Skip to content
Romareiser.noRomareiser.no
Print Friendly, PDF & Email

Med norsk guide i Roma

Romareiser anbefaler vandring i Roma med guide, enten man er der for første gang, eller har vært der før.Med norsk guide i Roma 1

Det gir et større utbytte for førstegangsbesøkende og et rikere utbytte for de som har vært i Roma tidligere.

Klikk deg inn på disse linkene og se hva norske guider i Roma har å tilby:

I ROMA – byvandring med Catharina Bugge

I ROMA – turer og opplevelser

Øyvind Justin Lone

  • Hjem
  • Vær og klima i Roma
  • Reisen til Roma
    • Planlegg reisen til Roma
    • Fly til RomaFly til Roma Hvis du er på en kort visitt til Roma, som for eksempel fra torsdag til søndag, er det et poeng å komme ned raskest mulig, helst så tidlig at du får med deg lunsjen. Derfor lønner det seg å finne et tidlig fly og helst uten mellomlandinger. Med direktefly tar flyturen ca. 3 timer. På tilbaketuren ønsker vi helst å reise litt utpå dagen, men da kan det være vanskelig å få direktefly tilbake. Både SAS og Norwegian har direktefly. De passer utmerket ned pga. tidlig flyavgang, men skal du tilbake med disse selskapene, må du innfinne deg med at du kun får med deg frokosten før turen går til flyplassen. Det er to flylasser i Roma, Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport og Ciampino. Sistnevnte er nå så lite aktuell for turer fra Norge at vi kun konsentrerer oss om Romas hovedflyplass. Leonardo da Vinci kalles stort sett bare Fiumicino og er den internasjonale flyplassen. Ciampino er betydelig mindre og benyttes av noen lavprisselskaper, charter og militærfly.   SAS har daglige avganger til og fra Roma. Med direktefly fra Oslo på morgenen lander du såpass tidlig at det fremdeles er mulig å rekke lunsjen. Flyet lander 12.55, bagasjen får du ca. 1/2 time…
    • Fra flyplassen til Roma sentrumFra flyplassen til Roma sentrum Det er 3 1/2 mil fra Fiumicino inn til Roma sentrum. Du har nå flere muligheter for transport: Tog Tog med direkte forbindelse til Stazione Termini går hver halvtime fra 06.30 til 23.30. Det koster 14 Euro. Toget går til og fra Stazione Termini på spor 27. Gå inn på Leonardo Express sine hjemmesider for å få mer informasjon. Lokaltog (Fr1) går hvert 20. minutt til Tiburtina (derfra Metro til sentrum). 5 Euro . Billetter kjøpes på automat på terminalen.  Buss Terravisjon har avganger til og fra Fiumicino hver halvtime. Turen koster 6 Euro. Bussen går til Stazione Termini i Via Marsala n. 29 F/G, foran Terracafe. Klikk deg inn på deres hjemmesider for mer informasjon om avgangstider stoppesteder og billetter. http://www.terravision.eu/rome_fiumicino.html  Taxi Taxier finner du rett utenfor utgangen fra terminalen. Ikke la deg lure av de som tilbyr taxi inne i ankomsthallen. Det hvite drosjene som står på utsiden har fast pris på 40 Euro, inklusiv bagasje og 4 personer. Dette er det et kommunalt vedtak, så se nøye på døren på taxien. Står det “Fiumicinao” på døren kan ta opp til 60 Euro. Drosjene er ikke særlig fornøyd med det kommunale vedtaket og forsøker ofte å liegge…
  • Nyttige tips om Roma
    • Når er det best å reise til Roma?Når på året er det best å reise til Roma? [caption id="attachment_4284" align="alignleft" width="404" caption="Borgheseparken i mars"][/caption]Med unntak av juli og august er Roma en flott by å reise til hele året. Det som for de fleste teller mest når det gjelder valg av tidspunkt er hvordan været er og hvor mange andre som er i Roma samtidig. De fleste av oss ønsker å unngå kø.  Den beste tiden å reise til Roma på er våren. Mars og april er gode tidspunkter. Da er det som regel godt vær og de store turiststrømmene har ennå ikke begynt å komme. Unntaket er påskeuken, selvfølgelig.  Også fra midten av september og ut oktober er også et godt valg for et Romabesøk. November er den måneden i året mest nedbør, men det er relativt behagelige temperaturer.       Les mer om vær og klima i Roma!   Les mer om når det er flest og færrest turister i Roma!    [caption id="attachment_4288" align="alignleft" width="300" caption="Julekrybben på Peterplassen"][/caption]Desember er en spennende måned for et besøk i Den evige Stad. Det er ikke julestemning på samme måte som her oppe i nord, men det er en egen stemning i Roma i desember. På Piazza…
    • Planlegg dagen i Roma!Planlegg dagen i Roma! Det lønner seg å planlegge litt før man tar fatt på en dag i Roma. Det skal være tid for å se, spise, handle og hvile. Det lønner seg å være på gaten tidlig.  Frokost ved åttetiden og ut på gaten før klokken ni. Besøke attraksjoner fra ni til lunsj, gjerne med en pause midt på formiddagen på en fortausrestaurant. Les mer om severdigheter, museer og kirker i Roma! Les mer om forslag til vandringer i Roma!     [caption id="attachment_4310" align="alignright" width="300" caption="Bruschetta"][/caption]Lunsj, «pranzo», mellom klokken ett og tre. Finn deg et godt spisested litt vekk fra de store attraksjonene.  For en italiener, særlig i sør, er lunsjen dagens hovedmåltid. For oss nordboere blir det gjerne to hovedmåltider siden vi også vil ha med oss en deilig middag, «ceno», på kvelden.  Med tanke på å utnytte dagene best mulig anbefales en tidlig avgang fra Norge, slik at det er mulig å nå lunsjen. Du får følelsen av å ha fått en dag ekstra når Romaturen starter med lunsj første dagen.    Les mer om det italienske spisekartet!   Etter en lang lunsj bør vi kunne «sveve fritt», som Thomas Thiis-Evensen skriver i sin bok, «Roma, syv…
    • Få mer ut av Romaturen med norsk guide
      • Byvandring i Roma med Catharina Bugge
      • Turer og opplevelser i Roma
        • Vi ordner det praktiske i Roma
        • Pizzabaking i Roma
        • Vinsmaking i Roma
        • Piknik i parken med trubadur
        • Vingårdstur utenfor Roma
      • Historiske vandringer i Roma
        • Det kristne Roma
        • Colosseum og Forum Romanum
        • Tre kirker, tre historier, tre epoker
    • Shopping i RomaShopping i Roma Roma har et vell av butikker og shoppingsentre. I denne byen finner du butikker som passer for enhver lommebok. Sammenlignet med Norge er lærvarer og sko blant det du kan spare mest på å kjøpe her. [caption id="attachment_4324" align="alignleft" width="288" caption="Gucci i Via Condotti"][/caption]Handlegater i Roma Den mest kjente og mest eksklusive handlegaten i Roma er Via Condotti, som ligger mellom Spansketrappen og Via del Corso. Her ligger de kjente motehusene har butikker her. Gå også i parallellgatene, Via Frattina (der Sigrid Undset har bodd) og Via Borgognona.   Romas hovedgate, Via del Corso, er også en kjent handlegate, med utvalg som passer bedre for de flestes lommebok enn designbutikkene oppe ved Spansketrappen. Corsoen går fra Via del Popolo og helt ned til Piazza Venezia. Midt på denne strekningen, rett overfor Piazza Colonna og Marcus Aurelius søylen, ligger kjøpesenteret La Rinascente.   Hvis du er spesielt interessert i bøker og gaver, men også lærvarer og mat, kan Via Cola de Rienzo på Vatikansiden av Tiberen et alternativ. Går du fra Piazza del Popolo og over broen, kommer du inn i denne gaten.       [caption id="attachment_4325" align="alignleft" width="258" caption="I Via dei Coronari - Romas antikvitetsgate"][/caption]En gate…
    • Taxi i RomaTaxi i Roma  Her er noen tips når du skal ta taxi i Roma, hva du skal se etter når du skal velge og hvordan du unngår å bli lurt.  [caption id="attachment_4344" align="alignright" width="300" caption="De hvite taxiene i Roma"][/caption] Taxi i Roma er hvite, med taxi-skilt og kommunemerke på dørene. Hold deg langt unna andre alternativer.  Taxi bestilles fra hotellet eller restauranten. Det er vanskelig å stoppe en taxi på gaten. Da bør du oppsøke en av de mange holdeplassene. Når du tar småturer med taxi, unngå å betale med stor sedler, f.eks. en 50 euro. Flere har opplevd at taxisjåføren legger seddelen i lommeboken og gir deg tilbake som om du hadde gitt ham 10 euro. Hvis du mistenker at taxisjåføren tar deg med på en ufrivillig sightseeingtur, spør om dette er korteste vei til dit du skal. Be om kvittering og noter taxiens lisensnummer (står på døren) og sjåførens navn og lisensnummer (skal stå på døren bak førersetet). Ring telefonnummeret som står på døren og klag. Bit ikke på generøse tilbud om transport fra flyplassen fra folk som stopper deg i ankomsthallen. Hvis bil ikke er forhåndsbestilt, benytt kun de hvite taxiene på utsiden, med taxi-skilt på taket…
    • Unngå tyveri og svindel i RomaUnngå tyveri og svindel i Roma  Det er lite grov kriminalitet i Roma, men lommetyverier og veskenapping er det mye av. Her er noen tips om hvor i Roma du skal være ekstra oppmerksom og hvordan du kan unngå å bli ranet eller svindlet.   [caption id="attachment_4360" align="alignright" width="264" caption="Stazione Termini"][/caption]Vær spesielt på vakt på følgende steder: Ved og inne på Stazione Termini.Ved Fontana de Trevi.   Spansketrappen og andre steder med store folkeansamlinger.  Du er dessverre ikke beskyttet mot tyver inne i Peterskirken heller. Der kan det være trangt om plassen, særlig foran Michelangelos «Pieta», rett til høyre for inngangen.  På buss nummer 64, som går fra Termini til Peterskirken, men også nummer 40 og 170, er det ofte lommetyver pga. den store trengselen på disse bussene.  Metroen, spesielt metro A.     Her er noen tips for å unngå å bli ranet eller svindlet:   Tyvene opererer gjerne sammen, to eller tre personer. Hvis noen tar kontakt med deg, vær på vakt! Det kan være en dekkmanøver for at en annen person forsyner seg fra vesker eller lommer!  La deg ikke lure av antrekket. Tyvene er ofte svært så velkledde!  Hold hardt på vesken og lommeboken når du går…
    • Gode råd om RomaGode råd og praktiske opplysninger om Roma  Her er noen nyttige tips som det kan lønne seg å være oppmerksom på når du er i Roma:  Det er innført forbud mot å spise medbragt mat eller snacks i nærheten av historiske steder, bygninger og monumenter. Denne loven ble innført i 2012. Det har lenge vært spiseforbud i Spansketrappen. Boten varierer fra 25 til 500 euro.  Vannpostene som du finner gatelangs i Roma.  Røyking er ikke tillatt i offentlige rom, som for eksempel barer, restauranter og stasjoner.  Det kan lønne seg å kjøpe Romapass. Med dette passet reiser du fritt med buss og Metro i tre dager, du får fri entré til de to første museene som passet omfatter og rabatter på en del andre. Passet fås kjøpt på turistinformasjonen og i museene.  Unngå køene ved å forhåndsreservere billetter. Her er linker som du kan benytte: Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell: http://biglietteriamusei.vatican.va Galleria Borghese: http://www.ticketeria.it/  Du får bedre service dersom du er pent kledd. Kommer du i shorts, korte skjørt eller i en overdel med bare skuldre, kan du få problemer med å komme inn i kirker, spesielt i Peterskirken, der det er vakter som følger med.  Når du skal inn…
  • Bo i Roma
    • Hotell i RomaCampo dei fiori Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea…
    • Leiligheter i RomaHoteller og leiligheter Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea…
    • Kloster i Roma Bo i kloster i Roma Et alternativ til hotell eller leilighet er å bo i kloster. Også her er det store prisforskjeller, avhengig av beliggenhet. Hvis du er opptatt av å oppleve Romas natteliv er kanskje ikke kloster særlig aktuelt, i hvert fall ikke de klostrene som stenger dørene for natten klokken 23.00. Jeg har selv aldri benyttet meg at tilbudet om et ”klosterliv”, men de jeg har snakket med som har gjort det har svært gode erfaringer. Jeg er faktisk fristet til å prøve, både av nysgjerrighet og på grunn av gunstige priser. Det mest sentrale alternativet er Birgittaklosteret på Piazza Farnese, rett ved Campo dei Fiori. Prisen for et dobbeltrom er imidlertid på 190 euro i skrivende stund, og da konkurrerer de på linje med relativt dyre hoteller. Det er til gjengjeld åpent hele natten og frokost er inkludert. Prisene varerer som sagt. I klosteret Fraterna Domus i Via del Monte Brianza 62, som ligger mellom Tiberen og Piazza Navona, tilbys dobbeltrom med bad for 78 euro, inklusiv frokost. Ulempen er at klosterportene stenges klokken 23.00.
  • Restauranter i Roma
    • Beste restauranter i RomaGode spisesteder i Roma
      • Ved PantheonOmrådet rundet Pantheon
        • Antonio al PantheonAntonio al Pantheon Adresse: Via del Pastini 12 Dette er definitivt ett av mine favorttsteder. Restauranten ligger mindre enn et steinkast fra Pantheon, og med denne beliggenheten er det hyggelig å kunne oppleve et ikke-ruristifisert etablissement. Her er alt som det skal være, med hele familien på plass og Antonio selv i spissen. Sønnen Stefano driver nå en egen virksomhet på skrått over gaten, mens døtrene løper mellom bordene og gjør alt de kan for at gjestene skal få en hyggelig opplevelse. Her er det travelt, men med en utrolig  varm atmosfære. Du virkelig kjenner på at dette er et familiedrevet sted!
        • Il BucoIl Buco Adresse: Via S.Ignazio 8 Telefon: +39 066793298 Dette er en typisk toskansk restaurant, ikke langt fra Galleria Doria Pamphilij, omtrent rett over gaten for ”marmorfoten”. Skal du ha en god t-benstek på toskansk vis og en god toskansk rødvin på en Sangiovesedrue, er dette et godt alternativ.  Dette er ikke den rimeligste restauranten i Roma, men du spiser godt uten å bli ruinert. Restauranten har noen få uteplasser, men er det litt kjølig, har de et godt bord ved vinduet inne. Hvis du står på Piazza St. Ignazio med ansiktet mot kirken, gå ned gaten til høyre for kirken, som heter Via St. Ignazio. Går du litt for langt kommer du inn i Via del Pie di Marmo, oppkalt etter den enorme marmorfoten som gjemmer seg i et lite smug noen få meter fra vår toskanske restaurant.
        • Da SabatinoLa Cave di St. Ignazio da Sabatino Adresse: Piazza di St. Ignazio 169 Et herlig sted både inne og ute Holder til på en av Romas flotteste småplasser med den veldige barokkfasaden på kirken St. Ignazio og Filippo Raguzzinis tre gule rokokkohus som ramme. Egner seg utmerket både til lunsj og middag. Er været godt, anbefales det å sitte ute på en av Romas vakreste plasser. Da Sabatino har egen hjemmeside http://www.dasabatino.it/welcome.html
        • Osteria da MarioOsteria da Mario Adresse: Piazza delle Coppelle 51 Hyggelig liten plass med et hyggelig grønnsakstorg.  Stedet ble startet av Mario, en trinn og blid mann, som dessuten drev landbruk i Lazio, rett utenfor Roma. Nå er det Marco som driver det trivelige ekte romerske spisestedet med fantastisk hjemmelaget mat til anstendige priser. Dessertene er ikke deres sterke side, panacottaen mistenker jeg at de har kjøpt i beger på et nærliggende supermarked.  En av mine desiderte favoritter for lunsj ute på rødrutete duker, men også for middag på kvelden. Unngå for all del bord i kjelleren!   Husets hvite og røde er helt grei, men heller ikke mer. Rett nede i gaten ligger et lite, men veldig hyggelig enotek, der du rundt store tønner kan nyte et glass før middag hos Mario. Fra Piazza della Rotonda går du Via del Pantheon, forbi en rokokkokirke, videre forbi ”turistfellene”, og svinger til venstre inn i Via delle Coppelle. Så er det første inn til høyre for å komme til enoteket og Mario.
        • Gino al Parlamento
      • Ved Piazza NavonaSpisesteder ved Piazza Navona
        • Antiaca TavernaAntica Taverna   Adresse: Via di Monte Giordano, 12 Det er herlig å vandre gatelangs i Roma. Det er klart at man skal oppsøke turistmagneter som Piazza Navona, Romas storstue, men gå også inn gaten til høyre for Agnesekirken på midten av torget, rett ved Fontana dei Quattro Fiumi. Gå deg vill i de trange gatene i bedagelig tempo. Et godt sted for å innta lunsj er Taverna Antica i Via Monte Giordano nr. 12. Lammeskanken, Abbacchio al Forno con Patate, er helt fortreffelig! Her kan du spise til meget overkommelige priser! Husets vin (karaffel) er helt grei.     Vis større kart
        • Santa LuciaRistorante Santa Lucia Adresse: Largo Febo 12 Restauranten er anbefalt av Thomas Thiis-Evensen. Han betegner den i klassen “eksklusiv”. Largo Febo er parallellgaten til Piazza Navona og dermed ikke så langt å gå fra Romas storstue. Det var denne restauranten Julia Roberts var i da filmen Eat, Pray, Love ble spilt inn. Påstås av mange å være en av Romas beste restauranter. Det kjente hotellet, Raphael, ligger i Largo Febo 2, så nabolaget er det ingenting å si på! Vis større kart
        • Pizzeria Navona NottePizzaria Navona Notte Via del Teatro Pace, 44. Det er ikke noe flash eller fancy om dette pizzeria, som gjør det ideelt for turister på et budsjett. Det er et bredt spekter av gode, billig pizza, statister er ikke lagt til regningen, og tabellene innsiden og ut er vanligvis full.
      • Restauranter TrastevereRestaruranter i Trastevere              
        • Capo de FeroCapo de Fero   Adresse: Via S. Cosimato 16 Spis gjerne lunsj eller middag på Hosteria Capo de Fero i Via di San Cosimato nr. 16, bare et steinkast fra Piazza Santa Maria in Trastevere. Her er det godt og rimelig.  Spaghetti alle Vongole eller Insalata di Frutti di Mare kan anbefales. Husets vin (karaffel) er grei. Det er ikke uten grunn at stedet er godt besøkt av folk som bor i strøket. Meget hyggelig spisested formiddag og aften, romersk kjøkken.    
        • Sabatini in TrastevereSabatini in Trastevere Adresse: Piazza Santa Maria in Trastevere 13 Restauranten regnes som litt eksklusiv. Prisene er midt på treet og maten svært god. Ligger idyllisk til på Piazza Santa Maria in Trastevere. Det finnes flere spisesteder på denne plassen, men dette er den beste. Gå inn på deres egen hjemmeside.   Kirken vis a vis, Santa Maria in Trastevere, er etter min mening en av de vakreste i Roma. Den er en av Romas eldste, men mye ble bygget opp i middelalderen. Her er det vakker mosaikk.       Vis større kart
        • Gino in TrastevereGino in Trastevere   Adresse: Via della Lungaretta 85 Et hyggelig sted med god atmosfære. Førsteklasses pizza og upåklagelig service. Hvis du skulle ønske noe annet enn pizza,  kan en bucatini med pecorino ost og blåskjell anbefales. Rimelig og godt! Her kan det til tider være travelt, så ha litt tålmodighet med betjeningen.     Vis større kart
        • Mario’sMario’s Adresse: Via del Moro 53 Studenter ved Det norske Institutt i Roma er hyppige gjester hos Mario’s, både fordi maten er god, men først og fremst på grunn av hyggelig priser. Det er som en anmelder skriver: Det er ikke noe pretensiøst med verken mat, atmosfære eller service, så ikke vent deg noe som tar helt av.  Men, det er ekte – og pastaen, særlig den typisk romerske Rigatoni alla Pajata er virkelig god! Jeg går gjerne hit. Det kan være litt vanskelig å finne inngangsdøren. Når du kommer over Ponte Sisto og går inn i Via del Moro, ligger den på høyre side litt opp i gaten.           Vis større kart
      • Ved JødekvarteretRestauranter ved Jødekvarteret Jødekvarteret er også verdt et besøk, kanskje på vei til eller fra Forum Romanum. Her finner du blant annet den vakre Skilpaddefontenen på Piazza Mattei.   Hvis det er lunsjtid, går herfra og ned den trange, maleriske gaten Via Reginella, til Ristorante Ba’’Gehetto i Via del Portico d’Ottavia nr. 2. Kosher er deres spesialitet. Både husets hvite og røde Lazio-vin (flaske) anbefales.  
