Print Friendly, PDF & Email

Commodus

Commodus 1Imperator Caesar Lucius Aurelius Commodus Antoninus Augustus, født Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, 31. august 161 og død 31. desember 192.

Keiser fra 7. mars 180 til 31. desember 192. Commodus var den sjette og siste keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.

Historien forteller at Marcus Aurelius hadde andre planer enn at hans egen sønn skulle bli hans etterfølger, men pga. et komplott ble det likevel slik at Commodus overtok etter sin far, bare 19 år gammel. Etter mange år med gode keisere, fikk Roma nå en ulykke på tronen. Hva som er sannhet og hva som bare er rykter, kan det selvfølgelig være vanskelig å skille på, men Commodus regnes som en av Romas mest beryktede keisere.

Det ble gjort forsøk på å ta ham av dage og han ble etter dette svært mistenksom, ikke minst overfor Senatet. Han ble anklaget for å være stormannsgal, og det er man kanskje når man, etter en bybrann i 190, ønsker å omdøpe byen til Roma Colonia Commodiana. Dessuten ønsket han at årets måneder også skulle få nye navn, etter titler til hans ære, slik som Julius Cæsar og Augustus. Senatet fikk navn etter ham, og det romerske folk generelt skulle betegnes som Commodianus! Som om det ikke var nok, mente han at han var Romas nye grunnlegger, dvs. en ny Romulus! Hadde det ikke vært for at det hele var en stor tragedie for Roma, ville det vært mest korrekt å kalle det hele en “Comedie”. Commodus hadde mange likhetstrekk med Nero.

Han deltok dessuten i gladiatorkamper, dog ikke på korrekt vis. Han hadde livvakter til å passe på. Han sloss også mot eksotiske dyr, og han skal ha tatt livet av løver, strutser, elefanter og giraffer, for å nevne noen.

Commodus hadde utseende med seg, og ble ansett som en vakker mann. Selv mente han at han var guddommelig og en reinkarnasjon av Herkules. Han fikk laget statuer av seg selv, kledd ut som Herkules, med løvehode og klubbe.

Igjen ble det gjort forsøk på å ta livet av Commodus, denne gang med gift. Motivet var frykten for selv å bli henrettet av en svært ustabil leder. Det var prefekten Laetus og kammerherren Ectectus som sto bak planleggingen av drapet. Det lyktes ikke. Han kastet den forgiftede maten opp igjen. Nå gikk de hardere til verks. En slave fikk i oppdrag å kvele ham i sitt eget bad. Denne gangen lyktes de og Commodus regjeringstid endte brått og brutalt den 31. desember 192. Samme dag overtok Pertinax, som allerede var utpekt som etterfølger. Dessverre førte ikke drapet på Commodus til særlig bedring. Det ble begynnelsen på et Romerrike som gikk inn i en hundreårsperiode med ustabilitet.

Commodus 2
Fra filmen The Gladiator

Filmen, “The Gladiator», der Russell Crowe og Joaquin Phoenix spiller hovedrollene, starter med at den døende Marcus Aurelius ønsker sin general som etterfølger fremfor sønnen Commodus. Videre ser vi generalen ved Marcus Aurelius død blir arrestert og ender opp som gladiator.

Commodus har en fremtredende rolle i filmen. Vel er det riktig at Commodus lekte seg som gladiator, men det er historisk feil når filmen slutter med en kamp på arenaen mellom de to, der begge blir drept.

Forgjenger

Marcus Aurelius

Commodus 3

 

Commodus

180 – 192

Commodus 4

Arvtakere

Pertinax og Didius Julianus

Commodus 5