Print Friendly, PDF & Email

Piazza del Popolo

Plassen har fått navnet etter det latinske ordet «populus», som betyr menneske eller folk. Den har gjennom flere århundrer fungert som et rettersted. Den siste henrettelsen her fant sted så sent som i 1826.
Klikk på bildet, som er fra Google, for å se mer av plassen.

Piazza del Popolo 1Hvor lenge dette egentlig har vært en plass kan man jo fundere på. Det vi vet er at porten inn til Roma gikk gjennom triumfbuen i nordenden av plassen. Porten ble bygget i forbindelse med den gang het veien Via Flaminia. Hvis alle veier fører til Rom, så må dette være stedet der din GPS opplyser om at du har nådd målet!

Plassen ble ombygget og fikk sin nåværene elipseform i 1816. Guiseppe Valadier het arkitekten, og det hevdes at ideen til formen er hentet fra Petersplassen, som også er elipseformet.

 

 

Piazza del Popolo 2Gjennom porten, fra nord, inn til byen, kom seierherrene etter å ha utrettet store bragder nord for Alpene. Her kom også den abdiserte dronning, Christina inn lille julaften i 1655 for å bli hyllet av Pave Alexander VII, etter at hun hadde abdisert som Sveriges dronning og samtidig konvertert og blitt katolikk.

Pave Alexander VII var så begeistret over den abdiserte og konverterte dronnings inntog at han lot Bernini «renovere» porten inn til plassen, med hans families våpenskjold øverst og Vasaslektens under, samt noen varme velkomstord på en plakett nederst. Mer om dette kan du lese her!

Denne plassen rommer mye historie. Keiser Nero, som burde vært gravlagt i Augustus mausoleum, var så forhatt av sitt folk at de spredte ut hans aske i den nordøstre delen av Piazza del Popolo.

Ifølge legenden skal det ha vokst opp et tre der hans aske lå, og som ble befolket at kråker. De skulle, slik legenden forteller, representere beviset på at Nero fremdeles var tilstedeværende.

Piazza del Popolo 3Det er flere ting å oppleve har nede på plassen. Rett til høyre, når du kommer ned trappene, ligger den vakre kirken, Santa Maria del Popolo. Her inne, i kapellet til venstre for høyalteret, er det tre bilder. To av dem er av Caravaggio: Peters korsfestelse og Paulus omvendelse. De må sees!

I tilknytning til kirken finner du Museo Leonardo Da Vinci. Besøk dette museet og opplev hva denne multikunstneren kreerte. Det er rekonstruksjoner av mange av hans oppfinnelser, og det hele kan arte seg som et teknisk museum. Få en smakebit her!

Fra Piazza del Popolo går det i sørgående retning tre gater. Til venstre løper Via del Babuino ned mot Spansketrappen. I midten har vi Romas hovedgate, Via del Corso, som ender i Piazza Venezia og Vittorio Emanuele II-monumentet. Ved inngangen til denne gaten ligger de to tvillingkirkene, Santa Maria dei Miracoli og Santa Maria in Montesanto, som ble reist på 1600-tallet, finansiert av den styrtrike kardinalen, Gastaldi.

Til høyre går vi inn i Via di Ripetta, som fører oss til vårt neste stopp, Ara Pacis.

 

Ting å se på veien
Piazza del Popolo 4Noen minutter ned i Via di Ripetta finner vi Hesteskoplassen, Palazzo Ferro di Cavallo.
Navnet har den fått pga. det tilliggende palass sin hesteskolignende form.
Bygningen var opprinnelig bygget i 1845 for å huse et handelskammer. Siden 1872 har Accademia di belle arti di Roma, Romas kunstakademi, holdt til her.