Print Friendly, PDF & Email

Fra Pantheon til Tempio bar

Det er blitt sagt; «Har du ikke vært i Pantheon, har du ikke vært i Roma!».
Kommer du til Roma på formiddagen, og det burde du, får du med deg lunsjen!
Slå deg gjerne ned på Tempio bar med en gang kofferten er pakket ut, og sett deg gjerne ned og nyt synet av ett av verdens vakreste minnesmerker.

Fra Pantheon til Tempio bar 1Imidlertid, vi anbefaler at du heller avslutter turen med et glass på nevnte etablissement! Denne turen ender nemlig ved Pantheon. Ruten er på 3,4 km, og uten stopp tar den ca. tre kvarter. Men, vi skal stoppe flere steder på veien. Hvor lang tid vandringen tar, avhenger av hvor mange severdigheter man ønsker å besøke underveis.

Klikk deg inn på de nummererte overskriftene. Da kommer du til sidene som beskriver attraksjonene. For å komme tilbake til denne siden, klikk på tilbakepilen. Det kan være lurt å skrive ut denne siden og ha den med sammen med et romakart.

 1. Pantheon og Piazza della Rotonda
  Pantheon, «Alle guders tempel», ligger på Piazza della Rotonda. Plassen og tempelet ligger midt i det historiske sentrum. Les mer om dette, nesten 2000 år gamle, byggverk!
 2. Piazza delle Cappelle og Osteria da Mario
  Når du står med ryggen mot Pantheon, gå rett fram, forbi Tempio bar og inn i Via del Pantheon. Kirken på høyre side heter Santa Maria Maddelena. Du kan lese mer om denne kirken her!

Fortsett videre forbi alle turistrestaurantene og sving til venstre inn i Via della Coppelle. Ta første gate opp til høyre og finn et bord for lunsj (12.00 – 15.00) hos Marco og familien på Osteria da Mario.  På dette lille torget finer du noe av det mest pittoreske du kan tenke deg i Roma, bare noen meter fra turiststrømmen.

 1. Torre dei Frangipane

Gå deretter inn Vicolo della Vaccarella og ta videre til høyre, inn i Via della Scrofa. Bare noen meter opp i gaten ligger det portugisiske kvarteret. Se til venstre, inn i enden av gaten, Via dei Portoghesi.  Når du står og ser ned denne gaten oppdager du et middelalderbygg med en lykt og en Mariafigur på taket. Les den vakre legenden om det som skjedde her for noen hundre år siden.

 1. Ara Pacis Augustae – Augustus fredsalter

Fra Pantheon til Tempio bar 2Vi går vider opp Via ella Scrofa, og gaten endrer navn til Via Frattina. På venstre side et stykke opp i gaten skimter du en moderne hvit bygning.
Klikk på bildet for å få et inntrykk av ankomsten til Ara Pacis.
Bildet er hentet fra Google 

Det er den amerikanske arkitekten Richard Meier som har tegnet bygningen som inneholder et over 2000 år gammelt alter, oppført i år 9 f.Kr., til keiser Augustus ære.

 

 1. Augustus mausoleum

Rett over på den andre siden av gaten ligger Augustus mausoleum. Det har vært utilgjengelig for publikum i mange år, men ble i mai 2022 endelig åpnet, slik at det nå er mulig å avlegge keiseren og hans julianske familie «et besøk».

 1. Piazza del Popolo

Piazza del Popolo, eller «Folkets plass», ligger i nordenden av det historiske sentrum. Gjennom porten øverst på plassen har mange celebriteter gjennom tidene ankommet Roma; Keisere, seierherrer og dronninger. Her ligger dessuten 3 kirker, den ene tilhørende dominikanerordenen, med et tilhørende kloster. De to andre danner starten på Romas hovedgate og er oppført av en rik kardinal som ønsket et evig monument over seg selv.

 1. Via del Babuino – Baviangaten

Det er tre gater som stråler ut fra Piazza del Popolo. Den ene, Via di Ripetta, var den vi ankom plassen fra. I midten, mellom søsterkirkene, er Via del Corso, Romas hovedgate. Til venstre ligger Via del Babuino, eller «Baviangaten», som den kan oversettes til på norsk.
Grunnen til navnet er en figur som er å finne på høyre side litt nede i gaten. Gaten er en av Romas handlegater, og anses som en av de dyreste.

 1. Spansketrappen

Spansketrappen burde vel egentlig hete «Fransketrappen», siden midlene til byggingen kom fra Frankrike. Det tok lang tid fra ide til ferdig trapp, men endelig, i 1726, kunne man ta den i bruk. Nå var det lettere å komme opp til den franske kirken på toppen.
Grunnen til navnet er at den spanske ambassade til «Pavestolen» på 1600-tallet hadde tilhold i området. Derfor heter plassen ved bunnen av trappen Piazza di Spagna.

 1. Trevifontenen

Går vi videre, forbi Spansketrappen, får vi øye på «Colonna Dell’Immacolata», som er et monument til minne om Marias ulastelige unnfangelse. Rett bak ligger «Collegium de urbanum propaganda fide», «Kontoret til troens utbredelse», en bygning tegnet av den barokke arkitekten, Borromini.
Vi går videre forbi kirken, Sant’ Andreas delle Fratte, svinger inn til høyre, så til venstre, og går rett over den trafikkerte gaten, Via del Tritone. Over på den andre siden, gå rett frem, og snart hører du suset fra verdens mest kjente fontene, og kanskje den vakreste.

 1. Hadrians tempel

Fra Trevifontenen går vi ned Via delle Muratte. Så krysser vi Corsoen og fortsetter videre rett frem i Via di Pietria. Noen minutter senere er vi fremme på Piazza di Pietra og kan beskue søylerekken til Hadrians tempel.

 1. Tempio bar

Så fortsetter vi forbi Hadrians tempel og kommer inn i den travle turistgaten, Via dei Pastini. Ved enden av gaten er vi tilbake på Piazza della Rotonda. Tempio bar ligger øverst til høyre på plassen, den du passerte på starten av denne vandringen. Nå er det tid for å slå seg ned her. Se ikke bort fra at det er andre nordmenn ved bordene.