        • La Taverna degli AmiciLa Taverna degli Amici
        • Ba”ghettoBa”ghetto Via del Portico d’Ottavia nr. 2 Jødekvarteret er verdt et besøk, kanskje på vei til eller fra Forum Romanum. Her finner du blant annet den vakre Skilpaddefontenen på Piazza Mattei. Hvis det er lunsjtid, går herfra og ned den trange, maleriske gaten Via Reginella, til Ristorante Ba’’Ghetto.   Kosher er deres spesialitet. Både husets hvite og røde Lazio-vin (flaske) anbefales.           Vis større kart
        • Il Giardino RomanoIl Giardino Romano    
        • Vecchia RomaVecchia Roma   Adresse: Piazza di Campitelli   Vecchia Roma, som betyr gamle Roma, er et sjarmerende spisested i hjertet av Ghettoen, med behagelige priser. De er kjent for sine frutti de mare. Kokkens spesialiteter er lammekjøtt og spigola (en type hvit fisk).           Vis større kart
    • Det italienske spisekartet
    • Kaffe i Roma
  • Fotball i Roma
    • Kampprogram og billetter til Stadio Olimpico
    • Komme seg til Stadio Olimpico
    • Viktige regler for besøk på Stadio Olimpico
    • AS Roma og SS Lazio – Romas to topplag
      • AS Roma
      • SS Lazio
    • Norske fotballspillere i Roma
  • Severdigheter-museer-kirker
    • SeverdigheterSeverdigheter Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
      • Forum RomanumForum Romanum Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras…
      • ColosseumCollosseum Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
      • PantheonPantheon Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
      • SpansketrappenSpansketrappen – fossefallet midt i byen Spansketrappen, eller ” Scalinata della Trinità dei Monti” som den egentlig heter, fordi den er oppkalt etter Treenighetskirken på høyden, er en av Romas hovedattraksjoner. Sett med franske øyne var det nok forsmedelig at den på folkemunne ble kalt Spansketrappen, da det var den franske diplomaten Stefano Gueffier som bekostet det hele. Forholdet mellom Frankrike og Spania var ikke det beste midt på 1600-tallet, da de franske eierne av kirken bestemte seg for å bygge en trapp her. Like forsmedelig var det vel at pave Alexander VII satt foten ned da franskmennene ønsket å plassere en rytterstatue av solkongen Ludvig XIV på toppen av trappen. Det var høyst nødvendig med en trapp i den bratte skråningen mellom kirken på toppen og Piazza di Spagna nedenfor. Kirken ble påbegynt i starten av 1500-tallet og sto ferdig rundt 1570. Det skulle gå over 200 år før trappen kom på plass, etter et halvt århundres heftige diskusjoner mellom franskmenn og paver, inntil pave Innocent den XIII rundt 1720 endelig ga sitt samtykke til å begynne byggearbeidene. Det er arkitekten Fancesco de Sanctis, i samarbeid med Allesandro Specchi, som skal ha æren for mesterverket. Det sies at han…
      • Fontana di TreviFontana di Trevi Fontana di Trevi er uten tvil Romas, ja kanskje verdens, mest berømte fontene. Den sto ferdig i 1762, men her var det vannkilde lenge før den tid. Her var det en vannkilde helt fra år 19. f.kr.  og akvedukten som brakte vannet hit fikk navnet Aqua Vergine fordi kilden visstnok skal ha blitt oppdaget av en jomfru! I mer enn 500 år har Aqua Vergine forsynt Romerne med rent vann, helt fram til 400-tallet e.kr., da goterne herjet og ødela både bygninger og akvedukter. Hva navnet Trevi kommer fra er man ikke helt sikre på. Noen mener det betyr, “der tre veier møtes”, og henspeiler på det stedet utenfor byen der den opprinnelige kilde ble funnet.  Det var Augustus svigersønn, Marcus Agrippa, som bygde akvedukten og førte vannet inn til byen, i forbindelse med sitt bad som lå rett ved Pantheon. Ett av relieffene viser Agrippa i det han godkjenner tegningene av akvedukten. Pave Urban VIII ga den kjente kunstneren Gian Lorenzo Bernini å lage et utkast til ny fontene på fasaden til Palazzo Poli, da han ikke vær fornøyd med utformingen av den eksisterende. Da Urban døde i 1644 ble prosjektet skrinlagt og ble ikke tatt…
      • Piazza NavonaPiazza Navona Piazza Navona er Romas storstue. Her er det alltid et yrende liv av turister, portrett- og karikaturtegnere, levende “statuer”, ballongselgere og gatemusikanter. Her er de alle. Langs fasadene, særlig på østsiden, er det restauranter på rekke og rad. Sett deg ned med et glass eller en kopp kaffe og nyt utsikten og det yrende folkelivet. Piazza Navona er bygget over restene etter tribunene på keiser Domitians stadion. For uten å være kjent for denne arenaen, er vel denne keiseren først og fremst kjent for å ikke være av den mest elskverdige sorten. Sannsynligvis forgiftet han sin bror Titus og tilrev seg makten i år 81 e.kr. Han ble selv stukket ned av noen slektninger i år 89. Men,  æren for at vi i dag kan flanere på Piazza Navona skal han ha! Plassen domineres av familien Pamphilj og av Gian Lorenzo Bernini. Øvrest til høyre, i nordenden av den 180 meter lange plassen ligger Palazzo Doria Pamfilij, som i dag huser Brasils ambassade. Palasset er nærmeste nabo til kirken Sant’Agnese in Agone, som ble bestilt av Pamphilj-paven Innocent X. Oppdraget gikk først til far og sønn Rainaldi, men oppdraget ble overdratt til barokkarkitekten Fransesco Borromini, som arbeidet med…
      • Berninis elefantobeliskBerninis elefantobelisk Bak Pantheon, foran dominikanerkirken Santa Maria sopra Minerva, står Gian Lorenzo Berninis berømte elefant. Der står den og smiler, viftende med både snabel og hale, med en obelisk på ryggen. Obelisken er ikke av de største, heller ikke elefanten. Obelisken ble funnet i klostergården bak kirken. Firenze kan kalles renessansens hovedstad. Roma er så desidert barokkens arnested. Noen mener barokken var vel påtrengende når den bredte seg ut på 1600-tallet. Bernini må påta seg mye av ”skylden” for dette, i hvert fall så lenge vi snakker om skulpturell kunst og arkitektur. Barokken må kunne sees på som et håndfast og synlig bidrag i motreformasjonens anstrengelser for å vise verden hvem som står for den sanne lære. Berninis elefant, eller rettere sagt teksten på sokkelen, forteller dette i mer eller mindre fordekte ordelag: ”Du, som her står og betrakter det sterkeste av alle dyr, elefanten, og som på sin rygg bærer en obelisk risset med tegn fra de vise egyptere, må forstå at dette betyr: Det er kun en sterk sjel som evner å bære på dyp visdom.” Det var pave Alexander VII som i 1667 ønsket å få obelisken installert foran denne kirken, med denne teksten på sokkelen.…
      • Castel Sant’ Angelo – Hadrians mausoleum
    • Museer og gallerierGallerier og museer Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea…
      • Galleria Borghese  I Borgheseparken, i gangavstand fra sentrum av Roma, ligger en perle som det er vel verdt å bruke en formiddag på å besøke. Det er Galleria Borghese. Hvis du er interessert i skulptur og billedkunst, særlig fra renessansen og barokken, da er et besøk her et stort høydepunkt. Galleria Borghese inneholder en stor samling med verker av blant annet Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Villaen, som huser dette museet og galleriet over to etasjer, ble bygget av kunstelskeren kardinal Scipione Borghese. Ønsker du å ta en taxi, stopper denne bare 5 minutter fra galleriet. Hvis du vil gå, anbefaler vi deg å gå inn på Metroen til venstre for Spansketrappen. Her går det en rulletrapp. Velg merkingen til Via Veneto. Du kommer opp rett ved siden av Harry’s bar. Kom deg over til Borghesesiden av dette trafikkerte området og gå opp Viale Museo Borghese. Turen over parken tar ca. ti minutter. Velger du rulletrappen som er merket Villa Borghese ender du opp i et øde område og relativt langt fra galleriet.    
    • KirkerKirker Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
  • Kunst og kunstnere i Roma
    • Antikken i RomaAntikken i Roma Hellensk kunst og arkitektur har hatt stor innflytelse i Roma. Antikkens Roma regnes fra 500 f.kr.  Da hadde epoken allerede eksistert i Hellas i 200 år. Kunsten omfattet først og fremst skulptur, relieffer, arkitektur, maleri og mosaikk. I Roma varer epoken frem til år 400 e.kr., da Goterne inntok riket. Romersk kunst Romersk kunst er så mangt og det er vanskelig å lage en kronologisk eller geografisk oversikt. Ikke all kunst som i dag kan sees i Roma ble laget der. Mye ble laget i Hellas og i de andre provinsene i imperiet.  Det figurative var fremtredende og kunne spenne fra det forfinede klassisk greske til det grovere og mer realistiske romerske, knyttet til hverdagsliv og krigsscener.  [caption id="attachment_3290" align="alignleft" width="300" caption="Romulus, Remus og ulvinnen"][/caption]Før innflytelsen fra Hellas var kunsten i Roma preget av etruskerne. Selv om påvirkningen fra Hellas var toneangivende, var selvfølgelig Romerne påvirket av de inntrykk de fikk fra andre deler av imperiet.  Roma spredte dessuten gresk og romersk kultur til de områder de la under seg.  Det er få kjente romerske kunstnere fra antikken. Derimot var flere greske høyt skattet, som for eksempel den mest berømte, Polygnotos fra Thasos. Han virket i det…
      • Skulptur i antikkenSkulptur i antikken [caption id="attachment_3292" align="alignleft" width="279" caption="Laokoon gruppen"][/caption]Det er ikke mye original kunst fra det gamle Hellas å finne i Roma. Det var imidlertid vanlig å lage kopier i samtiden, og slike er det flere av. Skulpturer som Laokoon, som befinner seg i Vatikanmuseet, er en av to kopier. Kopier av originalene ble laget av så vel greske som romerske kunstnere. Laokoongruppen i Vatikanmuseet er romersk. Skulpturer fra denne epoken har gitt inspirasjon til kunstnere i renessansen og barokken og har nok vært forbilder for så vel Michelangelo som Bernini. Den originale Laokoongruppen ble laget ca. 50 f.kr.  Dette er en sagnfigur fra gresk mytologi og historien om Troja. Han var i følge legenden en trojansk prest som advarte Trojas innbyggere om å ta imot den store trehesten som grekerne hadde gitt dem og som skulle vise at de trakk seg tilbake fra angrepet. Som vi vet gjorde de ikke det!  Hesten skjulte greske soldater som på denne måten kom seg innenfor murene. Vergil skrev i Aeniden at Laokoon skal ha uttrykt: “Ikke tro hesten, trojanere! Uansett hva det er, frykter jeg grekerne, selv når de bringer gaver” En av de greske gudene sendte i sin vrede en sjøorm til…
      • Relieffer i antikkenRelieffer i antikken [caption id="attachment_3297" align="alignleft" width="300" caption="Relieff på sarkofag"][/caption]Relieffet er en ofte benyttet kunstform i antikken og er å finne blant annet i templer og på sarkofager, søyler, triumfbuer og altere. I en tid der de færreste kunne lese og skrive, var mye av det vi i dag kaller kunst en måte den herskende elite benyttet for å kommunisere sitt budskap til massene. Relieffene var i det alt vesentlige en politisk uttrykksform og ble benyttet til å formidle seiere og historiske hendelser. Relieffet på denne sarkofagen fra ca. 250 e.kr. viser en kampscene fra krigene mot germanerne. Denne sarkofagen står i Palazzo Altemps ved Piazza di Sant’Apollinare, rett nord for Piazza Navona. Relieffet som kunstart og historieforteller finner du også på Trajansøylen og på Marcus Aurelius søylen. Disse har også krig som tema. Ara Pacis, derimot, som ligger rett ved Augustus Mausoleum, har et religiøst tema, der keiser Augustus leder an i en prosesjon til ære for freden i det romerske riket. Les også om: Skulptur i antikken Arkitektur i antikken Den romerske buen  Maleriet i antikken  Mosaikk i antikken 
      • Arkitektur i antikkenArkitektur i antikken Noen har engang sagt at Hellas skapte den europeiske kultur, men det var Roma som videreformidlet den. Dette gjelder ikke minst arkitektur. De greske templer, med sine søyler og peristyler, finner vi igjen i den romerske byggestil. Vi aner umiddelbart likheten mellom Parthenontempelet (© KF-arkiv) på Akropolis i Aten og forhallen til Pantheon i Roma.           ”Arkitektur, det er ord i stein det”, sier professor Thomas Thiis- Evensen. Da mener han ikke inskripsjonene på frisene, som vi f.eks. ser på fronten av Pantheon i Roma. Han mener at arkitektur er et visuelt uttrykk som har til hensikt å formidle noe. Romerne skapte monumentale byggverk, ikke bare i Roma, men i alle de deler av verden de okkuperte. Bygningene var uten tvil ment som maktsymboler. Romersk arkitektur var dessuten inspirert av etruskerne. Buen og hvelvet er en romersk konstruksjon. Buen ble benyttet som et bærende element. Se nøye på ytterveggene i Pantheons rotunde. Her ser du buen som forsterkende element benyttet i teglstenskonstruksjonene. I gresk arkitektur var arkitraven, eller epistylet, mer fremtredende. Ordet betyr hovedbjelke og er den liggende bjelken som hviler rett på søylekapitelene, slik du ser det i fronten på Parthenontempelet og Pantheon.   Klassiske…
      • Maleriet i antikkenMaleriet i antikken  [caption id="attachment_3316" align="alignleft" width="300" caption="Veggfreske i Livias spiserom"][/caption]Velstående romerske hjem benyttet seg ofte av greske malere som dekorerte veggene med landskapskunst. Maleri på lerret var ikke oppfunnet på denne tiden. Det ble blant annet malt på tre, stein, sement og keramikk. Romerne var glade i farger. De hvite marmorskulpturene og relieffene, som vi kan se i Roma i dag, ble malt i sterke kulører.  Museo Nazionale Romano, oppe ved Stazione Termini, har en flott samling av kunst fra antikken, blant annet relieffer, byster, mosaikk og fresker. Noe av det vakreste er etter min mening veggene fra spiserommet i Livias villa. Rommet er gjenoppbygget med freskene som rommet var «tapetsert» med og illustrerer en vakker frukthage. Denne fresken  ble opprinnelig laget i det huset Livia flyttet til, utenfor Roma, etter at keiser Augustus døde i år 14 e.kr. Les også om:  Skulptur i antikken Relieffer i antikken Arkitektur i antikken Mosaikk i antikken     
      • Mosaikk i antikkenMosaikk i antikken De to museene på Piazza Campidoglio på Kapitolhøyden, Musei Capitolini, har også et rikt utvalg av kunst fra antikken, men også fra andre tidsepoke. [caption id="attachment_3317" align="alignleft" width="300" caption="Romersk maske i mosaikk"][/caption]Musei Capitolini viser dessuten eksempler på mosaikk fra antikken. Som så mye annen kunst stammer mosaikkarbeidene i fra Hellas, men mosaikk funnet i år 3.000 f.kr. tyder på at dette er en kunstform vi har arvet fra Mesopotamia. I antikken ble mosaikk hovedsakelig benyttet som dekorasjon i gulv og vegger. Det østromerske riket tok med seg denne kunstformen. Den kom tilbake til Roma i middelalderen og det er mye vakker mosaikk fra middelalderen å finne i kirkene. Du finner mer om mosaikk under kunst i middelalderen.       Les også om:  Skulptur i antikken  Relieffer i antikken  Arkitektur i antikken  Maleriet i antikken 
    • Roma i middelalderenRoma i middelalderen Det som markerer overgangen fra antikken til middelalderen er i hovedsak det vestromerske rikets fall, folkevandringene fra øst og fremveksten av kristendommen over hele Europa. Middelalderen kan i grove trekk deles inn i tre epoker: Tidlig middelalder – fra 400-tallet til ca. år 1.000 Høymiddelalder – fra ca. år 1000 til godt inn på 1200-tallet Senmiddelalder – fra slutten av 1200-tallet til inn på 14-tallet Middelalderen, særlig tidlig middelalder, var en definitiv nedgangstid i Roma. Barbarene fra nord la det meste av byen i ruiner. De menneskelige ødeleggelsene, kombinert med at elven Tiber stadig gikk over sine bredder, reduserte den tidligere millionbyen til et tilholdssted for et få tusentalls innbyggere. Nå var kunsten å overleve viktigere enn alt annet. Roma var ikke lenger et ledende sentrum for kunst og kultur. Det skulle ta mange hundre år før Roma igjen spilte en toneangivende rolle i denne sammenheng. Etter Vestromerrikets fall utviklet det seg et skarpt skille mellom det keriserstyrte Konstantinopel og Roma. Keiseren i øst mente han var Guds stedfortreder på jorden. Kirken ble derfor en form for statskirke. I Roma derimot, hadde ikke Paven noe statsapparat og han måtte søke allianser der dette var mulig og hensiktsmessig.…
      • Mosaikk i middelalderen
      • Arkitektur i middelalderenArkitektur i Middelalderen [caption id="attachment_3350" align="alignleft" width="217" caption="Santa Maria in Trastevere"][/caption]Kirkebygg og kristen symbolikk var de mest fremtredende områdene for kunstnerisk utfoldelse i Romas middelalder. Det er lite eller ingenting å se av skulptur og maleri fra denne tiden. Derimot er det mye vakker mosaikk fra høy- og senmiddelalderen å se i kirkene. Det som fremdeles er synlig i bybildet i Roma fra middelalderen er alle kampanilene, de firkantede mursteintårnene som du ser ved flere kirker. Disse er typiske for middelalderen. Nå er det bare kirkelige tårn som står igjen, men i middelalderen krydde det av verdslige tårn, bygget av byens baroner. Disse var ment som forsvarsverk og som statussymboler. Jo høyere tårn, jo mer velstående. Til slutt så paven seg lei av denne “konkurransen” og beordret dem revet, bortsett fra “sine egne” kirketårn. Bildet viser kampanilen på kirken Santa Maria in Trastevere.    [caption id="attachment_3354" align="alignleft" width="210" caption="Tårnene i Sant Imignano"][/caption]Den lille byen San Gimignano i Toscana er kjent for sine middel-aldertårn, det ene høyere enn det andre og viser først og fremst striden mellom de to rivaliserende familiene, Guelfiene og Ghibelliniene. Legg merke til at flere av dem er flate på toppen. Det var bare kirken som fikk…
    • Renessansen i RomaRenessansen i Roma [caption id="attachment_3374" align="alignleft" width="300" caption="Rafaels "Skolen i Aten" i Vatikanmuseet"][/caption]Renessanse betyr gjenfødelse og henspeiler på den åndelige oppvåkning som fant sted på 1300-tallet og som markerte slutten på middelalderen.  I tusen år hadde kirken styrt Europa. Nye strømninger og annen fordeling av makt og rikdom førte til at kirken fikk mindre innflytelse. Nord-Italia, med Firenze, ble et kraftsentrum. Epoken knyttes først og fremst til kunst og arkitektur, men den var så mye mer. Den startet en bevegelse, humanismen, som endret synet på mennesket. Mennesket gikk fra å være en del av et kirkestyrt samfunn som forlangte kollektiv lojalitet, til å være et selvstendig tenkende individ. Tenkemåten grep inn i så vel vitenskap som politikk. Det var i renessansen vi fikk de store oppdagerne, som Vasco da Gama og Columbus, og det var i denne epoken Martin Luther reiste seg mot de styrende makter i kirken i Roma og reformasjonen oppsto. At det i særdeleshet var i Nord-Italia gjenfødelsen fant sted må sees i sammenheng med den økonomiske velstanden som var i ferd med å utvikle seg i dette området på denne tiden. Her lå det byer som ble sentrale i kontakten mellom øst og vest. Når vi…
      • Malerkunst i renessansenMalerkunst i renessansen [caption id="attachment_3413" align="alignleft" width="300" caption="Michelangelo - Skapelsen"][/caption]I Roma ser vi hovedsakelig renessansekunst fra 1500-tallet og utover, dvs. fra høyrenessansen. Dette henger sammen med at paven, som for eksempel Julius II, hentet de kjente kunstnerne fra Firenze til Roma.  Firenze er som kjent renessansens «hovedstad». Bildet skulle gjengi virkeligheten på en så korrekt måte som mulig. Perspektivet, med eksakt gjengivelse av elementenes forhold til hverandre, ble dyrket med matematisk nøyaktighet.        [caption id="attachment_3418" align="alignleft" width="150" caption="Sentralperspektivet"][/caption]  Med lys og skygge og avstand ble det skapt en illusjon om dybde og rom i bildet. Sentralperspektivet som begrep oppsto i denne perioden. Både bygninger, natur og mennesker ble nøyaktig gjengitt. «Forsvinningspunktet» i bildet var der alle tenkte linjer samlet seg. Kunstneren tenkte seg et slikt punkt, i landskapsmaleriet ofte midt på horisontlinjen, der himmel og jord møttes.         Freskomaleriet sto sentralt. Takket være de teknikker for å gjøre dem motstandsdyktige mot «tidens tann» kan vi også i dag glede oss over flere hundre års malerkunst, som for eksempel Michelangelos praktfulle freske i taket på det Sixtinske kapell.  [caption id="attachment_3422" align="alignleft" width="300" caption="Tizian - Den sakrale og profane kjærlighet"][/caption]Det var i renessansen oljemaleriet på lerret utviklet…
      • Arkitektur i renessansenArkitektur i renessansen [caption id="attachment_3475" align="alignleft" width="300" caption="Palazzo Farnese"][/caption]  Roma har mange flotte renessansebygg, som for eksempel Peterskirken og Palazzo Farnese. Kjennetegnet på renessansearkitekturen er balanse og harmoni. Leone Battista Alberti (1404 – 1472), arkitekt og forfatter, som etter sin død fikk utgitt den første trykte bok om arkitektur (1485), har skrevet en læresetning om renessansearkitekturens skjønnhet: “Den rasjonelle integrasjon av proporsjoner for alle deler, der ingen ting kunne tas bort uten at helhetens harmoni ble ødelagt”. Det finnes en rekke renessansearkitekter som har satt sitt preg på Roma. De fleste av dem hadde til felles at de kom fra Firenze og områdene omkring. Antonio da Sangallo er en av de viktigste, ikke minst fordi han, og deretter Michelangelo, står ansvarlig for utformingen av Palazzo Farnese.     [caption id="attachment_3478" align="alignleft" width="196" caption="Via Giulia"][/caption]Vi må heller ikke glemme Bramante. Han er av mange utpekt som den mest innflytelsesrike arkitekt i renessansens Roma. Hvis du er på Piazza Farnese, gå forbi palasset i retning Tiberen. Der støter du på Romas renessansegate nr. 1, Via Giulia, som nettopp Bramante skal ha mye av æren for å ha planlagt, og åpnet av pave Julius II. Gaten er ca. 1 km. lang, med palasser…
