt på med reisingen av den nye Peterskirken. Da han døde, gikk oppdraget i arv til Rafael. Det er få tydelige fotavtrykk av hans virke som arkitekt i Peterskirken.
På kartet nedenfor vises de stedene han har satt sine spor. Trykk på bildene eller overskriftene nedenfor, for å se mer av Rafaels kunst.
Bildene er stort sett hentet fra Wikipedia eller Google.
Rafael har satt tydelige spor i Vatikanet. Vi begynner med stanzene, som må kunne sies å være hans sterkeste fotavtrykk i Roma.
I fire rom i Det apostoliske palass er det freskomalerier som enten er malt av, eller tegnet grunnlaget for, av Rafael.
Se kart til Vatikanet her!
- Vatikanmuseet – gobelinene
Mens vi fremdeles oppholder oss i Vatikanmuseene, er det verdt å se Rafaels golbeliner.
Han har ikke vevd dem selv. De er vevd i Belgia, på bakgrunn av Rafaels kartonger.
I en sidebygning ligger Pinacoteka, billedgalleriet, som huser en stor kunstsamling, blant annet kjente malerier av Rafael.
- Villa Farnesina
I Farnesefamiliens villa i Trastevere finner vi blant annet fresker av Rafael.
Det var den rike bankieren fra Siena, Agostino Chigi, som fikk bygget villaen på begynnelsen av 1500-tallet.
Allesandro Farnese kjøpte villaen i 1580. Derav navnet.
Se kart til Villa Farnesina her!
Til høyre når du kommer inn i kirken, finner du Chigi-kapellet.
Det er Rafael som hadde ansvaret for det arkitektoniske, og han har bidratt sterkt til den billedlige kunsten i kapellet, som er laget på bestilling av bankmannen, Agostino Chigi.
Vi tar også med det tilstøtende kloster fordi det faktisk er mulig å sitte i klosterets annen etasje og se ned på kapellet i kirken.
Se kart til Santa Maria della Pace her!
Kirken ligger litt bortgjemt, ikke langt fra nordenden av Piazza Navona.
Ikke desto mindre inneholder den en rekke kunstverk. Det mest kjente er nok Caravaggios, Madonna av Loreto.
Her er dessuten den norske erkebiskpen Olav Trondsons gravmæle
Se kart til Sant’Agostino her!
På Corsoen ligger inngangen til et av Romas største billedgallerier, Galleria Doria Pamphilj.
Dette var i utgangspunktet en privat kunstsamling, tilhørende familien Pamphilj.
Her finner vi både Caravaggio og Bernini, og ett bilde malt av Rafael.
Se kart til Galleria Doria Pamphilj her!
Også familien Barberini var kunstsamlere. Deres palass oppe ved Berninis kjente skulptur, Fontana dei Tritone, på Piazza Barberini, ligger palasset som nå heter Galleria Nazionale d’Arte Antica.
Her henger det ett bilde malt av Rafael. Er kvinnen på bildet ment å være hans elskerinne, eller er hun modell for hans tolkning av kjærlighetsgudinnen Venus?
Se kart til Palazzo Barberini her!
Galleria e Museo Borghese rommer kunst av ypperste klasse i to etasjer. Kardinal Scipione Borghese var en ivrig kunstsamler.
Galleria e Museo Borghese har, foruten vakre skulpturer av Bernini, bilder av bl.a. Caravaggio, og tre malerier av Rafael.
Se kart til Museo e galleria Borghese her!
Den samme bankmannen fra Siena, Agostino Chigi, som hadde bestilt et kapell i Santa Maria della Pace, ønsket også et kapell som et siste hvilested til seg og sin familie i Santa Maria del Popolo.
Det var hans venn, Rafael, som fikk i oppdrag å tegne kapellet.
Se kart til Santa Maria del Popolo her!