Print Friendly, PDF & Email

I Caravaggios fotspor i Roma

I Caravaggios fotspor i Roma 1Michelangelo Merisi da Caravaggio, eller bare Caravaggio, oppholdt seg i store deler av sitt korte liv i Roma. Han ble født i september 1571 i Milano. På grunn av en epidemi flyttet familien til den lille byen, Caravaggio i Bergamo da han var 5 år gammel. Derav navnet Caravaggio. «Da Caravaggio» betyr «fra Caravaggio». Han døde i Porto Ercole under sørgelige omstendigheter i juli 1610, bare 39 år gammel.

Det er hans opphold i Roma, og hans verker som fremdeles finnes her, vi skal konsentrere oss om. For å forstå Caravaggio og hans kunst, kan det være nyttig å vite mer om hans historie. Du kan også lese mer om Caravaggio her.

Etter å ha gått i lære hos maleren Simone Peterzano i Milano, oppholdt han seg som kunstner i Roma, deretter i eksil i Napoli, Malta og Sicilia. I Roma bodde han en del av tiden hos sin mesen, kardinal Del Monte. Det er sannsynligvis takket være ham Caravaggio fikk sitt første store oppdrag i Roma, triologien over Matteus, som er å finne i Contarellikapellet i Chiesa San Luigi dei Francesi.

I Caravaggios fotspor i Roma 2Både her, og i de fleste av Caravaggios verker, ser vi at han benytter seg av teknikken, «Clair-obscur», dvs. lys og skygge. Dessuten er motivene hans sterkt preget av realisme. Han benyttet ofte byens løse fugler og fattiglemmer som modeller.

I mange kretser ble han kritisert for dette, men han banet samtidig vei for en retning innen barokken som vi ser igjen hos andre kunstnere, som for eksempel spanske Velazques og hollenderen Rembrandt. Også vår egen Odd Nerdrums bilder har likhetstrekk med Caravaggios teknikker.

Teknikken kommer klart til syne i f.eks. «Peters korsfestelse», som befinner seg i kirken, Santa Maria del Popolo.

I Caravaggios fotspor i Roma 3En slik vandring ville imidlertid bli for mektig og utmattende, både i avstand og inntrykk. Derfor legges det ut en presentasjon av hvert sted. Så får du selv bestemme vandrerute og antall stopp.

Kartet viser hvor i Roma de aktuelle kirkene og museene befinner seg. Klikk på navnene eller bildene nedenfor og få mer informasjon om Caravaggios arbeider.

 1. San’Agostino

I Caravaggios fotspor i Roma 4

Ikke langt fra Panhthon, ligger kirken San’Agostino.
I ett av kapellene til venstre befinner dette bildet seg, «Madonna di Loreto».

Nevnes kan også at Erkebiskop Olav Trondsons gravmæle befinner seg under gulvet i denne kirken. En minnetavle finner du på veggen i kirkens høyre side.

Adresse: Piazza di S. Agostino, Roma, som ligger i gaten, Via di S. Agostino.
Piazza di S. Agostino – Google Maps

 

 

  

 

 1. Chiesa San Luigi dei Francesi
  I Caravaggios fotspor i Roma 5Bildene med «triologien om Matteus» befinner seg i Contarelli kapellet, innerst til venstre, i denne kirken som er viet den helligkårede franske kongen, Ludvig 9Adresse:  Piazza di S. Luigi de’ Francesi – Google Maps

 3. Galleria Doria Pamphilj

I Caravaggios fotspor i Roma 6I Galleria Doria Pamphilj på Via del Corso finner vi tre av Caravaggios verker, «Den angrende Magdalena», «Døperen Johannes» og «Flukten til Egypt».

Adresse: Via del Corso 305 Doria Pamphili Gallery – Google Maps

 

4. Palazzo Barberini
Palazzo Barberini ligger med inngang fra Via Quattro Fontane, ved siden av Hotel Anglo Americano. Av kjente personer fra

I Caravaggios fotspor i Roma 7

Barberinifamilien bør nevnes Pave Urban VIII, som var venn med Bernini og Galileo Galiei.
I palasset henger det tre malerier av Caravaggio.: «Narcissus», «Jutdith og Holfernes» og «Fransiscus bønn».

Adresse: Via delle quattro fontane 13  Palazzo Barberini – Google Maps

 

5. Santa Maria del Popolo

I Caravaggios fotspor i Roma 8I den nordre enden av Via del Corso ligger den vakre kirken, Santa Maria del Popolo. I kapellet Cerasi, til venstre for hovedalteret, henger det tre malierier, hvorav to av dem er malt av Caravaggio. Det er» Peters korsfestelse» og «Paulus omvendelse».

 

Adresse: Piazza del popolo – Google Maps

 

 1. Museo e galleria Borhghese
  I Caravaggios fotspor i Roma 9I Borgheseparken, nærmere bestemt i Museo e galleria Borghese, henger seks av Caravaggios malerier: «Madonna av Palafrenieri», «David med Goliats hode» og «Den syke Bacchus», «Gutt med fruktkurv», «Døperen Johannes» og «Pave Paul V».

  Adresse:Galleria Borghese – Google Maps

 

 

 

 

 1. Kapitolmuseene

  I Caravaggios fotspor i Roma 10

  Oppe på den vakre Piazza Campidoglio ligger Kapitolmuseene. Også her henger to av Caravaggios malerier: «Spåkvinnen» og «Døperen Johannes». Caravaggio malte to identiske bilder av «Døperen Johannes». Som nevnt ovenfor befinner det andre seg i Galleria Doria Pamphilj.

  Adresse: Piazza del Campidoglio – Google Maps

8. Vatikanmuseet
I Caravaggios fotspor i Roma 11Også i Vatikanmuseet finner vi en Caravaggio. Det hang opprinnelig i Chiesa nuova, men ble flyttet til Vatikanmuseet. En kopi kan imidlertid fremdeles beskues i nevnte kirke.

Adresse: Vatikanmuseene – Google Maps

 

 

 

 

 

 

9. Galleria Corsini
I Caravaggios fotspor i Roma 12Palazzo Corsini ble oppført for familien Corsini og sto ferdig i 1740, men var før familien bygget det ut kjent under navnet Palazzo Riario.

Adresse: Palazzo Corsini, Rome – Google Maps