      • Skulptur i renessansenSkulptur i renessansen [caption id="attachment_3439" align="alignleft" width="286" caption="Michelangelos Pietà i Peterskirken"][/caption]  Det er mange praktfulle eksempler på skulptur fra renessansen i Roma. En av de aller vakreste er Michelangelos Pietà i Peterskirken, et arbeid han utførte da han var bare 23 år gammel. Det ble reist tvil om det kunne være mulig at en så ung kunstner kunne lage noe slikt. Michelangelo skal ha blitt svært vred over at noen kunne reise tvil om hans talent og hugg sitt navn inn over brystet på Maria, på båndet som går på skrå fra venstre skulder.   Michelangelo var et multigeni, men først og fremst betraktet han seg selv som billedhugger.   Donatello, renessansen første store skulptør [caption id="attachment_3443" align="alignleft" width="164" caption="Donatello - ciborium"][/caption]Den som imidlertid regnes som renessansens første store skulptør var Donatello fra Firenze.  Hans egentlige navn var Donato di Niccolò di Betto Bardi. Han var opprinnelig utdannet i gullsmedfaget, men begynte tidlig å lage skulpturer i bronse, marmor og leire. Det meste av hans kunst er å se i Firenze. [caption id="attachment_3445" align="alignright" width="116" caption="Relieff av Donatello - Santa Maria in Aracoeli"][/caption]I Roma finnes det noen få eksempler på hans kunst. I ett av kapellene i Peterskirken er det…
      • Renessansens opprinnelseRenessansen opprinnelse Epoken knyttes først og fremst til kunst og arkitektur, men den var så mye mer. Den startet en bevegelse,humanismen, som endret synet på mennesket. Mennesket gikk fra å være en del av et kirkestyrt samfunn som forlangte kollektiv lojalitet, til å være et selvstendig tenkende individ. Tenkemåten grep inn i så vel vitenskap som politikk. Det var i renessansen vi fikk de store oppdagerne, som Vasco da Gama og Columbus, og det var i denne epoken Martin Luther reiste seg mot de styrende makter i kirken i Roma og reformasjonen oppsto. At det i særdeleshet var i Nord-Italia gjenfødelsen fant sted må sees i sammenheng med den økonomiske velstanden som var i ferd med å utvikle seg i dette området på denne tiden. Her lå det byer som ble sentrale i kontakten mellom øst og vest. Når vi her bruker begrepet «Nord-Italia», er ikke det helt korrekt. Den italienske halvøy var på dette tidspunkt ikke noen samlet nasjon og det vokste frem mektige bystater, som for eksempel Venezia, Milano og Firenze. Tidsepoker i renessansen Flavio Biondi var den første som delte inn tidsepokene i tre: Antikken, middelalderen og nytiden. Dette skjedde tidlig på 1400-tallet. Det var ikke før…
    • Barokken i RomaBarokken i Roma [caption id="attachment_3508" align="alignleft" width="226" caption="San Carlo Quattro Fontane"][/caption]  Roma er barokkens hovedstad. Barokken er navnet på en stilart, men er også betegnelsen på en epoke. Barokken knyttes til 16- og 1700-tallet. Selve begrepet oppsto ikke før på 1800-tallet og det er noe usikkert hva som er opphavet. Det antas å komme fra ordet barocco, som betyr ujevn perle. Til å begynne med var det ment nedsettende, fordi stilarten av mange ble oppfattet som prangende og vulgær, sammenlignet med den rene og harmoniske renessansestilen.     Kirken over er Borrominis Santa Maria Quattro Fontane, som ligger i krysset mellom Via 20. Settembre og Via della Quattro Fontane på Quirinalhøyden. Barokken oppsto i en periode med store uroligheter i Europa. 1600–tallet ble ett av de blodigste i vår historie, med kriger, reformasjon og motreformasjon, og kamp mellom pavemakt og verdslig makt. 30-årskrigen (1618 – 1648) handlet både om religionskrig mellom katolikker og protestanter, men også om politisk makt mellom land og fyrster. Kunsten, i form av arkitektur, skulptur og maleri, var virkemidler som ble benyttet for å uttrykke makt og innflytelse.   [caption id="attachment_3513" align="alignleft" width="300" caption="Dronning Kristina av Sverige"][/caption]Det var på denne tiden den abdiserte dronning Kristina av…
      • Malerkunsten i barokkenMalerkunsten i barokken Barokk malerkunst er godt representert i Roma, både i kirker og gallerier. Helt gratis kan du oppleve verk av den store kunstneren Caravaggio. Flere av hans berømte bilder er å finne i kapeller i kirker med bare noen få skritts avstand. Gled deg også over fantastiske takmalerier i f.eks. Sant’Ignazio di Loyola, bare et steinkast fra Pantheon. [caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="231" caption="Caravaggio - Peters korsfestelse"][/caption]Bildet til venstre viser Caravaggios tolkning av «Peters korsfestelse». Caravaggio var med på å utvikle barokkmaleriet, med sterke effekter i form av lys og skygge og svært levende og dynamisk gjengivelse av mennesker og situasjoner.   Peters korsfestelse henger i kapellet til venstre for hovedalteret i Santa Maria del Popolo ved nordenden av Via del Corso. Det er ofte messe, bryllup eller begravelse i denne kirken, så det er ikke alltid mulig å komme frem til dette kapellet.     Heldigvis finnes det flere alternativer for å se Caravaggio i Roma. To kirker som bare ligger noen få meter fra hverandre er verdt et besøk for kunstinteresserte.       [caption id="attachment_3549" align="alignleft" width="180" caption="Madonna di Loreto"][/caption]I Cavalletti kapellet rett til venstre i kirken Sant ‘Agustino i Via della Scrofa nr. 8, men…
        • CaravaggioCaravaggio [caption id="attachment_3581" align="alignleft" width="231" caption="Peters korsfestelse"][/caption]  Hvis Bernini var med på å frembringe nye retninger innen billedhuggerkunsten, var Caravaggio en av sin tids foregangsmenn innen billedkunst. Han var den største italienske maler på 1600-tallet og har vært med på å prege kunstnere over hele Europa, ikke minst gjennom claire obscure, eller lys-mørke teknikken. Han har inspirert kjente malere som Velasques, Rubens og Rembrandt. Hans egentlige navn var Michelangelo Merisi, men fikk tilnavnet da Caravaggio, som er byen han opprinnelig kom fra i Nord-Italia, ikke langt fra Bergamo. Han ble født i 1571 og døde i 1610.   Caravaggio utmerket seg tidlig som en meget talentfull maler, og han fikk mange oppdrag fra kjente kunstmesener da han som 22-åring flyttet til Roma. Han malte for det meste religiøse stillebener fra bibelske hendelser, noe som var svært vanlig på 1600-tallet i barokken.   På denne tiden, i barokkens tidligste epoke, ble det bygget mange stor kirker i Roma. Det var stor etterspørsel etter utsmykning og behovet for skulptur og maleri var enormt. Motreformasjonen var i full gang og den katolske kirke ville en gang for alle vise kalvinister og andre kjettere hva som var den rette lære. På den tiden barokken…
      • Skulptur i barokkenSkulptur i barokken [caption id="attachment_3662" align="alignleft" width="225" caption="Pave Alexander VII's gravmonument - Peterskirken"][/caption]Barokk skulptur finnes overalt i Roma, på piazzaer, i museer og i kirker. Når vi snakker om billedhuggerkunst fra denne perioden, men også i middelalderen og renessansen, må vi ikke glemme alle monumenter som er laget til gravstedene som vi finner i kirkene. Mange av de aller flotteste fra barokken finner vi selvfølgelig i Peterskirken, som for eksempel monumentet over pave Alexander VII.   Som i maleriet var barokk skulptur kjennetegnet av bevegelse og dynamikk. I motreformasjonens tjeneste skulle kunsten være lett å forstå, så naturtro som mulig. Folk flest kunne jo ikke lese. Da ble det ekstra viktig å benytte de tilgjengelige mediene, som for eksempel skulpturene, så effektivt som mulig for å få budskapet frem til folket. Michelangelo hører så definitivt hjemme i renessansen, men vi må kunne si at han var med på å utvikle den retningen som senere fikk betegnelsen barokken.         [caption id="attachment_3666" align="alignleft" width="234" caption="Jean Lorenzo Bernini - selvportrett"][/caption]Caravaggio var en foregangsfigur når det gjelder utviklingen av barokk malerkunst. Når det gjelder skulptur er Gian Lorenzo Bernini den ubestridte ener. Bernini har satt sitt svært synlige preg på Roma,…
        • Gian Lorenzo BerniniGian Lorenzo Bernini [caption id="attachment_3679" align="alignleft" width="234" caption="Gian Lorenzo Bernini - selvportrett"][/caption]Når du er i Roma kan du ikke unngå å se kunstverk av Bernini, barokkens store skulptør. Som mange andre innen dette faget var han en multikunstner. Han var en av 1600-tallets største skulptører og arkitekter. I tillegg til å være skulptør og arkitekt var han også billedkunstner. Ikke nok med det, han var dessuten karttegner, scenograf og forfatter – og han lagde fyrverkeri!   Gian Lorenzo Bernini var født i Napoli 7. desember 1598. Han begynte sin karriere som student hos faren, Pietro Bernini, som også var skulptør. De flyttet til Roma i 1608. Faren livnærte seg som skulptør og har blant annet laget fontenen, Fontana Barcaggio, ved foten av Spansketrappen.   Bernini var en nær venn av kardinal Maffeo Barberini, den senere pave Urban VIII. Dette var nok en medvirkende årsak til at Bernini fikk en så dominerende posisjon i Romas kunstnerkretser på 1600-tallet.   [caption id="attachment_3683" align="alignleft" width="215" caption="Bronsebaldakinen i Peterskirken"][/caption]  Mange av Berninis tidlige arbeider var inspirert av gresk kunst. Etter en stund i lære ble han i utnevnt av pave Urban VIII til leder for alle utbyggingene i Peterskirken. Bernini var den siste arkitekten…
  • Nordmenn og andre skandinaver i Roma
    • Var vikingene i Roma?
    • Roma – kristningen i nord
    • Olavsalteret i Roma
    • Det norske institutt i Roma
    • Den skandinaviske foreningen i Roma
    • Kjente nordmenn, dansker og svensker i Roma
      • Den hellige Birgitta av Sverige
      • Dronning Christina av Sverige
      • Bertel Thorvaldsen
      • J.C. Dahl
      • H.C. Andersen
      • P.A. Munch
      • Bjørnstjerne Bjørnson
      • Henrik Ibsen
      • Edvard Grieg
      • Sigrid Undset
      • Hendrik Christian Andersen
  • Historie
    • Romas historieRomas historie Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras…
      • Aeneas – den første Romer
      • Romulus – Romas første konge
    • Julius CæsarJulius Cæsar Om Julius Cæsar aldri var keiser, så er han i det minste opphavet til tittelen, da Cæsar betyr keiser, og uttales kajsar på latin. Herav også tittelen Tsar, som vi kjenner fra Russland. Hans fulle navn var Gaius Julius Cæsar, ble født 13. juli år 100 f.kr. og tilhørte det julio-claudiske dynasti. Familien hevdet å nedstamme fra Aenas, den trjojanske prinsen som etter slaget ved Troja i ca. år 1100 f.kr. fikk i oppdrag fra gudene å seile over havet og grunnlegge et nytt Troja, Lavinia, som var forløper til Roma. Aenas skal i sin tur hav vært sønn av kjærlighetsgudinnen Venus. Julius Cæsar bygde derfor et tempel til Venus Genetrix i Roma. Gentrix betyr mor til, dvs. mor til Roma. På denne tiden var det romerske samfunn delt inn i to sosiale klasser, patrisiere og plebeiere (plebs). Ordet patrisier stammer fra patricius, som senere har blitt til pater, eller far. Cæsars slekt var patrisiere. I republikkens begynnelse hadde patrisierne monopol på de høyeste politiske stillingene og det var kun de som kunne bli prester. Med slik makt sier det seg selv at de satt på de største rikdommene, men det fantes også noen få virkelig rike og…
    • Romerske keisereRomerske keisere Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras…
      • AugustusAugustus
      • TiberiusTiberius  
      • CaligulaCaligula   Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (født 12, død 41 e.Kr.), mest kjent som Caligula , var den tredje keiseren av Romerriket, i fire år fra 37 til 41. Ved siden av Nero (37–68 e.Kr.) er han den som oftest trekkes frem som et eksempel på «galskap» blant de romerske keisere.
      • ClaudiusClaudius Tiberius Claudius Nero Caesar Drusus[1] (født 1. august 10 f.Kr., død 13. oktober 54
      • NeroNero
      • Galba, Otho og VitelliusGalba, Otho og Vitellius  
      • VespasianVespasian Imperator Vespasianus Caesar Augustus, født Titus Flavius Vespasianus, den 17. november i år 9, død 23. juni 79. Keiser fra 1. juli 69 til 23. juni 79.  
      • TitusTitus Imperator Titus Caesar Vespasianus Augustus, født Titus Flavius Vespasianus, den 30. desember i 39, død 13.september 81. Keiser fra 24.juni 79 til 13.september 81. Titus var Vespasians eldste sønn og fulgte med sin far til Judea som nestkommanderende for å nedkjempe opprøret der. Da Vespasian dro tilbake til Roma for å overta keisertronen, fortsatte Titus som leder av kampene. Av alle de ulike folkeslag som gjennom erobringer ble en del av Romerriket, var jødene det folket som skilte seg mest ut. Fordi jødedommen er en monoteistisk religion, nektet jødene å dyrke keiseren som gud. Helt siden Cæsars tid, da jødene valgte å støtte Cæsar og ikke Pompeius, fikk de lov til å utøve sin religion og betale tempelskatt til tempelet i Jerusalem. Dette nedla Nero forbud mot i år 66 og den romerske stattholder gjorde krav på tempelskatten. Dette var foranledningen til jødeopprøret som Vespasian, og deretter Titus, fikk i oppdrag å slå ned. Titus forsto at det var helt nødvendig å innta Jerusalem. Byen var sterkt befestet og Vespasian anså en beleiring som svært vanskelig, om ikke umulig. Etter et halvt års beleiring, og ved hjelp av katapulter og angrepstårn, greide de ved påsketider i år 70 å…
      • DomitianDomitian   Imperator Caesar Domitianus Augustus, født Titus Flavius Domitianus, 24.oktober 51 og død 18.september 86. Keiser fra 14.september 81 til 18.september 96 Han var den tredje og siste keiser i det flaviske dynasti, etter faren Vespasian og den eldre broren Titus. Mens hans to forgjengere hadde lang militær utdannelse, var Domitian mer dikter enn kriger. Men i starten av sin keisertid viste han seg som en habil administrator. Han var spesielt opptatt av gudinnene Nerva og Isis. Obelisken som står på Piazza Navona er hentet fra Egypt av Domitian. Piazza Navona var opprinnelig Domitians Circus. Bygningene rundt dagens torg er bygget på ruinene av de gamle tribunene. Deler av dette kan du se utenfor nordenden av plassen. Domitian ble i løpet av sine 15 år som keiser en av Romas store byggere. Ca. 50 byggverk av ulike slag skal ha blitt reist eller gjenreist takket være ham, deriblant Jupitertempelet på Capitol. Noe av gjenreisningen skyldes en stor bybrann som fant sted i år 80. Penger skaffet han gjennom økte skatter, noe som ikke ble sett på med blide øyne i provinsene. Han var heller ikke særlig populær blant medlemmene av Sentatet, da han visstnok ikke viste tilbørlig respekt for…
      • NervaNerva Imperator Nerva Caesar Augustus, født Marcus Cocceius Nerva, 8.november 30 og død 27.januar 98. Keiser fra 18.september 96 til 27.januar 98. Nerva tilhørte det Nervan-Antoninske dynasti. Etter Domitians terrorvelde valgte Senatet selv keiser denne gang. Valget falt på en 65 år gammel advokat som hadde tjenestegjort under Nero og de tre påfølgende keiserne av flavisk ætt. Han kom fra en av Italias mest anerkjente og politisk fremtredende familier og vokste opp i Narni (lat. Narnia) i Umbria, 5 mil nord for Roma. Sett i lys av sin korte regjeringstid greide han å sette preg på rikets politikk. Etter Domitians autokratiske styresett fokuserte Nerva på større grad av frihet til folket. Han friga mange farger og iverksatte tiltak for å fjerne undertrykkelse. De økonomiske forholdene var vanskelige, ikke minst pga. forgjengerens sløseri. Han maktet dessuten ikke å markere seg sterk nok som leder overfor hæren, noe som førte til at pretorianergarden gjorde opprør i oktober 97. Dette var foranledningen til at Nerva utpekte en ung og svært populær general til sin etterfølger. Nerva var den første av de såkalte adoptivkeiserne, dvs. at han var den første som sørget for at hans etterfølger var vel rustet til keisergjerningen, ikke ut fra…
      • TrajanTrajan Imperator Caesar Divi Nervae Filius Nerva Traianus Germanicus Augustus, født Marcus Ulpius Nerva Traianus Germanicus, 18. september 53 og død 9. august 117. Keiser fra 27. januar 98 til 7. august 117. Trajan tilhørte det Nervan-Antoninske dynasti, som adoptivsønn til hans forgjenger, Nerva.   Trajan regnes som en av Romerrikets største keisere. Han vokste opp i Spania og var den første keiser som kom fra en av provinsene. Trajan fortsatte i samme politiske retning som Nerva. Han var rettferdig og en klok human leder. Blant annet var han opptatt av å støtte de vanskeligstilte i Romerriket økonomisk. Han var handlekraftig og hadde stor gjennomføringsevne.   I 106 sluttførte han invasjonen av Dacia, som nå utgjør det meste av Romania. Bare det at landet heter Romania forteller mye av historien. I tillegg har det Romanske folk et språk som tydelig har sitt utspring i latin. [caption id="attachment_2103" align="alignright" width="300" caption="Under Trajan var Romerriket på sitt største"][/caption] Etter å ha beseiret kong Decebalus av Dacia, dro han østover mot Parthia. Han la bl.a. Babylonia og Mesopotamia under seg. Under Trajan var Romerriket på sitt aller største i utstrekning. [caption id="attachment_2099" align="alignleft" width="220" caption="Trajansøylen"][/caption] Trajansøylen, som ble reist på Trajans Forum i…
      • Hadrian Hadrian Caesar Publius Aelius Traianus Hadrianus Augustus, født Publius Aelius Traianus Hadrianus, 24. januar 76 og død 10.juli 138. Keiser fra 10. august 117 til 10. juli 138. Hadrian var den tredje keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.    Hadrians far, Aelius Hadrianus var keiser Trajans fetter. Da foreldrene døde da han var 10 år gammel, tok hans grandonkel hånd om ham. Farens familie kom fra Adrian i Venetoregionen i Italia. Derav navnet Adrian, eller Hadrian, og Adriaterhavet. Familien flyttet til Spania og Hadrian vokste opp i Baetika, området som nå heter Andalucia. Hadrian var levende opptatt av gresk filosofi og var den første keiser som anla skjegg, etter forbilde av de greske filosofer.   Det kom til heftige diskusjoner, både i Senatet og blant folk flest, om utnevnelsen av Hadrian som Trajans etterfølger. Noen mente at det var Plotina, Trajans hustru, som hadde jukset litt med “adopsjonspapirene” etter ektefellens død på Cecilia. Hadrian ble, som vi vet, keiser. Motstanden ble slått hardt ned, flere motstandere ble henrettet deriblant fire tidligere konsuler. [caption id="attachment_2125" align="alignright" width="300" caption="Hadrians mur"][/caption] Hadrian oppnådde aldri særlig høy popularitet i Senatet, heller ikke i hæren. Hans “utenrikspolitikk” var totalt annerledes enn Trajans. Mens forgjengeren drev…
      • Antoninus PiusAntoninus Pius Imperator Caesar Titus Aelius Hadrianus Antoninus Augustus, født Titus Aurelius Fulvius Boionius Arrius Antoninus, 19. september 86 og død 7. mars 161. Keiser fra 10. juli 138 til 7. mars 161. Antoninus Pius var den fjerde keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.  Antoninus Pius regnes som den 5. og siste i rekken av gode keisere. Han var allerede relativt gammel da ha overtok tronen, bare 10 år yngre enn sin forgjenger, Hadrian. Likevel skulle hans regjeringstid strekke seg over hele 23 år. Til tross for den lange regjeringstiden er ikke Antonius Pius særlig fremtredende i historien, sett i forhold til mange andre keisere med betydelig kortere tid på tronen. Dette skyldes at han, i motsetning til Hadrian og en del andre tidligere keisere, var beskjeden og holdt en lav profil. Han var en vennlig og lite kontroversiell person. Derfor skaffet han seg få fiender.     [caption id="attachment_2160" align="alignright" width="241" caption="Antonunus mur"][/caption] Antoninus styrte riket etter strenge økonomiske retningslinjer, reduserte byggevirksomheten og kuttet ned på luksusforbruk på bekostning av offentlige midler. Tilnavnet Pius, den fromme, var det Senatet som tildelte ham for hans iherdighet i å sørge for at hans adoptivfar Hadrian ble guddommeliggjort. Av militære bragder er han kjent for…
      • Marcus AureliusMarcus Aurelius Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus, født Marcus Aurelius Antoninus, 26. april 121 og død 17. mars 180. Keiser fra 8. mars 161 til 17. mars 180. Antoninus Pius var den femte keiser i det Nervan-Antoninske dynasti og regjerte fram til 169 sammen med sin adoptivbror Lucius Verus.   Marcus Aurelius nærte ingen stor hengivenhettil sin forgjenger Antoninus Pius og følte etter sigende ingen stor takknemlighet for å få overta makten i riket. Han så på dette som en plikt. Hans interesser gikk mer i retning av filosofi. På grunn av mye uroligheter, særlig i grenseområdene mot Germania, ble han tvunget til å oppholde seg i felten som hærfører, mens han helst ville konsentrere seg om mer filosofiske og kunstneriske sysler. Det sies likevel at han var en dyktig hærfører. De første 8 årene regjerte han sammen med Lucius Verus. Senatet insisterte på at Marcus Aurelius skulle regjere alene, men han satt som premiss at hans adoptivbror skulle være medregent. Kort om Lucius Verus:    Caesar Lucius Aurelius Verus Augustus, født Lucius Ceionius Commodus, 15. desember 130 og død 169. Keiser fra 8. mars 161 til 169. Lucius Verus var en skolert mann og hadde hatt en karriere som kvestor…
