Print Friendly, PDF & Email

Galleria Doria Pamphilj

Galleria Doria Pamphilj, tilhørende familien med samme navn, ligger ved Corsoen og er opprinnelig en privat kunstsamling. Begrepet «galleri» stammer faktisk herfra, fordi kunsten var samlet på galleriet i det store palasset.

Som så mange rike familier i Italia, fostret også Pamphilj en pave, Innocent X. Galleriet må ikke forveksles med deres familiepalass, som ligger på Piazza Navona og huser den brasilianske ambassade.

Det er mange grunner til å besøke galleriet. Her er det kunstverk av bl.a. Caravaggio, Bernini, Tizian og Velasquez. Sistnevnte har malt portrettet av Innocent X som henger i en nisje i galleriet, sammen med en byste, laget av Bernini.

I Galleria Doria Pamphilj henger det ett bilde av Rafael, «Dobbeltportrett».

Dobbeltportrett

Galleria Doria Pamphilj 1Rafael malte dette bildet i 1516. Det forestiller humanistene Andrea Navagero og  Agostino Beazzano

Andrea Navagero en var forfatter, diplomat og botaniker fra Venzia.

Agostino Beazzano var også forfatter, men ble også kjent som forsker. Hans familie kom også opprinnelig fra Venezia.

Det antas at det var den venetianske presten, poeten og forskeren Pietro Bembo som hadde bestilt bildet. Han var det man kaller «cardinale in pectore», som betyr at han var utnevnt av paven, Paul III, uten offentliggjøring. Siden «pectore» på latin betyr «bryst», så må det vel egentlig bety at paven holdt utnevnelsen «tett til brystet!»