      • CommodusCommodus Imperator Caesar Lucius Aurelius Commodus Antoninus Augustus, født Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, 31. august 161 og død 31. desember 192. Keiser fra 7. mars 180 til 31. desember 192. Commodus var den sjette og siste keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.  Historien forteller at Marcus Aurelius hadde andre planer enn at hans egen sønn skulle bli hans etterfølger, men pga. et komplott ble det likevel slik at Commodus overtok etter sin far, bare 19 år gammel. Etter mange år med gode keisere fikk Roma nå en ulykke på tronen. Hva som er sannhet og hva som bare er rykter kan det selvfølgelig være vanskelig å skille på, men Commodus regnes som en av Romas mest beryktede keisere. Det ble gjort forsøk på å ta ham av dage og han ble etter dette svært mistenksom, ikke minst overfor Senatet. Han ble anklaget for å være stormannsgal, og det er man kanskje når man etter en bybrann i 190 ønsker å omdøpe byen til Roma Colonia Commodiana. Dessuten ønsket han at årets måneder også skulle få nye navn, etter titler til hans ære. Senatet fikk navn etter ham og det romerske folk generelt skulle betegnes som Commodianus! Som om det ikke var…
      • Pertinax og Didius JulianusPertinax og Didius Julianus Imperator Caesar Publius Helvius Pertinax Augustus, født Publius Helvius Pertinax, 1. august 126 og død 28. mars 193. Keiser fra 1. januar 193 til 28. mars 193.   Pertinax satt ikke mange månedene på tronen, ei heller hans etterfølger. Pertinax kom fra enkle kår, sønn av en frigitt slave, og fungerte først som lærer i grammatikk. Senere søkte han seg over i hæren og gjorde karriere i den grad at han til slutt endte opp som kommandør for en legion. Deretter gikk veien videre til konsul og senere prokonsul av Afrika. I 189 utpekte Commodus ham til styrer av byen Roma. Han var vel ansett i Senatet og før han ble keiser var han såkalt princeps senatus (senatspresident). Dette kan være en medvirkende grunn til at opprørerne som sørget for å fjerne Commodus ble valgt til keiser.   Pertinax forsøkte å få en skakkjørt statskasse på rett kjøl. Ett av tiltakene, som førte til hans fall, var å redusere lønningene til pretorianergarden. Mens han oppholdt seg i Ostia, ute ved kysten, vest for Roma, fikk han nyss om at pretoriagarden var i ferd med å innsette senatoren Sosius Falco som keiser. Pertinax dro straks tilbake til Roma og fikk…
    • Romerske paversdflkjeoalkjsfen
      • Peter – den første pave
      • Paven i Avignon
      • Pavinne Johanna
  • Vandringer i Roma
    • Med norsk guide i Roma
    • Vandringer på egenhånd
      • Fra Pantheon til Peterskirken
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Chiesa Santa Maria Maddalena
        • Sant’Agostino
        • Ruiner av Domitians stadion
        • Via dei Coronari – antikvitetsgaten
        • Ponte Sant’Angelo og og Jesu lidelseshistorie
        • Castel Sant’Angelo – Engleborgen
        • Petersplassen og Peterskirken
        • Vatikanmuseet og det sixtinske kapell
      • Fra Pantheon til Trastevere
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Chiesa Di San Luigi dei Francesi og Caravaggio
        • Piazza Navona og Fireflodsfontenen
        • Campo de’ Fiori og Bruno
        • Palazzo Farnese og Birgittaklosteret
        • Palazzo Spada
        • Ponte Sisto og Piazza Trilussa
        • Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke
      • Fra Pantheon til Forum Romanum
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva
        • Largo di Torre Argentina
        • Il Gesù
        • Kapitol
        • Forum Romanum
        • Colosseum
        • Palatin
      • Fra Pantheon til Pincio og Ara Pacis
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Hadrians tempel
        • Fontana di Trevi
        • Spansketrappen – fossefallet midt i byen
        • Pincio
        • Piazza del Popolo
        • Ara Pacis
      • Formiddagstur over Monte PincioFormiddagstur over Monte Pincio Rett ovenfor Piazza del Popolo ligger etter min mening Romas flotteste utsiktspunkt. Denne turen starter ved Spansketrappen etter frokost og ender med lunsj på Osteria da Mario på Piazza delle Coppelle. Gå opp Spansketrappen og til venstre forbi kirken Trinita del Monti. Fortsett mot Villa Medici. Stopp litt opp foran Villa Medici. Legg merke til fontenen med kulen i midten. Dronning Christina av Sverige, som abdiserte og konverterte til katolisismen flyttet til Roma med pomp og prakt lille julaften i 1655. Hun ble der i over 30 år. Hun skal ve en anledning ha avfyrt en kanon på Castell St. Angelo på den andre siden av Tiberen, rettet mot Villa Medici. Av hvilken grunn vet vi ikke. Men hun traff! Kulen pryder nå fontenen på utsiden av palasset! Gå videre  og se etter skilter til Pincio. La Monte Pincio inspirere deg, slik dette stedet har inspirert Bjørnson, Ibsen, Undset og Grieg, for å nevne noen. Du står på Romas tak og ser ut over byen, med Peterskirken som et blikkfang i det fjerne. Når hjerterytmen igjen har begynt å komme tilbake i normalt gjenge, fortsetter du videre ned stiene og trappene til Piazza del Popolo. Hvis denne plassen…
      • En tur til Galleria BorgheseEn tur i Borgheseparken   I Borgheseparken, i gangavstand fra sentrum av Roma, ligger en perle som det er vel verdt å bruke en formiddag på å besøke. Det er Galleria Borghese. Hvis du er interessert i skulptur og billedkunst, særlig fra renessansen og barokken, da er et besøk her et stort høydepunkt. Galleria Borghese inneholder en stor samling med verker av blant annet Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Villaen, som huser dette museet og galleriet over to etasjer, ble bygget av kunstelskeren kardinal Scipione Borghese. Ønsker du å ta en taxi, stopper denne bare 5 minutter fra galleriet. Hvis du vil gå, anbefaler vi deg å gå inn på Metroen til venstre for Spansketrappen. Her går det en rulletrapp. Velg merkingen til Via Veneto. Du kommer opp rett ved siden av Harry’s bar. Kom deg over til Borghesesiden av dette trafikkerte området og gå opp Viale Museo Borghese. Turen over parken tar ca. ti minutter. Velger du rulletrappen som er merket Villa Borghese ender du opp i et øde område og relativt langt fra galleriet. Ett av høydepunktene er etter min mening Berninis skulptur, Prosperinas bortførelse. Pluto, den mektige guden i underverden, tar med seg…
      • Pilegrimsvandring til PeterskirkenPilegrimsvandring i Roma
      • Se Peterskirken i nøkkelhullet[caption id="attachment_9" align="alignright" width="300" caption="Peterskirken i Roma gjennom nøkkelhullet"][/caption] På Aventin, en av Romas syv høyder, sørvest for Colosseum, ligger Malterserordenens plass, Piazza dei Cavalieri di Malta. Her er et lite, men meget vakkert utsiktspunkt, om enn på en noe annen måte enn det jeg omtalte i artikkelen om Pincio. Hvis du titter gjennom nøkkelhullet på Priorato di Malta, i porten til tempelriddernes hage og kirke, åpenbarer det seg et vakkert skue over mot Vatikanet. Du ser Peterskirken langt i det fjerne, perfekt rammet inn av tempelriddernes etter hvert svært så berømte nøkkelhull. Kirken og haven på innsiden av porten ble tegnet av Piranes på slutten av 1700-tallet. Her kommer du ikke inn uten etter avtale, men nøkkelhullet er en opplevelse i seg selv. Jeg foreslår at du tar metroen til Piramide. Ta sikte på Caius Cestius-pyramiden og fortsett inn i Via Marmorata. Etter noen minutter kommer du til et stort kryss. Her går du inn i Via Asinio Pollione og fortsetter videre opp Via di Porta Lavernale til Piazza dei Cavalieri di Malta. Ved Piramide finner du forresten den såkalte ”ikke-katolske kirkegård”. Å kalle den ”den protestantiske kirkegård” er feil. Her ligger berømtheter som P.A. Munch, Shelly og Keats,…
      • Piazza di Sant’Eustachio
      • Ta en romantisk rotur i Roma!
    • Reisebrev fra Roma
  • Bøker om Roma
    • En middag i Roma
    • ITALIA – Historien, kulturen og menneskene
    • Roma – Piazzaenes by
    • Litt latin
    • Smaken av Roma
    • Mitt Roma
    • Roma – Reisejournalen
    • Bjørnson i Roma
    • Dynasti – huset Cæsars vekst og fall
    • Roma – kunsten, arkitekturen, historien
    • Roma – historiske vandringer
    • Romerrikets historie – Republikkens vekst og fall
    • Roma – fontenenes by
    • Roma – 100 unike opplevelser
    • Roma Victrix
    • Till Rom : nordiska konstnärer i Rom under 150 år
    • Roma – før og nå
    • Roma – nye fascister, røde terrorister..Roma – nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv Simen Ekern (2011) Cappelen Damm Simen Ekern, vinneren av Brageprisen i 2011 tar deg med til et annerledes Roma, med fortellinger fra nær fortid. Dette skriver Trond Berg Eriksen i Aftenposten om boken: Underholdende og opplysende om blodige kapitler i Romas historie (…) Ekern trekker forbindelseslinjene mellom filmstjernenes, politikernes, terroristenes og kardinalenes by for å vise at de er bidragsytere til det samme teaterstykket, nemlig verdenshovedstaden som drømmetyder og fiksjonsmaskin.   Bokkilden.no: Bokkilden.no skriver i sin anmeldelse: Roma er ikke bare gammel historie, men en moderne storby med en nær fortid og en samtid som er blodig, kaotisk og forførerisk. Forfatter Simen Ekern tar leserne med på en halsbrekkende tur gjennom Romas gater, fra etterkrigstiden og fram til i dag. Vi går ned bakgaten hvor politikeren Aldo Moro ble funnet drept i bagasjerommet på en Renault 4. Vi drikker kaffe med mannen som angrer bittert på at han ble med i Røde Brigader, og treffer kvinnen med Mussolini-øredobbene. Boka handler om militante bevegelser på ytterste venstre fløy og om fascismen som ikke forsvant. Forfatteren viser frem Federico Fellinis Roma, på jakt etter la dolce vita i dag. Vi er…
    • Roma – 42 steder som skapte historieRoma – 42 steder som skapte historie Jan E. Hansen (2009) Press Forlag Forfatteren forteller historiene bak severdighetene. Her er kjente landemerker og skjulte perler. Dette innleder forfatteren med: Denne boken handler om Roma. Men den handler også om at Roma tilhører verden. Med utgangspunkt i 42 monumenter eller adresser i verdens by ønsker jeg leseren med på en reise i tid og rom. Den kunnskap Roma selv har samlet om vår historie, vil jeg  bruke til å etterspore noen av de virkninger byen har hatt på en mer eller mindre romersk omverden. Jeg legger mest vekt på fenomenter som har virket siviliserende, etter det latinske ordet civis, som betyr borger. Et hovedtema er den kulturarv som stadig overleveres, igjen og igjen, i det stafettløp vi kaller tradisjon. Jan E. Hansen tar deg med til steder som Pantheon, Palatinhøyden, Forum Romanum, Colosseum, Caracallas termer og Via Veneto, for å nevne noen. Boken er rikt illustrert av fotografen Sigurd Fandango    
    • Roma – 7 vandringerRoma – 7 vandringer   Thomas Thiis-Evenensen   Bli med på vandringer blant Romas arkitektoniske perler! Forfatteren forteller om deres spennende bakgrunn, setter dem inn i en større historisk ramme, og beskriver deres rolle som bærere av en større fortelling om ideer og symboler som har påvirket Europas arkitektur og kultur helt frem til vår tid. Sammen med Morten Krogvolds fantastiske fotografier utgjør denne boken en vakker lenestolsreise i en av verdens flotteste byer. Dette skriver Bokkilden.no   Boken finnes også i et mindre format enn praktboken og heter Guide til 7 vandringer. Den er i paperback format. Pass på å få med eksemplaret som inneholder en lydbok der forfatteren har lest inn hele boken på DVD. Forlag: Cappelen
    • Roma – Verdensteater og kulturreservatRoma – Verdensteater og kulturreservat Trond Berg Eriksen Kagge Forlag Alle veier fører til Rom, og denne boken er en av dem. Enten du sitter hjemme og leser, eller tar den med deg som veileder og inspirasjon, vil du få mer ut av byen mange påstår er verdens vakreste. Dette skriver Bokilden.no om Trond Berg Eriksens bok: Denne boken tar oss med til det virkelige Roma, der designerskoene klakker mot mange tusen år gammel brostein, der skinnende, moderne vespaer suser gjennom ruiner og der du kan beundre ærverdige Pantheon mens du spiser en burger på McDonalds vis à vis. Det er nettopp i den merkelige spenningen mellom den gang og nå som er så typisk for Roma som by, og som kan forklare dens egenart og fascinasjon. Dynamikken mellom fortid og nåtid; billedkunst, politikk, religiøse tradisjoner, litterære monumenter og sosiale kamper utgjør Roma slik det ligger der i dag: Lag på lag.  
    • Tre muntre herrer i RomaTre muntre herrer i Roma Jan E. Hansen, Kjell Arild Pollestad og Thomas Thiis-Evensen   Gyldendal Forlag   Boken er ikke en turistguide, men en glad sjangerblanding der Roma blir formidlet sanselig og historisk gjennom disse tre herrenes muntre blikk. Dette skriver Bokkilden.no om Tre muntre herrer i Roma: Hvis du er en av de mange som elsker Roma eller som gjerne vil bli kjent med byen, kommer du ikke utenom denne boken. Bildene i boken syder av romersk stemning og atmosføre. Boken er ikke en turistguide, men en glad sjangerblanding der Roma blir formidlet sanselig og historisk gjennom disse tre herrenes muntre blikk. Fotograf Kim Eidem følger de tre herrene på gatevandringer gjennom byen og hører dem inspirere og utfordre hverandre, både foran kjente monumenter og på mer hemmelighetsfulle stoppesteder.På grunn av stor etterspørsel foreligger denne boken nå i ny utgave i Gyldendals REIS-serie.  
    • Drømmen om RomaDrømmen om Roma Jan E. Hansen Forlag: Aschehoug   Jan E. Hansen er fortrolig med den evige stads torv og fasader såvel som med katakomber og undergrunn. Billedkunstneren Thore Furulunds aldri hvilende blikk for det typiske, det bisarre, det vakre og det groteske gjør dette til en fascinerende og vakker bok. Virkelig en bok å drømme seg bort i! Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: De to opphavsmennene til Drømmen om Roma har fråtset i Romas kulturarv. Verbalt og visuelt forsøker de å komme på sporet av byens signalement – via innganger og irrganger oppsøkes romersk livsstil og identitet. Jan Erik Hansen er fortrolig med den evige stads torv og fasader såvel som med katakomber og undergrunn. Billedkunstneren Thore Furulunds aldri hvilende blikk for det typiske, det bisarre, det vakre og det groteske gjør dette til en fascinerende og vakker bok.    
    • Roma: Historie og kultur i Den evige stadRoma: Historie og kultur i Den evige stad Pål Bang-Hansen   Forlag: Damm Drøyt 250 sider med en passe dose av obligatorisk – og spennende – Roma-historie i kombinasjon med fornøyelige anekdoter og ikke mindre leseverdige sidespor.   Dette skriver Bokkilden.no: Forfatteren forteller historier, anekdoter og gir reisetips om Den evige stad, Roma. Her blir du tatt med til Peterskirken, Kapitol, Forum Romanum, Pantheon, Piazza Navona, blomstertorget og Spansketrappen, samt til hyggelige spisesteder i de små gater.    
    • Roma i små porsjonerRoma i små porsjoner Arne Gunnarsjaa Abstrakt forlag Dette skriver forlaget om boken: Roma er en magisk by som rommer en enestående rik historie. Men byens historiske miljø kan virke forvirrende og overveldende på den uforberedte. For byen er så rik og uoversiktlig at det må minst et helt liv til for å få noenlunde oversikt. De fleste reiser til Roma for en langhelg eller en knapp uke. Det begrenser hva man kan rekke å se og oppleve. De fleste guidebøker om Roma er for omfattende for en nybegynner, eller for den som bare besøker byen noen få dager. Det er lett å bli overveldet av alle mulighetene Roma byr på. “Roma i små porsjoner” er beregnet på dem som besøker Roma for første gang eller bare har få dager til disposisjon. I tillegg til korte riss over historie og kultur, og praktiske råd, gir den forslag til turer i ulike deler av byen hvor enkeltbygg og plasser presenteres i sin historiske sammenheng. Underveis er det muligheter for avbrekk med en cappuccino eller lunsj på anbefalte steder. Museer, shopping og uteliv er utelatt, fordi disse og overnatting søkes best på internett. Boken fører deg gjennom utvalgte deler av Roma, og…
    • Det underjordiske RomaDet underjordiske Roma: På kryss og tvers i byen under byen Aage Hauken Forlag: Aschehoug I denne boken tar pater Aage Hauken oss med på en vandring i byen under byen. Han går kronologisk til verks og begynner med kongetid og republikk, fortsetter med keisertid og avslutter med det kristne Roma.   Dette skriver Bokkilden.no om boken: Roma fascinerer med alt vi kan se over bakken, fra Fontana di Trevi til Forum Romanum og Peterskirken. Men hvor mange vet at det faktisk går an å komme under høyalteret i Peterskirken og se det gamle gravområdet der apostelen Peter etter tradisjonen ble gravlagt. Man kan også komme inn i en boligblokk fra det antikke Roma, når man bare vet hvor – den finnes i flere etasjer under dagens gateplan. Denne boken, som utkommer i serien Utenfor allfarvei, forteller om hvor og hvordan vi kan finne fram til disse arkeologiske godbitene. Den tar for seg steder fra så vel det kristne som det hedenske antikke Roma, og setter de stedene vi besøker inn i en videre kulturhistorisk sammenheng. Aage Hauken er dominikanerpater fra Bergen og har tidligere vært professor i Det nye testamente ved det pavelige universitetet Gregoriana. Han har bodd i Roma…
    • Roma, legender og merkverdigheterRoma, legender og merkverdigheter Ola Åmodt   Forlag: Fritt fori Denne boken gir et underholdende og informativt innblikk i mange av historiene bak Romas berømte kirker, statuer, malerier og utrolige byggverk. Boken inneholder et reportoar av utrolige legender og anekdoter som gir deg ny innsikt i Romas betydningsfulle historie.   Dette skriver Bokkilden.no om boken: Så mange bøker har vært skrevet om Roma – Den evige stad, at det kan være vanskelig å finne en original stemme. Denne boken går på en underholdende og informativ måte dypere inn i legendene og historiene bak Romas mange kirker, statuer, malerier og utrolige byggverk. Denne boken er full av utrolige legender, anekdoter og historier om Roma. Der Da Vinci koden foregår i en fiktiv verden med et hemmelig brorskap siden Kristi tid – tar Roma, legender og merkverdigheter deg med på en utrolig reise i virkelighetens spennende legender fra år 754 før Kristus til i dag. Boken er gjennomillustrert med flotte fargebilder og nyttig faktainformasjon. Denne boken leser du like godt hjemme, som på reise.  
    • Historisk roman om det antikke RomaEn historisk roman om det antikke Roma Steven Saylor Forlaget Press Capris.no skriver: Med utgangspunkt i historisk forskning, legender og nye arkeologiske funn, gir Roma nytt liv til det store dramaet om byens første tusen år. Gjennom et elegant fortellergrep følger vi Romas historie som en slektskrønike; fra de første handelsreisende som etablerer seg ved elven og de syv høyder, til byens opprinnelse og tvillingene Romulus og Remus; gjennom etableringen av Roma som det største maktsentrum i historien, og frem til mordet på Julius Cæsar og republikkens fall. Steven Saylor kombinerer den litterære forfatters teft for den gode fortelling med forskerens sans for detaljer og presisjon. Boken representerer et sjeldent lykketreff mellom historisk kompetanse og litterært talent, noe som har resultert i den mest oppsiktsvekkende episke fremstilling av Romas historie noensinne. Dette er historien om hvordan romerne skapte den mest storslagne byen på vår planet, historien om hvordan Roma ble Roma.   Steven Saylor har skrevet en rekke bøker med utgangspunkt i Romerrikets historie, bl.a. Imperiet. Imperiet er fortsettelsen av suksessen Roma, en storslagent anlagt roman der vi følger den aristokratiske Pinari-slekten fra Romas grunnleggelse og frem til Cæsars fall i år 44 f.Kr. I den nye romanen følger vi…
  • Temareiser til Roma
    • Reisearrangører til Roma
    • Til Roma med Romareiser.no
      • Turer for private grupper
        • Program dag 1
        • Program dag 2
        • Program dag 3
        • Program dag 4
    • VinturerVinturer   Sett deg ned på en piazza og nyt et duggfriskt glass med den sødmefulle hvitvinen fra Frascati. Eller kanskje enda bedre; bli med på en vintur i området rundt Roma! Du kan enten melde deg på en vintur fra Norge, eller bli med på en guidet tur til en vingård når du likevel er i Roma. Du kan også oppleve en guidet «vintur» uten å bevege deg ut av byen. For deg som er spesielt glad i italiensk vin kommer vi heller ikke utenom andre områder i Italia. Skulle turen gå til et annet sted enn Roma, anbefaler vi en tur til Italias beste vinområde, nemlig Piemonte. Her finner du en oversikt over noen av de vinreiser som tilbys:   ItaliaREISER tilbyr vinturer til Roma. De kombinerer oppholdet i det historiske sentrum med besøk på vingårder i distriktet. Les mer!   Viator formidler vintur fra Roma til den sydlige del av Toscana og Umbria, med anledning til å smake på viner fra noen av verdens beste vinområder.   Les mer!   Hvis du ikke ønsker å forlate Roma, men oppleve en vinkveld i det historiske sentrum er arrangementet «Drink as the Romans do» et ypperlig alternativ.    Les…
  • Kurs i Italiensk
  • Nyttige linker til Roma
2021 © Stein Nicolaysen - Utviklet av Markedskontoret.no
Search for:
Lukk meny
  • Hjem
  • Vær og klima i Roma
  • Reisen til Roma
    • Planlegg reisen til Roma
    • Fly til Roma
    • Fra flyplassen til Roma sentrum
  • Nyttige tips om Roma
    • Når er det best å reise til Roma?
    • Planlegg dagen i Roma!
    • Få mer ut av Romaturen med norsk guide
      • Byvandring i Roma med Catharina Bugge
      • Turer og opplevelser i Roma
        • Vi ordner det praktiske i Roma
        • Pizzabaking i Roma
        • Vinsmaking i Roma
        • Piknik i parken med trubadur
        • Vingårdstur utenfor Roma
      • Historiske vandringer i Roma
        • Det kristne Roma
        • Colosseum og Forum Romanum
        • Tre kirker, tre historier, tre epoker
    • Shopping i Roma
    • Taxi i Roma
    • Unngå tyveri og svindel i Roma
    • Gode råd om Roma
  • Bo i Roma
    • Hotell i Roma
    • Leiligheter i Roma
    • Kloster i Roma
  • Restauranter i Roma
    • Beste restauranter i Roma
      • Ved Pantheon
        • Antonio al Pantheon
        • Il Buco
        • Da Sabatino
        • Osteria da Mario
        • Gino al Parlamento
      • Ved Piazza Navona
        • Antiaca Taverna
        • Santa Lucia
        • Pizzeria Navona Notte
      • Restauranter Trastevere
        • Capo de Fero
        • Sabatini in Trastevere
        • Gino in Trastevere
        • Mario’s
      • Ved Jødekvarteret
        • La Taverna degli Amici
        • Ba”ghetto
        • Il Giardino Romano
        • Vecchia Roma
    • Det italienske spisekartet
    • Kaffe i Roma
  • Fotball i Roma
    • Kampprogram og billetter til Stadio Olimpico
    • Komme seg til Stadio Olimpico
    • Viktige regler for besøk på Stadio Olimpico
    • AS Roma og SS Lazio – Romas to topplag
      • AS Roma
      • SS Lazio
    • Norske fotballspillere i Roma
  • Severdigheter-museer-kirker
    • Severdigheter
      • Forum Romanum
      • Colosseum
      • Pantheon
      • Spansketrappen
      • Fontana di Trevi
      • Piazza Navona
      • Berninis elefantobelisk
      • Castel Sant’ Angelo – Hadrians mausoleum
    • Museer og gallerier
      • Galleria Borghese
    • Kirker
  • Kunst og kunstnere i Roma
    • Antikken i Roma
      • Skulptur i antikken
      • Relieffer i antikken
      • Arkitektur i antikken
      • Maleriet i antikken
      • Mosaikk i antikken
    • Roma i middelalderen
      • Mosaikk i middelalderen
      • Arkitektur i middelalderen
    • Renessansen i Roma
      • Malerkunst i renessansen
      • Arkitektur i renessansen
      • Skulptur i renessansen
      • Renessansens opprinnelse
    • Barokken i Roma
      • Malerkunsten i barokken
        • Caravaggio
      • Skulptur i barokken
        • Gian Lorenzo Bernini
  • Nordmenn og andre skandinaver i Roma
    • Var vikingene i Roma?
    • Roma – kristningen i nord
    • Olavsalteret i Roma
    • Det norske institutt i Roma
    • Den skandinaviske foreningen i Roma
    • Kjente nordmenn, dansker og svensker i Roma
      • Den hellige Birgitta av Sverige
      • Dronning Christina av Sverige
      • Bertel Thorvaldsen
      • J.C. Dahl
      • H.C. Andersen
      • P.A. Munch
      • Bjørnstjerne Bjørnson
      • Henrik Ibsen
      • Edvard Grieg
      • Sigrid Undset
      • Hendrik Christian Andersen
  • Historie
    • Romas historie
      • Aeneas – den første Romer
      • Romulus – Romas første konge
    • Julius Cæsar
    • Romerske keisere
      • Augustus
      • Tiberius
      • Caligula
      • Claudius
      • Nero
      • Galba, Otho og Vitellius
      • Vespasian
      • Titus
      • Domitian
      • Nerva
      • Trajan
      • Hadrian
      • Antoninus Pius
      • Marcus Aurelius
      • Commodus
      • Pertinax og Didius Julianus
    • Romerske paver
      • Peter – den første pave
      • Paven i Avignon
      • Pavinne Johanna
  • Vandringer i Roma
    • Med norsk guide i Roma
    • Vandringer på egenhånd
      • Fra Pantheon til Peterskirken
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Chiesa Santa Maria Maddalena
        • Sant’Agostino
        • Ruiner av Domitians stadion
        • Via dei Coronari – antikvitetsgaten
        • Ponte Sant’Angelo og og Jesu lidelseshistorie
        • Castel Sant’Angelo – Engleborgen
        • Petersplassen og Peterskirken
        • Vatikanmuseet og det sixtinske kapell
      • Fra Pantheon til Trastevere
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Chiesa Di San Luigi dei Francesi og Caravaggio
        • Piazza Navona og Fireflodsfontenen
        • Campo de’ Fiori og Bruno
        • Palazzo Farnese og Birgittaklosteret
        • Palazzo Spada
        • Ponte Sisto og Piazza Trilussa
        • Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke
      • Fra Pantheon til Forum Romanum
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva
        • Largo di Torre Argentina
        • Il Gesù
        • Kapitol
        • Forum Romanum
        • Colosseum
        • Palatin
      • Fra Pantheon til Pincio og Ara Pacis
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Hadrians tempel
        • Fontana di Trevi
        • Spansketrappen – fossefallet midt i byen
        • Pincio
        • Piazza del Popolo
        • Ara Pacis
      • Formiddagstur over Monte Pincio
      • En tur til Galleria Borghese
      • Pilegrimsvandring til Peterskirken
      • Se Peterskirken i nøkkelhullet
      • Piazza di Sant’Eustachio
      • Ta en romantisk rotur i Roma!
    • Reisebrev fra Roma
  • Bøker om Roma
    • En middag i Roma
    • ITALIA – Historien, kulturen og menneskene
    • Roma – Piazzaenes by
    • Litt latin
    • Smaken av Roma
    • Mitt Roma
    • Roma – Reisejournalen
    • Bjørnson i Roma
    • Dynasti – huset Cæsars vekst og fall
    • Roma – kunsten, arkitekturen, historien
    • Roma – historiske vandringer
    • Romerrikets historie – Republikkens vekst og fall
    • Roma – fontenenes by
    • Roma – 100 unike opplevelser
    • Roma Victrix
    • Till Rom : nordiska konstnärer i Rom under 150 år
    • Roma – før og nå
    • Roma – nye fascister, røde terrorister..
    • Roma – 42 steder som skapte historie
    • Roma – 7 vandringer
    • Roma – Verdensteater og kulturreservat
    • Tre muntre herrer i Roma
    • Drømmen om Roma
    • Roma: Historie og kultur i Den evige stad
    • Roma i små porsjoner
    • Det underjordiske Roma
    • Roma, legender og merkverdigheter
    • Historisk roman om det antikke Roma
  • Temareiser til Roma
    • Reisearrangører til Roma
    • Til Roma med Romareiser.no
      • Turer for private grupper
        • Program dag 1
        • Program dag 2
        • Program dag 3
        • Program dag 4
    • Vinturer
  • Kurs i Italiensk
  • Nyttige linker til Roma
  • Hjem
  • Vær og klima i Roma
  • Reisen til Roma
    • Planlegg reisen til Roma
    • Fly til RomaFly til Roma Hvis du er på en kort visitt til Roma, som for eksempel fra torsdag til søndag, er det et poeng å komme ned raskest mulig, helst så tidlig at du får med deg lunsjen. Derfor lønner det seg å finne et tidlig fly og helst uten mellomlandinger. Med direktefly tar flyturen ca. 3 timer. På tilbaketuren ønsker vi helst å reise litt utpå dagen, men da kan det være vanskelig å få direktefly tilbake. Både SAS og Norwegian har direktefly. De passer utmerket ned pga. tidlig flyavgang, men skal du tilbake med disse selskapene, må du innfinne deg med at du kun får med deg frokosten før turen går til flyplassen. Det er to flylasser i Roma, Leonardo da Vinci-Fiumicino Airport og Ciampino. Sistnevnte er nå så lite aktuell for turer fra Norge at vi kun konsentrerer oss om Romas hovedflyplass. Leonardo da Vinci kalles stort sett bare Fiumicino og er den internasjonale flyplassen. Ciampino er betydelig mindre og benyttes av noen lavprisselskaper, charter og militærfly.   SAS har daglige avganger til og fra Roma. Med direktefly fra Oslo på morgenen lander du såpass tidlig at det fremdeles er mulig å rekke lunsjen. Flyet lander 12.55, bagasjen får du ca. 1/2 time…
    • Fra flyplassen til Roma sentrumFra flyplassen til Roma sentrum Det er 3 1/2 mil fra Fiumicino inn til Roma sentrum. Du har nå flere muligheter for transport: Tog Tog med direkte forbindelse til Stazione Termini går hver halvtime fra 06.30 til 23.30. Det koster 14 Euro. Toget går til og fra Stazione Termini på spor 27. Gå inn på Leonardo Express sine hjemmesider for å få mer informasjon. Lokaltog (Fr1) går hvert 20. minutt til Tiburtina (derfra Metro til sentrum). 5 Euro . Billetter kjøpes på automat på terminalen.  Buss Terravisjon har avganger til og fra Fiumicino hver halvtime. Turen koster 6 Euro. Bussen går til Stazione Termini i Via Marsala n. 29 F/G, foran Terracafe. Klikk deg inn på deres hjemmesider for mer informasjon om avgangstider stoppesteder og billetter. http://www.terravision.eu/rome_fiumicino.html  Taxi Taxier finner du rett utenfor utgangen fra terminalen. Ikke la deg lure av de som tilbyr taxi inne i ankomsthallen. Det hvite drosjene som står på utsiden har fast pris på 40 Euro, inklusiv bagasje og 4 personer. Dette er det et kommunalt vedtak, så se nøye på døren på taxien. Står det “Fiumicinao” på døren kan ta opp til 60 Euro. Drosjene er ikke særlig fornøyd med det kommunale vedtaket og forsøker ofte å liegge…
  • Nyttige tips om Roma
    • Når er det best å reise til Roma?Når på året er det best å reise til Roma? [caption id="attachment_4284" align="alignleft" width="404" caption="Borgheseparken i mars"][/caption]Med unntak av juli og august er Roma en flott by å reise til hele året. Det som for de fleste teller mest når det gjelder valg av tidspunkt er hvordan været er og hvor mange andre som er i Roma samtidig. De fleste av oss ønsker å unngå kø.  Den beste tiden å reise til Roma på er våren. Mars og april er gode tidspunkter. Da er det som regel godt vær og de store turiststrømmene har ennå ikke begynt å komme. Unntaket er påskeuken, selvfølgelig.  Også fra midten av september og ut oktober er også et godt valg for et Romabesøk. November er den måneden i året mest nedbør, men det er relativt behagelige temperaturer.       Les mer om vær og klima i Roma!   Les mer om når det er flest og færrest turister i Roma!    [caption id="attachment_4288" align="alignleft" width="300" caption="Julekrybben på Peterplassen"][/caption]Desember er en spennende måned for et besøk i Den evige Stad. Det er ikke julestemning på samme måte som her oppe i nord, men det er en egen stemning i Roma i desember. På Piazza…
    • Planlegg dagen i Roma!Planlegg dagen i Roma! Det lønner seg å planlegge litt før man tar fatt på en dag i Roma. Det skal være tid for å se, spise, handle og hvile. Det lønner seg å være på gaten tidlig.  Frokost ved åttetiden og ut på gaten før klokken ni. Besøke attraksjoner fra ni til lunsj, gjerne med en pause midt på formiddagen på en fortausrestaurant. Les mer om severdigheter, museer og kirker i Roma! Les mer om forslag til vandringer i Roma!     [caption id="attachment_4310" align="alignright" width="300" caption="Bruschetta"][/caption]Lunsj, «pranzo», mellom klokken ett og tre. Finn deg et godt spisested litt vekk fra de store attraksjonene.  For en italiener, særlig i sør, er lunsjen dagens hovedmåltid. For oss nordboere blir det gjerne to hovedmåltider siden vi også vil ha med oss en deilig middag, «ceno», på kvelden.  Med tanke på å utnytte dagene best mulig anbefales en tidlig avgang fra Norge, slik at det er mulig å nå lunsjen. Du får følelsen av å ha fått en dag ekstra når Romaturen starter med lunsj første dagen.    Les mer om det italienske spisekartet!   Etter en lang lunsj bør vi kunne «sveve fritt», som Thomas Thiis-Evensen skriver i sin bok, «Roma, syv…
    • Få mer ut av Romaturen med norsk guide
      • Byvandring i Roma med Catharina Bugge
      • Turer og opplevelser i Roma
        • Vi ordner det praktiske i Roma
        • Pizzabaking i Roma
        • Vinsmaking i Roma
        • Piknik i parken med trubadur
        • Vingårdstur utenfor Roma
      • Historiske vandringer i Roma
        • Det kristne Roma
        • Colosseum og Forum Romanum
        • Tre kirker, tre historier, tre epoker
    • Shopping i RomaShopping i Roma Roma har et vell av butikker og shoppingsentre. I denne byen finner du butikker som passer for enhver lommebok. Sammenlignet med Norge er lærvarer og sko blant det du kan spare mest på å kjøpe her. [caption id="attachment_4324" align="alignleft" width="288" caption="Gucci i Via Condotti"][/caption]Handlegater i Roma Den mest kjente og mest eksklusive handlegaten i Roma er Via Condotti, som ligger mellom Spansketrappen og Via del Corso. Her ligger de kjente motehusene har butikker her. Gå også i parallellgatene, Via Frattina (der Sigrid Undset har bodd) og Via Borgognona.   Romas hovedgate, Via del Corso, er også en kjent handlegate, med utvalg som passer bedre for de flestes lommebok enn designbutikkene oppe ved Spansketrappen. Corsoen går fra Via del Popolo og helt ned til Piazza Venezia. Midt på denne strekningen, rett overfor Piazza Colonna og Marcus Aurelius søylen, ligger kjøpesenteret La Rinascente.   Hvis du er spesielt interessert i bøker og gaver, men også lærvarer og mat, kan Via Cola de Rienzo på Vatikansiden av Tiberen et alternativ. Går du fra Piazza del Popolo og over broen, kommer du inn i denne gaten.       [caption id="attachment_4325" align="alignleft" width="258" caption="I Via dei Coronari - Romas antikvitetsgate"][/caption]En gate…
    • Taxi i RomaTaxi i Roma  Her er noen tips når du skal ta taxi i Roma, hva du skal se etter når du skal velge og hvordan du unngår å bli lurt.  [caption id="attachment_4344" align="alignright" width="300" caption="De hvite taxiene i Roma"][/caption] Taxi i Roma er hvite, med taxi-skilt og kommunemerke på dørene. Hold deg langt unna andre alternativer.  Taxi bestilles fra hotellet eller restauranten. Det er vanskelig å stoppe en taxi på gaten. Da bør du oppsøke en av de mange holdeplassene. Når du tar småturer med taxi, unngå å betale med stor sedler, f.eks. en 50 euro. Flere har opplevd at taxisjåføren legger seddelen i lommeboken og gir deg tilbake som om du hadde gitt ham 10 euro. Hvis du mistenker at taxisjåføren tar deg med på en ufrivillig sightseeingtur, spør om dette er korteste vei til dit du skal. Be om kvittering og noter taxiens lisensnummer (står på døren) og sjåførens navn og lisensnummer (skal stå på døren bak førersetet). Ring telefonnummeret som står på døren og klag. Bit ikke på generøse tilbud om transport fra flyplassen fra folk som stopper deg i ankomsthallen. Hvis bil ikke er forhåndsbestilt, benytt kun de hvite taxiene på utsiden, med taxi-skilt på taket…
    • Unngå tyveri og svindel i RomaUnngå tyveri og svindel i Roma  Det er lite grov kriminalitet i Roma, men lommetyverier og veskenapping er det mye av. Her er noen tips om hvor i Roma du skal være ekstra oppmerksom og hvordan du kan unngå å bli ranet eller svindlet.   [caption id="attachment_4360" align="alignright" width="264" caption="Stazione Termini"][/caption]Vær spesielt på vakt på følgende steder: Ved og inne på Stazione Termini.Ved Fontana de Trevi.   Spansketrappen og andre steder med store folkeansamlinger.  Du er dessverre ikke beskyttet mot tyver inne i Peterskirken heller. Der kan det være trangt om plassen, særlig foran Michelangelos «Pieta», rett til høyre for inngangen.  På buss nummer 64, som går fra Termini til Peterskirken, men også nummer 40 og 170, er det ofte lommetyver pga. den store trengselen på disse bussene.  Metroen, spesielt metro A.     Her er noen tips for å unngå å bli ranet eller svindlet:   Tyvene opererer gjerne sammen, to eller tre personer. Hvis noen tar kontakt med deg, vær på vakt! Det kan være en dekkmanøver for at en annen person forsyner seg fra vesker eller lommer!  La deg ikke lure av antrekket. Tyvene er ofte svært så velkledde!  Hold hardt på vesken og lommeboken når du går…
    • Gode råd om RomaGode råd og praktiske opplysninger om Roma  Her er noen nyttige tips som det kan lønne seg å være oppmerksom på når du er i Roma:  Det er innført forbud mot å spise medbragt mat eller snacks i nærheten av historiske steder, bygninger og monumenter. Denne loven ble innført i 2012. Det har lenge vært spiseforbud i Spansketrappen. Boten varierer fra 25 til 500 euro.  Vannpostene som du finner gatelangs i Roma.  Røyking er ikke tillatt i offentlige rom, som for eksempel barer, restauranter og stasjoner.  Det kan lønne seg å kjøpe Romapass. Med dette passet reiser du fritt med buss og Metro i tre dager, du får fri entré til de to første museene som passet omfatter og rabatter på en del andre. Passet fås kjøpt på turistinformasjonen og i museene.  Unngå køene ved å forhåndsreservere billetter. Her er linker som du kan benytte: Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell: http://biglietteriamusei.vatican.va Galleria Borghese: http://www.ticketeria.it/  Du får bedre service dersom du er pent kledd. Kommer du i shorts, korte skjørt eller i en overdel med bare skuldre, kan du få problemer med å komme inn i kirker, spesielt i Peterskirken, der det er vakter som følger med.  Når du skal inn…
  • Bo i Roma
    • Hotell i RomaCampo dei fiori Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea…
    • Leiligheter i RomaHoteller og leiligheter Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea…
    • Kloster i Roma Bo i kloster i Roma Et alternativ til hotell eller leilighet er å bo i kloster. Også her er det store prisforskjeller, avhengig av beliggenhet. Hvis du er opptatt av å oppleve Romas natteliv er kanskje ikke kloster særlig aktuelt, i hvert fall ikke de klostrene som stenger dørene for natten klokken 23.00. Jeg har selv aldri benyttet meg at tilbudet om et ”klosterliv”, men de jeg har snakket med som har gjort det har svært gode erfaringer. Jeg er faktisk fristet til å prøve, både av nysgjerrighet og på grunn av gunstige priser. Det mest sentrale alternativet er Birgittaklosteret på Piazza Farnese, rett ved Campo dei Fiori. Prisen for et dobbeltrom er imidlertid på 190 euro i skrivende stund, og da konkurrerer de på linje med relativt dyre hoteller. Det er til gjengjeld åpent hele natten og frokost er inkludert. Prisene varerer som sagt. I klosteret Fraterna Domus i Via del Monte Brianza 62, som ligger mellom Tiberen og Piazza Navona, tilbys dobbeltrom med bad for 78 euro, inklusiv frokost. Ulempen er at klosterportene stenges klokken 23.00.
  • Restauranter i Roma
    • Beste restauranter i RomaGode spisesteder i Roma
      • Ved PantheonOmrådet rundet Pantheon
        • Antonio al PantheonAntonio al Pantheon Adresse: Via del Pastini 12 Dette er definitivt ett av mine favorttsteder. Restauranten ligger mindre enn et steinkast fra Pantheon, og med denne beliggenheten er det hyggelig å kunne oppleve et ikke-ruristifisert etablissement. Her er alt som det skal være, med hele familien på plass og Antonio selv i spissen. Sønnen Stefano driver nå en egen virksomhet på skrått over gaten, mens døtrene løper mellom bordene og gjør alt de kan for at gjestene skal få en hyggelig opplevelse. Her er det travelt, men med en utrolig  varm atmosfære. Du virkelig kjenner på at dette er et familiedrevet sted!
        • Il BucoIl Buco Adresse: Via S.Ignazio 8 Telefon: +39 066793298 Dette er en typisk toskansk restaurant, ikke langt fra Galleria Doria Pamphilij, omtrent rett over gaten for ”marmorfoten”. Skal du ha en god t-benstek på toskansk vis og en god toskansk rødvin på en Sangiovesedrue, er dette et godt alternativ.  Dette er ikke den rimeligste restauranten i Roma, men du spiser godt uten å bli ruinert. Restauranten har noen få uteplasser, men er det litt kjølig, har de et godt bord ved vinduet inne. Hvis du står på Piazza St. Ignazio med ansiktet mot kirken, gå ned gaten til høyre for kirken, som heter Via St. Ignazio. Går du litt for langt kommer du inn i Via del Pie di Marmo, oppkalt etter den enorme marmorfoten som gjemmer seg i et lite smug noen få meter fra vår toskanske restaurant.
        • Da SabatinoLa Cave di St. Ignazio da Sabatino Adresse: Piazza di St. Ignazio 169 Et herlig sted både inne og ute Holder til på en av Romas flotteste småplasser med den veldige barokkfasaden på kirken St. Ignazio og Filippo Raguzzinis tre gule rokokkohus som ramme. Egner seg utmerket både til lunsj og middag. Er været godt, anbefales det å sitte ute på en av Romas vakreste plasser. Da Sabatino har egen hjemmeside http://www.dasabatino.it/welcome.html
        • Osteria da MarioOsteria da Mario Adresse: Piazza delle Coppelle 51 Hyggelig liten plass med et hyggelig grønnsakstorg.  Stedet ble startet av Mario, en trinn og blid mann, som dessuten drev landbruk i Lazio, rett utenfor Roma. Nå er det Marco som driver det trivelige ekte romerske spisestedet med fantastisk hjemmelaget mat til anstendige priser. Dessertene er ikke deres sterke side, panacottaen mistenker jeg at de har kjøpt i beger på et nærliggende supermarked.  En av mine desiderte favoritter for lunsj ute på rødrutete duker, men også for middag på kvelden. Unngå for all del bord i kjelleren!   Husets hvite og røde er helt grei, men heller ikke mer. Rett nede i gaten ligger et lite, men veldig hyggelig enotek, der du rundt store tønner kan nyte et glass før middag hos Mario. Fra Piazza della Rotonda går du Via del Pantheon, forbi en rokokkokirke, videre forbi ”turistfellene”, og svinger til venstre inn i Via delle Coppelle. Så er det første inn til høyre for å komme til enoteket og Mario.
        • Gino al Parlamento
      • Ved Piazza NavonaSpisesteder ved Piazza Navona
        • Antiaca TavernaAntica Taverna   Adresse: Via di Monte Giordano, 12 Det er herlig å vandre gatelangs i Roma. Det er klart at man skal oppsøke turistmagneter som Piazza Navona, Romas storstue, men gå også inn gaten til høyre for Agnesekirken på midten av torget, rett ved Fontana dei Quattro Fiumi. Gå deg vill i de trange gatene i bedagelig tempo. Et godt sted for å innta lunsj er Taverna Antica i Via Monte Giordano nr. 12. Lammeskanken, Abbacchio al Forno con Patate, er helt fortreffelig! Her kan du spise til meget overkommelige priser! Husets vin (karaffel) er helt grei.     Vis større kart
        • Santa LuciaRistorante Santa Lucia Adresse: Largo Febo 12 Restauranten er anbefalt av Thomas Thiis-Evensen. Han betegner den i klassen “eksklusiv”. Largo Febo er parallellgaten til Piazza Navona og dermed ikke så langt å gå fra Romas storstue. Det var denne restauranten Julia Roberts var i da filmen Eat, Pray, Love ble spilt inn. Påstås av mange å være en av Romas beste restauranter. Det kjente hotellet, Raphael, ligger i Largo Febo 2, så nabolaget er det ingenting å si på! Vis større kart
        • Pizzeria Navona NottePizzaria Navona Notte Via del Teatro Pace, 44. Det er ikke noe flash eller fancy om dette pizzeria, som gjør det ideelt for turister på et budsjett. Det er et bredt spekter av gode, billig pizza, statister er ikke lagt til regningen, og tabellene innsiden og ut er vanligvis full.
      • Restauranter TrastevereRestaruranter i Trastevere              
        • Capo de FeroCapo de Fero   Adresse: Via S. Cosimato 16 Spis gjerne lunsj eller middag på Hosteria Capo de Fero i Via di San Cosimato nr. 16, bare et steinkast fra Piazza Santa Maria in Trastevere. Her er det godt og rimelig.  Spaghetti alle Vongole eller Insalata di Frutti di Mare kan anbefales. Husets vin (karaffel) er grei. Det er ikke uten grunn at stedet er godt besøkt av folk som bor i strøket. Meget hyggelig spisested formiddag og aften, romersk kjøkken.    
        • Sabatini in TrastevereSabatini in Trastevere Adresse: Piazza Santa Maria in Trastevere 13 Restauranten regnes som litt eksklusiv. Prisene er midt på treet og maten svært god. Ligger idyllisk til på Piazza Santa Maria in Trastevere. Det finnes flere spisesteder på denne plassen, men dette er den beste. Gå inn på deres egen hjemmeside.   Kirken vis a vis, Santa Maria in Trastevere, er etter min mening en av de vakreste i Roma. Den er en av Romas eldste, men mye ble bygget opp i middelalderen. Her er det vakker mosaikk.       Vis større kart
        • Gino in TrastevereGino in Trastevere   Adresse: Via della Lungaretta 85 Et hyggelig sted med god atmosfære. Førsteklasses pizza og upåklagelig service. Hvis du skulle ønske noe annet enn pizza,  kan en bucatini med pecorino ost og blåskjell anbefales. Rimelig og godt! Her kan det til tider være travelt, så ha litt tålmodighet med betjeningen.     Vis større kart
        • Mario’sMario’s Adresse: Via del Moro 53 Studenter ved Det norske Institutt i Roma er hyppige gjester hos Mario’s, både fordi maten er god, men først og fremst på grunn av hyggelig priser. Det er som en anmelder skriver: Det er ikke noe pretensiøst med verken mat, atmosfære eller service, så ikke vent deg noe som tar helt av.  Men, det er ekte – og pastaen, særlig den typisk romerske Rigatoni alla Pajata er virkelig god! Jeg går gjerne hit. Det kan være litt vanskelig å finne inngangsdøren. Når du kommer over Ponte Sisto og går inn i Via del Moro, ligger den på høyre side litt opp i gaten.           Vis større kart
      • Ved JødekvarteretRestauranter ved Jødekvarteret Jødekvarteret er også verdt et besøk, kanskje på vei til eller fra Forum Romanum. Her finner du blant annet den vakre Skilpaddefontenen på Piazza Mattei.   Hvis det er lunsjtid, går herfra og ned den trange, maleriske gaten Via Reginella, til Ristorante Ba’’Gehetto i Via del Portico d’Ottavia nr. 2. Kosher er deres spesialitet. Både husets hvite og røde Lazio-vin (flaske) anbefales.  
        • La Taverna degli AmiciLa Taverna degli Amici
        • Ba”ghettoBa”ghetto Via del Portico d’Ottavia nr. 2 Jødekvarteret er verdt et besøk, kanskje på vei til eller fra Forum Romanum. Her finner du blant annet den vakre Skilpaddefontenen på Piazza Mattei. Hvis det er lunsjtid, går herfra og ned den trange, maleriske gaten Via Reginella, til Ristorante Ba’’Ghetto.   Kosher er deres spesialitet. Både husets hvite og røde Lazio-vin (flaske) anbefales.           Vis større kart
        • Il Giardino RomanoIl Giardino Romano    
        • Vecchia RomaVecchia Roma   Adresse: Piazza di Campitelli   Vecchia Roma, som betyr gamle Roma, er et sjarmerende spisested i hjertet av Ghettoen, med behagelige priser. De er kjent for sine frutti de mare. Kokkens spesialiteter er lammekjøtt og spigola (en type hvit fisk).           Vis større kart
    • Det italienske spisekartet
    • Kaffe i Roma
  • Fotball i Roma
    • Kampprogram og billetter til Stadio Olimpico
    • Komme seg til Stadio Olimpico
    • Viktige regler for besøk på Stadio Olimpico
    • AS Roma og SS Lazio – Romas to topplag
      • AS Roma
      • SS Lazio
    • Norske fotballspillere i Roma
  • Severdigheter-museer-kirker
    • SeverdigheterSeverdigheter Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
      • Forum RomanumForum Romanum Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras…
      • ColosseumCollosseum Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
      • PantheonPantheon Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
      • SpansketrappenSpansketrappen – fossefallet midt i byen Spansketrappen, eller ” Scalinata della Trinità dei Monti” som den egentlig heter, fordi den er oppkalt etter Treenighetskirken på høyden, er en av Romas hovedattraksjoner. Sett med franske øyne var det nok forsmedelig at den på folkemunne ble kalt Spansketrappen, da det var den franske diplomaten Stefano Gueffier som bekostet det hele. Forholdet mellom Frankrike og Spania var ikke det beste midt på 1600-tallet, da de franske eierne av kirken bestemte seg for å bygge en trapp her. Like forsmedelig var det vel at pave Alexander VII satt foten ned da franskmennene ønsket å plassere en rytterstatue av solkongen Ludvig XIV på toppen av trappen. Det var høyst nødvendig med en trapp i den bratte skråningen mellom kirken på toppen og Piazza di Spagna nedenfor. Kirken ble påbegynt i starten av 1500-tallet og sto ferdig rundt 1570. Det skulle gå over 200 år før trappen kom på plass, etter et halvt århundres heftige diskusjoner mellom franskmenn og paver, inntil pave Innocent den XIII rundt 1720 endelig ga sitt samtykke til å begynne byggearbeidene. Det er arkitekten Fancesco de Sanctis, i samarbeid med Allesandro Specchi, som skal ha æren for mesterverket. Det sies at han…
      • Fontana di TreviFontana di Trevi Fontana di Trevi er uten tvil Romas, ja kanskje verdens, mest berømte fontene. Den sto ferdig i 1762, men her var det vannkilde lenge før den tid. Her var det en vannkilde helt fra år 19. f.kr.  og akvedukten som brakte vannet hit fikk navnet Aqua Vergine fordi kilden visstnok skal ha blitt oppdaget av en jomfru! I mer enn 500 år har Aqua Vergine forsynt Romerne med rent vann, helt fram til 400-tallet e.kr., da goterne herjet og ødela både bygninger og akvedukter. Hva navnet Trevi kommer fra er man ikke helt sikre på. Noen mener det betyr, “der tre veier møtes”, og henspeiler på det stedet utenfor byen der den opprinnelige kilde ble funnet.  Det var Augustus svigersønn, Marcus Agrippa, som bygde akvedukten og førte vannet inn til byen, i forbindelse med sitt bad som lå rett ved Pantheon. Ett av relieffene viser Agrippa i det han godkjenner tegningene av akvedukten. Pave Urban VIII ga den kjente kunstneren Gian Lorenzo Bernini å lage et utkast til ny fontene på fasaden til Palazzo Poli, da han ikke vær fornøyd med utformingen av den eksisterende. Da Urban døde i 1644 ble prosjektet skrinlagt og ble ikke tatt…
      • Piazza NavonaPiazza Navona Piazza Navona er Romas storstue. Her er det alltid et yrende liv av turister, portrett- og karikaturtegnere, levende “statuer”, ballongselgere og gatemusikanter. Her er de alle. Langs fasadene, særlig på østsiden, er det restauranter på rekke og rad. Sett deg ned med et glass eller en kopp kaffe og nyt utsikten og det yrende folkelivet. Piazza Navona er bygget over restene etter tribunene på keiser Domitians stadion. For uten å være kjent for denne arenaen, er vel denne keiseren først og fremst kjent for å ikke være av den mest elskverdige sorten. Sannsynligvis forgiftet han sin bror Titus og tilrev seg makten i år 81 e.kr. Han ble selv stukket ned av noen slektninger i år 89. Men,  æren for at vi i dag kan flanere på Piazza Navona skal han ha! Plassen domineres av familien Pamphilj og av Gian Lorenzo Bernini. Øvrest til høyre, i nordenden av den 180 meter lange plassen ligger Palazzo Doria Pamfilij, som i dag huser Brasils ambassade. Palasset er nærmeste nabo til kirken Sant’Agnese in Agone, som ble bestilt av Pamphilj-paven Innocent X. Oppdraget gikk først til far og sønn Rainaldi, men oppdraget ble overdratt til barokkarkitekten Fransesco Borromini, som arbeidet med…
      • Berninis elefantobeliskBerninis elefantobelisk Bak Pantheon, foran dominikanerkirken Santa Maria sopra Minerva, står Gian Lorenzo Berninis berømte elefant. Der står den og smiler, viftende med både snabel og hale, med en obelisk på ryggen. Obelisken er ikke av de største, heller ikke elefanten. Obelisken ble funnet i klostergården bak kirken. Firenze kan kalles renessansens hovedstad. Roma er så desidert barokkens arnested. Noen mener barokken var vel påtrengende når den bredte seg ut på 1600-tallet. Bernini må påta seg mye av ”skylden” for dette, i hvert fall så lenge vi snakker om skulpturell kunst og arkitektur. Barokken må kunne sees på som et håndfast og synlig bidrag i motreformasjonens anstrengelser for å vise verden hvem som står for den sanne lære. Berninis elefant, eller rettere sagt teksten på sokkelen, forteller dette i mer eller mindre fordekte ordelag: ”Du, som her står og betrakter det sterkeste av alle dyr, elefanten, og som på sin rygg bærer en obelisk risset med tegn fra de vise egyptere, må forstå at dette betyr: Det er kun en sterk sjel som evner å bære på dyp visdom.” Det var pave Alexander VII som i 1667 ønsket å få obelisken installert foran denne kirken, med denne teksten på sokkelen.…
      • Castel Sant’ Angelo – Hadrians mausoleum
    • Museer og gallerierGallerier og museer Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea…
      • Galleria Borghese  I Borgheseparken, i gangavstand fra sentrum av Roma, ligger en perle som det er vel verdt å bruke en formiddag på å besøke. Det er Galleria Borghese. Hvis du er interessert i skulptur og billedkunst, særlig fra renessansen og barokken, da er et besøk her et stort høydepunkt. Galleria Borghese inneholder en stor samling med verker av blant annet Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Villaen, som huser dette museet og galleriet over to etasjer, ble bygget av kunstelskeren kardinal Scipione Borghese. Ønsker du å ta en taxi, stopper denne bare 5 minutter fra galleriet. Hvis du vil gå, anbefaler vi deg å gå inn på Metroen til venstre for Spansketrappen. Her går det en rulletrapp. Velg merkingen til Via Veneto. Du kommer opp rett ved siden av Harry’s bar. Kom deg over til Borghesesiden av dette trafikkerte området og gå opp Viale Museo Borghese. Turen over parken tar ca. ti minutter. Velger du rulletrappen som er merket Villa Borghese ender du opp i et øde område og relativt langt fra galleriet.    
    • KirkerKirker Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras aliquam.…
  • Kunst og kunstnere i Roma
    • Antikken i RomaAntikken i Roma Hellensk kunst og arkitektur har hatt stor innflytelse i Roma. Antikkens Roma regnes fra 500 f.kr.  Da hadde epoken allerede eksistert i Hellas i 200 år. Kunsten omfattet først og fremst skulptur, relieffer, arkitektur, maleri og mosaikk. I Roma varer epoken frem til år 400 e.kr., da Goterne inntok riket. Romersk kunst Romersk kunst er så mangt og det er vanskelig å lage en kronologisk eller geografisk oversikt. Ikke all kunst som i dag kan sees i Roma ble laget der. Mye ble laget i Hellas og i de andre provinsene i imperiet.  Det figurative var fremtredende og kunne spenne fra det forfinede klassisk greske til det grovere og mer realistiske romerske, knyttet til hverdagsliv og krigsscener.  [caption id="attachment_3290" align="alignleft" width="300" caption="Romulus, Remus og ulvinnen"][/caption]Før innflytelsen fra Hellas var kunsten i Roma preget av etruskerne. Selv om påvirkningen fra Hellas var toneangivende, var selvfølgelig Romerne påvirket av de inntrykk de fikk fra andre deler av imperiet.  Roma spredte dessuten gresk og romersk kultur til de områder de la under seg.  Det er få kjente romerske kunstnere fra antikken. Derimot var flere greske høyt skattet, som for eksempel den mest berømte, Polygnotos fra Thasos. Han virket i det…
      • Skulptur i antikkenSkulptur i antikken [caption id="attachment_3292" align="alignleft" width="279" caption="Laokoon gruppen"][/caption]Det er ikke mye original kunst fra det gamle Hellas å finne i Roma. Det var imidlertid vanlig å lage kopier i samtiden, og slike er det flere av. Skulpturer som Laokoon, som befinner seg i Vatikanmuseet, er en av to kopier. Kopier av originalene ble laget av så vel greske som romerske kunstnere. Laokoongruppen i Vatikanmuseet er romersk. Skulpturer fra denne epoken har gitt inspirasjon til kunstnere i renessansen og barokken og har nok vært forbilder for så vel Michelangelo som Bernini. Den originale Laokoongruppen ble laget ca. 50 f.kr.  Dette er en sagnfigur fra gresk mytologi og historien om Troja. Han var i følge legenden en trojansk prest som advarte Trojas innbyggere om å ta imot den store trehesten som grekerne hadde gitt dem og som skulle vise at de trakk seg tilbake fra angrepet. Som vi vet gjorde de ikke det!  Hesten skjulte greske soldater som på denne måten kom seg innenfor murene. Vergil skrev i Aeniden at Laokoon skal ha uttrykt: “Ikke tro hesten, trojanere! Uansett hva det er, frykter jeg grekerne, selv når de bringer gaver” En av de greske gudene sendte i sin vrede en sjøorm til…
      • Relieffer i antikkenRelieffer i antikken [caption id="attachment_3297" align="alignleft" width="300" caption="Relieff på sarkofag"][/caption]Relieffet er en ofte benyttet kunstform i antikken og er å finne blant annet i templer og på sarkofager, søyler, triumfbuer og altere. I en tid der de færreste kunne lese og skrive, var mye av det vi i dag kaller kunst en måte den herskende elite benyttet for å kommunisere sitt budskap til massene. Relieffene var i det alt vesentlige en politisk uttrykksform og ble benyttet til å formidle seiere og historiske hendelser. Relieffet på denne sarkofagen fra ca. 250 e.kr. viser en kampscene fra krigene mot germanerne. Denne sarkofagen står i Palazzo Altemps ved Piazza di Sant’Apollinare, rett nord for Piazza Navona. Relieffet som kunstart og historieforteller finner du også på Trajansøylen og på Marcus Aurelius søylen. Disse har også krig som tema. Ara Pacis, derimot, som ligger rett ved Augustus Mausoleum, har et religiøst tema, der keiser Augustus leder an i en prosesjon til ære for freden i det romerske riket. Les også om: Skulptur i antikken Arkitektur i antikken Den romerske buen  Maleriet i antikken  Mosaikk i antikken 
      • Arkitektur i antikkenArkitektur i antikken Noen har engang sagt at Hellas skapte den europeiske kultur, men det var Roma som videreformidlet den. Dette gjelder ikke minst arkitektur. De greske templer, med sine søyler og peristyler, finner vi igjen i den romerske byggestil. Vi aner umiddelbart likheten mellom Parthenontempelet (© KF-arkiv) på Akropolis i Aten og forhallen til Pantheon i Roma.           ”Arkitektur, det er ord i stein det”, sier professor Thomas Thiis- Evensen. Da mener han ikke inskripsjonene på frisene, som vi f.eks. ser på fronten av Pantheon i Roma. Han mener at arkitektur er et visuelt uttrykk som har til hensikt å formidle noe. Romerne skapte monumentale byggverk, ikke bare i Roma, men i alle de deler av verden de okkuperte. Bygningene var uten tvil ment som maktsymboler. Romersk arkitektur var dessuten inspirert av etruskerne. Buen og hvelvet er en romersk konstruksjon. Buen ble benyttet som et bærende element. Se nøye på ytterveggene i Pantheons rotunde. Her ser du buen som forsterkende element benyttet i teglstenskonstruksjonene. I gresk arkitektur var arkitraven, eller epistylet, mer fremtredende. Ordet betyr hovedbjelke og er den liggende bjelken som hviler rett på søylekapitelene, slik du ser det i fronten på Parthenontempelet og Pantheon.   Klassiske…
      • Maleriet i antikkenMaleriet i antikken  [caption id="attachment_3316" align="alignleft" width="300" caption="Veggfreske i Livias spiserom"][/caption]Velstående romerske hjem benyttet seg ofte av greske malere som dekorerte veggene med landskapskunst. Maleri på lerret var ikke oppfunnet på denne tiden. Det ble blant annet malt på tre, stein, sement og keramikk. Romerne var glade i farger. De hvite marmorskulpturene og relieffene, som vi kan se i Roma i dag, ble malt i sterke kulører.  Museo Nazionale Romano, oppe ved Stazione Termini, har en flott samling av kunst fra antikken, blant annet relieffer, byster, mosaikk og fresker. Noe av det vakreste er etter min mening veggene fra spiserommet i Livias villa. Rommet er gjenoppbygget med freskene som rommet var «tapetsert» med og illustrerer en vakker frukthage. Denne fresken  ble opprinnelig laget i det huset Livia flyttet til, utenfor Roma, etter at keiser Augustus døde i år 14 e.kr. Les også om:  Skulptur i antikken Relieffer i antikken Arkitektur i antikken Mosaikk i antikken     
      • Mosaikk i antikkenMosaikk i antikken De to museene på Piazza Campidoglio på Kapitolhøyden, Musei Capitolini, har også et rikt utvalg av kunst fra antikken, men også fra andre tidsepoke. [caption id="attachment_3317" align="alignleft" width="300" caption="Romersk maske i mosaikk"][/caption]Musei Capitolini viser dessuten eksempler på mosaikk fra antikken. Som så mye annen kunst stammer mosaikkarbeidene i fra Hellas, men mosaikk funnet i år 3.000 f.kr. tyder på at dette er en kunstform vi har arvet fra Mesopotamia. I antikken ble mosaikk hovedsakelig benyttet som dekorasjon i gulv og vegger. Det østromerske riket tok med seg denne kunstformen. Den kom tilbake til Roma i middelalderen og det er mye vakker mosaikk fra middelalderen å finne i kirkene. Du finner mer om mosaikk under kunst i middelalderen.       Les også om:  Skulptur i antikken  Relieffer i antikken  Arkitektur i antikken  Maleriet i antikken 
    • Roma i middelalderenRoma i middelalderen Det som markerer overgangen fra antikken til middelalderen er i hovedsak det vestromerske rikets fall, folkevandringene fra øst og fremveksten av kristendommen over hele Europa. Middelalderen kan i grove trekk deles inn i tre epoker: Tidlig middelalder – fra 400-tallet til ca. år 1.000 Høymiddelalder – fra ca. år 1000 til godt inn på 1200-tallet Senmiddelalder – fra slutten av 1200-tallet til inn på 14-tallet Middelalderen, særlig tidlig middelalder, var en definitiv nedgangstid i Roma. Barbarene fra nord la det meste av byen i ruiner. De menneskelige ødeleggelsene, kombinert med at elven Tiber stadig gikk over sine bredder, reduserte den tidligere millionbyen til et tilholdssted for et få tusentalls innbyggere. Nå var kunsten å overleve viktigere enn alt annet. Roma var ikke lenger et ledende sentrum for kunst og kultur. Det skulle ta mange hundre år før Roma igjen spilte en toneangivende rolle i denne sammenheng. Etter Vestromerrikets fall utviklet det seg et skarpt skille mellom det keriserstyrte Konstantinopel og Roma. Keiseren i øst mente han var Guds stedfortreder på jorden. Kirken ble derfor en form for statskirke. I Roma derimot, hadde ikke Paven noe statsapparat og han måtte søke allianser der dette var mulig og hensiktsmessig.…
      • Mosaikk i middelalderen
      • Arkitektur i middelalderenArkitektur i Middelalderen [caption id="attachment_3350" align="alignleft" width="217" caption="Santa Maria in Trastevere"][/caption]Kirkebygg og kristen symbolikk var de mest fremtredende områdene for kunstnerisk utfoldelse i Romas middelalder. Det er lite eller ingenting å se av skulptur og maleri fra denne tiden. Derimot er det mye vakker mosaikk fra høy- og senmiddelalderen å se i kirkene. Det som fremdeles er synlig i bybildet i Roma fra middelalderen er alle kampanilene, de firkantede mursteintårnene som du ser ved flere kirker. Disse er typiske for middelalderen. Nå er det bare kirkelige tårn som står igjen, men i middelalderen krydde det av verdslige tårn, bygget av byens baroner. Disse var ment som forsvarsverk og som statussymboler. Jo høyere tårn, jo mer velstående. Til slutt så paven seg lei av denne “konkurransen” og beordret dem revet, bortsett fra “sine egne” kirketårn. Bildet viser kampanilen på kirken Santa Maria in Trastevere.    [caption id="attachment_3354" align="alignleft" width="210" caption="Tårnene i Sant Imignano"][/caption]Den lille byen San Gimignano i Toscana er kjent for sine middel-aldertårn, det ene høyere enn det andre og viser først og fremst striden mellom de to rivaliserende familiene, Guelfiene og Ghibelliniene. Legg merke til at flere av dem er flate på toppen. Det var bare kirken som fikk…
    • Renessansen i RomaRenessansen i Roma [caption id="attachment_3374" align="alignleft" width="300" caption="Rafaels "Skolen i Aten" i Vatikanmuseet"][/caption]Renessanse betyr gjenfødelse og henspeiler på den åndelige oppvåkning som fant sted på 1300-tallet og som markerte slutten på middelalderen.  I tusen år hadde kirken styrt Europa. Nye strømninger og annen fordeling av makt og rikdom førte til at kirken fikk mindre innflytelse. Nord-Italia, med Firenze, ble et kraftsentrum. Epoken knyttes først og fremst til kunst og arkitektur, men den var så mye mer. Den startet en bevegelse, humanismen, som endret synet på mennesket. Mennesket gikk fra å være en del av et kirkestyrt samfunn som forlangte kollektiv lojalitet, til å være et selvstendig tenkende individ. Tenkemåten grep inn i så vel vitenskap som politikk. Det var i renessansen vi fikk de store oppdagerne, som Vasco da Gama og Columbus, og det var i denne epoken Martin Luther reiste seg mot de styrende makter i kirken i Roma og reformasjonen oppsto. At det i særdeleshet var i Nord-Italia gjenfødelsen fant sted må sees i sammenheng med den økonomiske velstanden som var i ferd med å utvikle seg i dette området på denne tiden. Her lå det byer som ble sentrale i kontakten mellom øst og vest. Når vi…
      • Malerkunst i renessansenMalerkunst i renessansen [caption id="attachment_3413" align="alignleft" width="300" caption="Michelangelo - Skapelsen"][/caption]I Roma ser vi hovedsakelig renessansekunst fra 1500-tallet og utover, dvs. fra høyrenessansen. Dette henger sammen med at paven, som for eksempel Julius II, hentet de kjente kunstnerne fra Firenze til Roma.  Firenze er som kjent renessansens «hovedstad». Bildet skulle gjengi virkeligheten på en så korrekt måte som mulig. Perspektivet, med eksakt gjengivelse av elementenes forhold til hverandre, ble dyrket med matematisk nøyaktighet.        [caption id="attachment_3418" align="alignleft" width="150" caption="Sentralperspektivet"][/caption]  Med lys og skygge og avstand ble det skapt en illusjon om dybde og rom i bildet. Sentralperspektivet som begrep oppsto i denne perioden. Både bygninger, natur og mennesker ble nøyaktig gjengitt. «Forsvinningspunktet» i bildet var der alle tenkte linjer samlet seg. Kunstneren tenkte seg et slikt punkt, i landskapsmaleriet ofte midt på horisontlinjen, der himmel og jord møttes.         Freskomaleriet sto sentralt. Takket være de teknikker for å gjøre dem motstandsdyktige mot «tidens tann» kan vi også i dag glede oss over flere hundre års malerkunst, som for eksempel Michelangelos praktfulle freske i taket på det Sixtinske kapell.  [caption id="attachment_3422" align="alignleft" width="300" caption="Tizian - Den sakrale og profane kjærlighet"][/caption]Det var i renessansen oljemaleriet på lerret utviklet…
      • Arkitektur i renessansenArkitektur i renessansen [caption id="attachment_3475" align="alignleft" width="300" caption="Palazzo Farnese"][/caption]  Roma har mange flotte renessansebygg, som for eksempel Peterskirken og Palazzo Farnese. Kjennetegnet på renessansearkitekturen er balanse og harmoni. Leone Battista Alberti (1404 – 1472), arkitekt og forfatter, som etter sin død fikk utgitt den første trykte bok om arkitektur (1485), har skrevet en læresetning om renessansearkitekturens skjønnhet: “Den rasjonelle integrasjon av proporsjoner for alle deler, der ingen ting kunne tas bort uten at helhetens harmoni ble ødelagt”. Det finnes en rekke renessansearkitekter som har satt sitt preg på Roma. De fleste av dem hadde til felles at de kom fra Firenze og områdene omkring. Antonio da Sangallo er en av de viktigste, ikke minst fordi han, og deretter Michelangelo, står ansvarlig for utformingen av Palazzo Farnese.     [caption id="attachment_3478" align="alignleft" width="196" caption="Via Giulia"][/caption]Vi må heller ikke glemme Bramante. Han er av mange utpekt som den mest innflytelsesrike arkitekt i renessansens Roma. Hvis du er på Piazza Farnese, gå forbi palasset i retning Tiberen. Der støter du på Romas renessansegate nr. 1, Via Giulia, som nettopp Bramante skal ha mye av æren for å ha planlagt, og åpnet av pave Julius II. Gaten er ca. 1 km. lang, med palasser…
      • Skulptur i renessansenSkulptur i renessansen [caption id="attachment_3439" align="alignleft" width="286" caption="Michelangelos Pietà i Peterskirken"][/caption]  Det er mange praktfulle eksempler på skulptur fra renessansen i Roma. En av de aller vakreste er Michelangelos Pietà i Peterskirken, et arbeid han utførte da han var bare 23 år gammel. Det ble reist tvil om det kunne være mulig at en så ung kunstner kunne lage noe slikt. Michelangelo skal ha blitt svært vred over at noen kunne reise tvil om hans talent og hugg sitt navn inn over brystet på Maria, på båndet som går på skrå fra venstre skulder.   Michelangelo var et multigeni, men først og fremst betraktet han seg selv som billedhugger.   Donatello, renessansen første store skulptør [caption id="attachment_3443" align="alignleft" width="164" caption="Donatello - ciborium"][/caption]Den som imidlertid regnes som renessansens første store skulptør var Donatello fra Firenze.  Hans egentlige navn var Donato di Niccolò di Betto Bardi. Han var opprinnelig utdannet i gullsmedfaget, men begynte tidlig å lage skulpturer i bronse, marmor og leire. Det meste av hans kunst er å se i Firenze. [caption id="attachment_3445" align="alignright" width="116" caption="Relieff av Donatello - Santa Maria in Aracoeli"][/caption]I Roma finnes det noen få eksempler på hans kunst. I ett av kapellene i Peterskirken er det…
      • Renessansens opprinnelseRenessansen opprinnelse Epoken knyttes først og fremst til kunst og arkitektur, men den var så mye mer. Den startet en bevegelse,humanismen, som endret synet på mennesket. Mennesket gikk fra å være en del av et kirkestyrt samfunn som forlangte kollektiv lojalitet, til å være et selvstendig tenkende individ. Tenkemåten grep inn i så vel vitenskap som politikk. Det var i renessansen vi fikk de store oppdagerne, som Vasco da Gama og Columbus, og det var i denne epoken Martin Luther reiste seg mot de styrende makter i kirken i Roma og reformasjonen oppsto. At det i særdeleshet var i Nord-Italia gjenfødelsen fant sted må sees i sammenheng med den økonomiske velstanden som var i ferd med å utvikle seg i dette området på denne tiden. Her lå det byer som ble sentrale i kontakten mellom øst og vest. Når vi her bruker begrepet «Nord-Italia», er ikke det helt korrekt. Den italienske halvøy var på dette tidspunkt ikke noen samlet nasjon og det vokste frem mektige bystater, som for eksempel Venezia, Milano og Firenze. Tidsepoker i renessansen Flavio Biondi var den første som delte inn tidsepokene i tre: Antikken, middelalderen og nytiden. Dette skjedde tidlig på 1400-tallet. Det var ikke før…
    • Barokken i RomaBarokken i Roma [caption id="attachment_3508" align="alignleft" width="226" caption="San Carlo Quattro Fontane"][/caption]  Roma er barokkens hovedstad. Barokken er navnet på en stilart, men er også betegnelsen på en epoke. Barokken knyttes til 16- og 1700-tallet. Selve begrepet oppsto ikke før på 1800-tallet og det er noe usikkert hva som er opphavet. Det antas å komme fra ordet barocco, som betyr ujevn perle. Til å begynne med var det ment nedsettende, fordi stilarten av mange ble oppfattet som prangende og vulgær, sammenlignet med den rene og harmoniske renessansestilen.     Kirken over er Borrominis Santa Maria Quattro Fontane, som ligger i krysset mellom Via 20. Settembre og Via della Quattro Fontane på Quirinalhøyden. Barokken oppsto i en periode med store uroligheter i Europa. 1600–tallet ble ett av de blodigste i vår historie, med kriger, reformasjon og motreformasjon, og kamp mellom pavemakt og verdslig makt. 30-årskrigen (1618 – 1648) handlet både om religionskrig mellom katolikker og protestanter, men også om politisk makt mellom land og fyrster. Kunsten, i form av arkitektur, skulptur og maleri, var virkemidler som ble benyttet for å uttrykke makt og innflytelse.   [caption id="attachment_3513" align="alignleft" width="300" caption="Dronning Kristina av Sverige"][/caption]Det var på denne tiden den abdiserte dronning Kristina av…
      • Malerkunsten i barokkenMalerkunsten i barokken Barokk malerkunst er godt representert i Roma, både i kirker og gallerier. Helt gratis kan du oppleve verk av den store kunstneren Caravaggio. Flere av hans berømte bilder er å finne i kapeller i kirker med bare noen få skritts avstand. Gled deg også over fantastiske takmalerier i f.eks. Sant’Ignazio di Loyola, bare et steinkast fra Pantheon. [caption id="attachment_3530" align="alignleft" width="231" caption="Caravaggio - Peters korsfestelse"][/caption]Bildet til venstre viser Caravaggios tolkning av «Peters korsfestelse». Caravaggio var med på å utvikle barokkmaleriet, med sterke effekter i form av lys og skygge og svært levende og dynamisk gjengivelse av mennesker og situasjoner.   Peters korsfestelse henger i kapellet til venstre for hovedalteret i Santa Maria del Popolo ved nordenden av Via del Corso. Det er ofte messe, bryllup eller begravelse i denne kirken, så det er ikke alltid mulig å komme frem til dette kapellet.     Heldigvis finnes det flere alternativer for å se Caravaggio i Roma. To kirker som bare ligger noen få meter fra hverandre er verdt et besøk for kunstinteresserte.       [caption id="attachment_3549" align="alignleft" width="180" caption="Madonna di Loreto"][/caption]I Cavalletti kapellet rett til venstre i kirken Sant ‘Agustino i Via della Scrofa nr. 8, men…
        • CaravaggioCaravaggio [caption id="attachment_3581" align="alignleft" width="231" caption="Peters korsfestelse"][/caption]  Hvis Bernini var med på å frembringe nye retninger innen billedhuggerkunsten, var Caravaggio en av sin tids foregangsmenn innen billedkunst. Han var den største italienske maler på 1600-tallet og har vært med på å prege kunstnere over hele Europa, ikke minst gjennom claire obscure, eller lys-mørke teknikken. Han har inspirert kjente malere som Velasques, Rubens og Rembrandt. Hans egentlige navn var Michelangelo Merisi, men fikk tilnavnet da Caravaggio, som er byen han opprinnelig kom fra i Nord-Italia, ikke langt fra Bergamo. Han ble født i 1571 og døde i 1610.   Caravaggio utmerket seg tidlig som en meget talentfull maler, og han fikk mange oppdrag fra kjente kunstmesener da han som 22-åring flyttet til Roma. Han malte for det meste religiøse stillebener fra bibelske hendelser, noe som var svært vanlig på 1600-tallet i barokken.   På denne tiden, i barokkens tidligste epoke, ble det bygget mange stor kirker i Roma. Det var stor etterspørsel etter utsmykning og behovet for skulptur og maleri var enormt. Motreformasjonen var i full gang og den katolske kirke ville en gang for alle vise kalvinister og andre kjettere hva som var den rette lære. På den tiden barokken…
      • Skulptur i barokkenSkulptur i barokken [caption id="attachment_3662" align="alignleft" width="225" caption="Pave Alexander VII's gravmonument - Peterskirken"][/caption]Barokk skulptur finnes overalt i Roma, på piazzaer, i museer og i kirker. Når vi snakker om billedhuggerkunst fra denne perioden, men også i middelalderen og renessansen, må vi ikke glemme alle monumenter som er laget til gravstedene som vi finner i kirkene. Mange av de aller flotteste fra barokken finner vi selvfølgelig i Peterskirken, som for eksempel monumentet over pave Alexander VII.   Som i maleriet var barokk skulptur kjennetegnet av bevegelse og dynamikk. I motreformasjonens tjeneste skulle kunsten være lett å forstå, så naturtro som mulig. Folk flest kunne jo ikke lese. Da ble det ekstra viktig å benytte de tilgjengelige mediene, som for eksempel skulpturene, så effektivt som mulig for å få budskapet frem til folket. Michelangelo hører så definitivt hjemme i renessansen, men vi må kunne si at han var med på å utvikle den retningen som senere fikk betegnelsen barokken.         [caption id="attachment_3666" align="alignleft" width="234" caption="Jean Lorenzo Bernini - selvportrett"][/caption]Caravaggio var en foregangsfigur når det gjelder utviklingen av barokk malerkunst. Når det gjelder skulptur er Gian Lorenzo Bernini den ubestridte ener. Bernini har satt sitt svært synlige preg på Roma,…
        • Gian Lorenzo BerniniGian Lorenzo Bernini [caption id="attachment_3679" align="alignleft" width="234" caption="Gian Lorenzo Bernini - selvportrett"][/caption]Når du er i Roma kan du ikke unngå å se kunstverk av Bernini, barokkens store skulptør. Som mange andre innen dette faget var han en multikunstner. Han var en av 1600-tallets største skulptører og arkitekter. I tillegg til å være skulptør og arkitekt var han også billedkunstner. Ikke nok med det, han var dessuten karttegner, scenograf og forfatter – og han lagde fyrverkeri!   Gian Lorenzo Bernini var født i Napoli 7. desember 1598. Han begynte sin karriere som student hos faren, Pietro Bernini, som også var skulptør. De flyttet til Roma i 1608. Faren livnærte seg som skulptør og har blant annet laget fontenen, Fontana Barcaggio, ved foten av Spansketrappen.   Bernini var en nær venn av kardinal Maffeo Barberini, den senere pave Urban VIII. Dette var nok en medvirkende årsak til at Bernini fikk en så dominerende posisjon i Romas kunstnerkretser på 1600-tallet.   [caption id="attachment_3683" align="alignleft" width="215" caption="Bronsebaldakinen i Peterskirken"][/caption]  Mange av Berninis tidlige arbeider var inspirert av gresk kunst. Etter en stund i lære ble han i utnevnt av pave Urban VIII til leder for alle utbyggingene i Peterskirken. Bernini var den siste arkitekten…
  • Nordmenn og andre skandinaver i Roma
    • Var vikingene i Roma?
    • Roma – kristningen i nord
    • Olavsalteret i Roma
    • Det norske institutt i Roma
    • Den skandinaviske foreningen i Roma
    • Kjente nordmenn, dansker og svensker i Roma
      • Den hellige Birgitta av Sverige
      • Dronning Christina av Sverige
      • Bertel Thorvaldsen
      • J.C. Dahl
      • H.C. Andersen
      • P.A. Munch
      • Bjørnstjerne Bjørnson
      • Henrik Ibsen
      • Edvard Grieg
      • Sigrid Undset
      • Hendrik Christian Andersen
  • Historie
    • Romas historieRomas historie Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras…
      • Aeneas – den første Romer
      • Romulus – Romas første konge
    • Julius CæsarJulius Cæsar Om Julius Cæsar aldri var keiser, så er han i det minste opphavet til tittelen, da Cæsar betyr keiser, og uttales kajsar på latin. Herav også tittelen Tsar, som vi kjenner fra Russland. Hans fulle navn var Gaius Julius Cæsar, ble født 13. juli år 100 f.kr. og tilhørte det julio-claudiske dynasti. Familien hevdet å nedstamme fra Aenas, den trjojanske prinsen som etter slaget ved Troja i ca. år 1100 f.kr. fikk i oppdrag fra gudene å seile over havet og grunnlegge et nytt Troja, Lavinia, som var forløper til Roma. Aenas skal i sin tur hav vært sønn av kjærlighetsgudinnen Venus. Julius Cæsar bygde derfor et tempel til Venus Genetrix i Roma. Gentrix betyr mor til, dvs. mor til Roma. På denne tiden var det romerske samfunn delt inn i to sosiale klasser, patrisiere og plebeiere (plebs). Ordet patrisier stammer fra patricius, som senere har blitt til pater, eller far. Cæsars slekt var patrisiere. I republikkens begynnelse hadde patrisierne monopol på de høyeste politiske stillingene og det var kun de som kunne bli prester. Med slik makt sier det seg selv at de satt på de største rikdommene, men det fantes også noen få virkelig rike og…
    • Romerske keisereRomerske keisere Lorem ipsum dolor sit amet, sit curabitur suspendisse venenatis suscipit at placerat, mauris vulputate, convallis nostra tristique aenean tortor vitae. Hendrerit risus sed tempor natoque in, non justo at nec, sed quisque ipsum maecenas ac amet velit, ligula suspendisse consectetuer nulla. Mollitia consequat ut amet ultricies a nunc. Purus elit tellus justo eget, quis ante massa id lacus. Sem fusce sociis. Mollis quis integer fermentum tellus mauris, commodo mattis in vitae pellentesque, nulla qui velit dictum praesent purus. Nulla leo tincidunt feugiat ac, vel elit, a ante sed cras, neque nulla suscipit adipiscing, aliquam leo. Blandit lobortis, in justo nulla lorem risus. Risus urna vestibulum mauris mus. Lectus nam in est, a augue, fusce interdum in at, quam ac eget sem diam. Velit a dui amet feugiat. Sed ac pellentesque dictum nemo, vel laoreet neque imperdiet velit viverra neque, etiam tincidunt, dolor bibendum commodo. Dolor odio gravida at justo. Integer et cras elit ipsum, nulla hac lacus vitae. Quam lectus magna, vel pharetra maecenas tincidunt erat ipsum, magna nec felis mauris, euismod gravida, eros donec quam pharetra. Nulla nec elementum, odio sit dictum. Consequat risus tellus ullamcorper nunc sed, lacinia donec interdum a fusce, bibendum dolor platea cras…
      • AugustusAugustus
      • TiberiusTiberius  
      • CaligulaCaligula   Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (født 12, død 41 e.Kr.), mest kjent som Caligula , var den tredje keiseren av Romerriket, i fire år fra 37 til 41. Ved siden av Nero (37–68 e.Kr.) er han den som oftest trekkes frem som et eksempel på «galskap» blant de romerske keisere.
      • ClaudiusClaudius Tiberius Claudius Nero Caesar Drusus[1] (født 1. august 10 f.Kr., død 13. oktober 54
      • NeroNero
      • Galba, Otho og VitelliusGalba, Otho og Vitellius  
      • VespasianVespasian Imperator Vespasianus Caesar Augustus, født Titus Flavius Vespasianus, den 17. november i år 9, død 23. juni 79. Keiser fra 1. juli 69 til 23. juni 79.  
      • TitusTitus Imperator Titus Caesar Vespasianus Augustus, født Titus Flavius Vespasianus, den 30. desember i 39, død 13.september 81. Keiser fra 24.juni 79 til 13.september 81. Titus var Vespasians eldste sønn og fulgte med sin far til Judea som nestkommanderende for å nedkjempe opprøret der. Da Vespasian dro tilbake til Roma for å overta keisertronen, fortsatte Titus som leder av kampene. Av alle de ulike folkeslag som gjennom erobringer ble en del av Romerriket, var jødene det folket som skilte seg mest ut. Fordi jødedommen er en monoteistisk religion, nektet jødene å dyrke keiseren som gud. Helt siden Cæsars tid, da jødene valgte å støtte Cæsar og ikke Pompeius, fikk de lov til å utøve sin religion og betale tempelskatt til tempelet i Jerusalem. Dette nedla Nero forbud mot i år 66 og den romerske stattholder gjorde krav på tempelskatten. Dette var foranledningen til jødeopprøret som Vespasian, og deretter Titus, fikk i oppdrag å slå ned. Titus forsto at det var helt nødvendig å innta Jerusalem. Byen var sterkt befestet og Vespasian anså en beleiring som svært vanskelig, om ikke umulig. Etter et halvt års beleiring, og ved hjelp av katapulter og angrepstårn, greide de ved påsketider i år 70 å…
      • DomitianDomitian   Imperator Caesar Domitianus Augustus, født Titus Flavius Domitianus, 24.oktober 51 og død 18.september 86. Keiser fra 14.september 81 til 18.september 96 Han var den tredje og siste keiser i det flaviske dynasti, etter faren Vespasian og den eldre broren Titus. Mens hans to forgjengere hadde lang militær utdannelse, var Domitian mer dikter enn kriger. Men i starten av sin keisertid viste han seg som en habil administrator. Han var spesielt opptatt av gudinnene Nerva og Isis. Obelisken som står på Piazza Navona er hentet fra Egypt av Domitian. Piazza Navona var opprinnelig Domitians Circus. Bygningene rundt dagens torg er bygget på ruinene av de gamle tribunene. Deler av dette kan du se utenfor nordenden av plassen. Domitian ble i løpet av sine 15 år som keiser en av Romas store byggere. Ca. 50 byggverk av ulike slag skal ha blitt reist eller gjenreist takket være ham, deriblant Jupitertempelet på Capitol. Noe av gjenreisningen skyldes en stor bybrann som fant sted i år 80. Penger skaffet han gjennom økte skatter, noe som ikke ble sett på med blide øyne i provinsene. Han var heller ikke særlig populær blant medlemmene av Sentatet, da han visstnok ikke viste tilbørlig respekt for…
      • NervaNerva Imperator Nerva Caesar Augustus, født Marcus Cocceius Nerva, 8.november 30 og død 27.januar 98. Keiser fra 18.september 96 til 27.januar 98. Nerva tilhørte det Nervan-Antoninske dynasti. Etter Domitians terrorvelde valgte Senatet selv keiser denne gang. Valget falt på en 65 år gammel advokat som hadde tjenestegjort under Nero og de tre påfølgende keiserne av flavisk ætt. Han kom fra en av Italias mest anerkjente og politisk fremtredende familier og vokste opp i Narni (lat. Narnia) i Umbria, 5 mil nord for Roma. Sett i lys av sin korte regjeringstid greide han å sette preg på rikets politikk. Etter Domitians autokratiske styresett fokuserte Nerva på større grad av frihet til folket. Han friga mange farger og iverksatte tiltak for å fjerne undertrykkelse. De økonomiske forholdene var vanskelige, ikke minst pga. forgjengerens sløseri. Han maktet dessuten ikke å markere seg sterk nok som leder overfor hæren, noe som førte til at pretorianergarden gjorde opprør i oktober 97. Dette var foranledningen til at Nerva utpekte en ung og svært populær general til sin etterfølger. Nerva var den første av de såkalte adoptivkeiserne, dvs. at han var den første som sørget for at hans etterfølger var vel rustet til keisergjerningen, ikke ut fra…
      • TrajanTrajan Imperator Caesar Divi Nervae Filius Nerva Traianus Germanicus Augustus, født Marcus Ulpius Nerva Traianus Germanicus, 18. september 53 og død 9. august 117. Keiser fra 27. januar 98 til 7. august 117. Trajan tilhørte det Nervan-Antoninske dynasti, som adoptivsønn til hans forgjenger, Nerva.   Trajan regnes som en av Romerrikets største keisere. Han vokste opp i Spania og var den første keiser som kom fra en av provinsene. Trajan fortsatte i samme politiske retning som Nerva. Han var rettferdig og en klok human leder. Blant annet var han opptatt av å støtte de vanskeligstilte i Romerriket økonomisk. Han var handlekraftig og hadde stor gjennomføringsevne.   I 106 sluttførte han invasjonen av Dacia, som nå utgjør det meste av Romania. Bare det at landet heter Romania forteller mye av historien. I tillegg har det Romanske folk et språk som tydelig har sitt utspring i latin. [caption id="attachment_2103" align="alignright" width="300" caption="Under Trajan var Romerriket på sitt største"][/caption] Etter å ha beseiret kong Decebalus av Dacia, dro han østover mot Parthia. Han la bl.a. Babylonia og Mesopotamia under seg. Under Trajan var Romerriket på sitt aller største i utstrekning. [caption id="attachment_2099" align="alignleft" width="220" caption="Trajansøylen"][/caption] Trajansøylen, som ble reist på Trajans Forum i…
      • Hadrian Hadrian Caesar Publius Aelius Traianus Hadrianus Augustus, født Publius Aelius Traianus Hadrianus, 24. januar 76 og død 10.juli 138. Keiser fra 10. august 117 til 10. juli 138. Hadrian var den tredje keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.    Hadrians far, Aelius Hadrianus var keiser Trajans fetter. Da foreldrene døde da han var 10 år gammel, tok hans grandonkel hånd om ham. Farens familie kom fra Adrian i Venetoregionen i Italia. Derav navnet Adrian, eller Hadrian, og Adriaterhavet. Familien flyttet til Spania og Hadrian vokste opp i Baetika, området som nå heter Andalucia. Hadrian var levende opptatt av gresk filosofi og var den første keiser som anla skjegg, etter forbilde av de greske filosofer.   Det kom til heftige diskusjoner, både i Senatet og blant folk flest, om utnevnelsen av Hadrian som Trajans etterfølger. Noen mente at det var Plotina, Trajans hustru, som hadde jukset litt med “adopsjonspapirene” etter ektefellens død på Cecilia. Hadrian ble, som vi vet, keiser. Motstanden ble slått hardt ned, flere motstandere ble henrettet deriblant fire tidligere konsuler. [caption id="attachment_2125" align="alignright" width="300" caption="Hadrians mur"][/caption] Hadrian oppnådde aldri særlig høy popularitet i Senatet, heller ikke i hæren. Hans “utenrikspolitikk” var totalt annerledes enn Trajans. Mens forgjengeren drev…
      • Antoninus PiusAntoninus Pius Imperator Caesar Titus Aelius Hadrianus Antoninus Augustus, født Titus Aurelius Fulvius Boionius Arrius Antoninus, 19. september 86 og død 7. mars 161. Keiser fra 10. juli 138 til 7. mars 161. Antoninus Pius var den fjerde keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.  Antoninus Pius regnes som den 5. og siste i rekken av gode keisere. Han var allerede relativt gammel da ha overtok tronen, bare 10 år yngre enn sin forgjenger, Hadrian. Likevel skulle hans regjeringstid strekke seg over hele 23 år. Til tross for den lange regjeringstiden er ikke Antonius Pius særlig fremtredende i historien, sett i forhold til mange andre keisere med betydelig kortere tid på tronen. Dette skyldes at han, i motsetning til Hadrian og en del andre tidligere keisere, var beskjeden og holdt en lav profil. Han var en vennlig og lite kontroversiell person. Derfor skaffet han seg få fiender.     [caption id="attachment_2160" align="alignright" width="241" caption="Antonunus mur"][/caption] Antoninus styrte riket etter strenge økonomiske retningslinjer, reduserte byggevirksomheten og kuttet ned på luksusforbruk på bekostning av offentlige midler. Tilnavnet Pius, den fromme, var det Senatet som tildelte ham for hans iherdighet i å sørge for at hans adoptivfar Hadrian ble guddommeliggjort. Av militære bragder er han kjent for…
      • Marcus AureliusMarcus Aurelius Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus, født Marcus Aurelius Antoninus, 26. april 121 og død 17. mars 180. Keiser fra 8. mars 161 til 17. mars 180. Antoninus Pius var den femte keiser i det Nervan-Antoninske dynasti og regjerte fram til 169 sammen med sin adoptivbror Lucius Verus.   Marcus Aurelius nærte ingen stor hengivenhettil sin forgjenger Antoninus Pius og følte etter sigende ingen stor takknemlighet for å få overta makten i riket. Han så på dette som en plikt. Hans interesser gikk mer i retning av filosofi. På grunn av mye uroligheter, særlig i grenseområdene mot Germania, ble han tvunget til å oppholde seg i felten som hærfører, mens han helst ville konsentrere seg om mer filosofiske og kunstneriske sysler. Det sies likevel at han var en dyktig hærfører. De første 8 årene regjerte han sammen med Lucius Verus. Senatet insisterte på at Marcus Aurelius skulle regjere alene, men han satt som premiss at hans adoptivbror skulle være medregent. Kort om Lucius Verus:    Caesar Lucius Aurelius Verus Augustus, født Lucius Ceionius Commodus, 15. desember 130 og død 169. Keiser fra 8. mars 161 til 169. Lucius Verus var en skolert mann og hadde hatt en karriere som kvestor…
      • CommodusCommodus Imperator Caesar Lucius Aurelius Commodus Antoninus Augustus, født Marcus Aurelius Commodus Antoninus Augustus, 31. august 161 og død 31. desember 192. Keiser fra 7. mars 180 til 31. desember 192. Commodus var den sjette og siste keiser i det Nervan-Antoninske dynasti.  Historien forteller at Marcus Aurelius hadde andre planer enn at hans egen sønn skulle bli hans etterfølger, men pga. et komplott ble det likevel slik at Commodus overtok etter sin far, bare 19 år gammel. Etter mange år med gode keisere fikk Roma nå en ulykke på tronen. Hva som er sannhet og hva som bare er rykter kan det selvfølgelig være vanskelig å skille på, men Commodus regnes som en av Romas mest beryktede keisere. Det ble gjort forsøk på å ta ham av dage og han ble etter dette svært mistenksom, ikke minst overfor Senatet. Han ble anklaget for å være stormannsgal, og det er man kanskje når man etter en bybrann i 190 ønsker å omdøpe byen til Roma Colonia Commodiana. Dessuten ønsket han at årets måneder også skulle få nye navn, etter titler til hans ære. Senatet fikk navn etter ham og det romerske folk generelt skulle betegnes som Commodianus! Som om det ikke var…
      • Pertinax og Didius JulianusPertinax og Didius Julianus Imperator Caesar Publius Helvius Pertinax Augustus, født Publius Helvius Pertinax, 1. august 126 og død 28. mars 193. Keiser fra 1. januar 193 til 28. mars 193.   Pertinax satt ikke mange månedene på tronen, ei heller hans etterfølger. Pertinax kom fra enkle kår, sønn av en frigitt slave, og fungerte først som lærer i grammatikk. Senere søkte han seg over i hæren og gjorde karriere i den grad at han til slutt endte opp som kommandør for en legion. Deretter gikk veien videre til konsul og senere prokonsul av Afrika. I 189 utpekte Commodus ham til styrer av byen Roma. Han var vel ansett i Senatet og før han ble keiser var han såkalt princeps senatus (senatspresident). Dette kan være en medvirkende grunn til at opprørerne som sørget for å fjerne Commodus ble valgt til keiser.   Pertinax forsøkte å få en skakkjørt statskasse på rett kjøl. Ett av tiltakene, som førte til hans fall, var å redusere lønningene til pretorianergarden. Mens han oppholdt seg i Ostia, ute ved kysten, vest for Roma, fikk han nyss om at pretoriagarden var i ferd med å innsette senatoren Sosius Falco som keiser. Pertinax dro straks tilbake til Roma og fikk…
    • Romerske paversdflkjeoalkjsfen
      • Peter – den første pave
      • Paven i Avignon
      • Pavinne Johanna
  • Vandringer i Roma
    • Med norsk guide i Roma
    • Vandringer på egenhånd
      • Fra Pantheon til Peterskirken
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Chiesa Santa Maria Maddalena
        • Sant’Agostino
        • Ruiner av Domitians stadion
        • Via dei Coronari – antikvitetsgaten
        • Ponte Sant’Angelo og og Jesu lidelseshistorie
        • Castel Sant’Angelo – Engleborgen
        • Petersplassen og Peterskirken
        • Vatikanmuseet og det sixtinske kapell
      • Fra Pantheon til Trastevere
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Chiesa Di San Luigi dei Francesi og Caravaggio
        • Piazza Navona og Fireflodsfontenen
        • Campo de’ Fiori og Bruno
        • Palazzo Farnese og Birgittaklosteret
        • Palazzo Spada
        • Ponte Sisto og Piazza Trilussa
        • Pittoreske Trastevere og verdens første Mariakirke
      • Fra Pantheon til Forum Romanum
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Piazza della Minerva og Santa Maria Sopra Minerva
        • Largo di Torre Argentina
        • Il Gesù
        • Kapitol
        • Forum Romanum
        • Colosseum
        • Palatin
      • Fra Pantheon til Pincio og Ara Pacis
        • Pantheon – Alle guders tempel
        • Hadrians tempel
        • Fontana di Trevi
        • Spansketrappen – fossefallet midt i byen
        • Pincio
        • Piazza del Popolo
        • Ara Pacis
      • Formiddagstur over Monte PincioFormiddagstur over Monte Pincio Rett ovenfor Piazza del Popolo ligger etter min mening Romas flotteste utsiktspunkt. Denne turen starter ved Spansketrappen etter frokost og ender med lunsj på Osteria da Mario på Piazza delle Coppelle. Gå opp Spansketrappen og til venstre forbi kirken Trinita del Monti. Fortsett mot Villa Medici. Stopp litt opp foran Villa Medici. Legg merke til fontenen med kulen i midten. Dronning Christina av Sverige, som abdiserte og konverterte til katolisismen flyttet til Roma med pomp og prakt lille julaften i 1655. Hun ble der i over 30 år. Hun skal ve en anledning ha avfyrt en kanon på Castell St. Angelo på den andre siden av Tiberen, rettet mot Villa Medici. Av hvilken grunn vet vi ikke. Men hun traff! Kulen pryder nå fontenen på utsiden av palasset! Gå videre  og se etter skilter til Pincio. La Monte Pincio inspirere deg, slik dette stedet har inspirert Bjørnson, Ibsen, Undset og Grieg, for å nevne noen. Du står på Romas tak og ser ut over byen, med Peterskirken som et blikkfang i det fjerne. Når hjerterytmen igjen har begynt å komme tilbake i normalt gjenge, fortsetter du videre ned stiene og trappene til Piazza del Popolo. Hvis denne plassen…
      • En tur til Galleria BorgheseEn tur i Borgheseparken   I Borgheseparken, i gangavstand fra sentrum av Roma, ligger en perle som det er vel verdt å bruke en formiddag på å besøke. Det er Galleria Borghese. Hvis du er interessert i skulptur og billedkunst, særlig fra renessansen og barokken, da er et besøk her et stort høydepunkt. Galleria Borghese inneholder en stor samling med verker av blant annet Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Villaen, som huser dette museet og galleriet over to etasjer, ble bygget av kunstelskeren kardinal Scipione Borghese. Ønsker du å ta en taxi, stopper denne bare 5 minutter fra galleriet. Hvis du vil gå, anbefaler vi deg å gå inn på Metroen til venstre for Spansketrappen. Her går det en rulletrapp. Velg merkingen til Via Veneto. Du kommer opp rett ved siden av Harry’s bar. Kom deg over til Borghesesiden av dette trafikkerte området og gå opp Viale Museo Borghese. Turen over parken tar ca. ti minutter. Velger du rulletrappen som er merket Villa Borghese ender du opp i et øde område og relativt langt fra galleriet. Ett av høydepunktene er etter min mening Berninis skulptur, Prosperinas bortførelse. Pluto, den mektige guden i underverden, tar med seg…
      • Pilegrimsvandring til PeterskirkenPilegrimsvandring i Roma
      • Se Peterskirken i nøkkelhullet[caption id="attachment_9" align="alignright" width="300" caption="Peterskirken i Roma gjennom nøkkelhullet"][/caption] På Aventin, en av Romas syv høyder, sørvest for Colosseum, ligger Malterserordenens plass, Piazza dei Cavalieri di Malta. Her er et lite, men meget vakkert utsiktspunkt, om enn på en noe annen måte enn det jeg omtalte i artikkelen om Pincio. Hvis du titter gjennom nøkkelhullet på Priorato di Malta, i porten til tempelriddernes hage og kirke, åpenbarer det seg et vakkert skue over mot Vatikanet. Du ser Peterskirken langt i det fjerne, perfekt rammet inn av tempelriddernes etter hvert svært så berømte nøkkelhull. Kirken og haven på innsiden av porten ble tegnet av Piranes på slutten av 1700-tallet. Her kommer du ikke inn uten etter avtale, men nøkkelhullet er en opplevelse i seg selv. Jeg foreslår at du tar metroen til Piramide. Ta sikte på Caius Cestius-pyramiden og fortsett inn i Via Marmorata. Etter noen minutter kommer du til et stort kryss. Her går du inn i Via Asinio Pollione og fortsetter videre opp Via di Porta Lavernale til Piazza dei Cavalieri di Malta. Ved Piramide finner du forresten den såkalte ”ikke-katolske kirkegård”. Å kalle den ”den protestantiske kirkegård” er feil. Her ligger berømtheter som P.A. Munch, Shelly og Keats,…
      • Piazza di Sant’Eustachio
      • Ta en romantisk rotur i Roma!
    • Reisebrev fra Roma
  • Bøker om Roma
    • En middag i Roma
    • ITALIA – Historien, kulturen og menneskene
    • Roma – Piazzaenes by
    • Litt latin
    • Smaken av Roma
    • Mitt Roma
    • Roma – Reisejournalen
    • Bjørnson i Roma
    • Dynasti – huset Cæsars vekst og fall
    • Roma – kunsten, arkitekturen, historien
    • Roma – historiske vandringer
    • Romerrikets historie – Republikkens vekst og fall
    • Roma – fontenenes by
    • Roma – 100 unike opplevelser
    • Roma Victrix
    • Till Rom : nordiska konstnärer i Rom under 150 år
    • Roma – før og nå
    • Roma – nye fascister, røde terrorister..Roma – nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv Simen Ekern (2011) Cappelen Damm Simen Ekern, vinneren av Brageprisen i 2011 tar deg med til et annerledes Roma, med fortellinger fra nær fortid. Dette skriver Trond Berg Eriksen i Aftenposten om boken: Underholdende og opplysende om blodige kapitler i Romas historie (…) Ekern trekker forbindelseslinjene mellom filmstjernenes, politikernes, terroristenes og kardinalenes by for å vise at de er bidragsytere til det samme teaterstykket, nemlig verdenshovedstaden som drømmetyder og fiksjonsmaskin.   Bokkilden.no: Bokkilden.no skriver i sin anmeldelse: Roma er ikke bare gammel historie, men en moderne storby med en nær fortid og en samtid som er blodig, kaotisk og forførerisk. Forfatter Simen Ekern tar leserne med på en halsbrekkende tur gjennom Romas gater, fra etterkrigstiden og fram til i dag. Vi går ned bakgaten hvor politikeren Aldo Moro ble funnet drept i bagasjerommet på en Renault 4. Vi drikker kaffe med mannen som angrer bittert på at han ble med i Røde Brigader, og treffer kvinnen med Mussolini-øredobbene. Boka handler om militante bevegelser på ytterste venstre fløy og om fascismen som ikke forsvant. Forfatteren viser frem Federico Fellinis Roma, på jakt etter la dolce vita i dag. Vi er…
    • Roma – 42 steder som skapte historieRoma – 42 steder som skapte historie Jan E. Hansen (2009) Press Forlag Forfatteren forteller historiene bak severdighetene. Her er kjente landemerker og skjulte perler. Dette innleder forfatteren med: Denne boken handler om Roma. Men den handler også om at Roma tilhører verden. Med utgangspunkt i 42 monumenter eller adresser i verdens by ønsker jeg leseren med på en reise i tid og rom. Den kunnskap Roma selv har samlet om vår historie, vil jeg  bruke til å etterspore noen av de virkninger byen har hatt på en mer eller mindre romersk omverden. Jeg legger mest vekt på fenomenter som har virket siviliserende, etter det latinske ordet civis, som betyr borger. Et hovedtema er den kulturarv som stadig overleveres, igjen og igjen, i det stafettløp vi kaller tradisjon. Jan E. Hansen tar deg med til steder som Pantheon, Palatinhøyden, Forum Romanum, Colosseum, Caracallas termer og Via Veneto, for å nevne noen. Boken er rikt illustrert av fotografen Sigurd Fandango    
    • Roma – 7 vandringerRoma – 7 vandringer   Thomas Thiis-Evenensen   Bli med på vandringer blant Romas arkitektoniske perler! Forfatteren forteller om deres spennende bakgrunn, setter dem inn i en større historisk ramme, og beskriver deres rolle som bærere av en større fortelling om ideer og symboler som har påvirket Europas arkitektur og kultur helt frem til vår tid. Sammen med Morten Krogvolds fantastiske fotografier utgjør denne boken en vakker lenestolsreise i en av verdens flotteste byer. Dette skriver Bokkilden.no   Boken finnes også i et mindre format enn praktboken og heter Guide til 7 vandringer. Den er i paperback format. Pass på å få med eksemplaret som inneholder en lydbok der forfatteren har lest inn hele boken på DVD. Forlag: Cappelen
    • Roma – Verdensteater og kulturreservatRoma – Verdensteater og kulturreservat Trond Berg Eriksen Kagge Forlag Alle veier fører til Rom, og denne boken er en av dem. Enten du sitter hjemme og leser, eller tar den med deg som veileder og inspirasjon, vil du få mer ut av byen mange påstår er verdens vakreste. Dette skriver Bokilden.no om Trond Berg Eriksens bok: Denne boken tar oss med til det virkelige Roma, der designerskoene klakker mot mange tusen år gammel brostein, der skinnende, moderne vespaer suser gjennom ruiner og der du kan beundre ærverdige Pantheon mens du spiser en burger på McDonalds vis à vis. Det er nettopp i den merkelige spenningen mellom den gang og nå som er så typisk for Roma som by, og som kan forklare dens egenart og fascinasjon. Dynamikken mellom fortid og nåtid; billedkunst, politikk, religiøse tradisjoner, litterære monumenter og sosiale kamper utgjør Roma slik det ligger der i dag: Lag på lag.  
    • Tre muntre herrer i RomaTre muntre herrer i Roma Jan E. Hansen, Kjell Arild Pollestad og Thomas Thiis-Evensen   Gyldendal Forlag   Boken er ikke en turistguide, men en glad sjangerblanding der Roma blir formidlet sanselig og historisk gjennom disse tre herrenes muntre blikk. Dette skriver Bokkilden.no om Tre muntre herrer i Roma: Hvis du er en av de mange som elsker Roma eller som gjerne vil bli kjent med byen, kommer du ikke utenom denne boken. Bildene i boken syder av romersk stemning og atmosføre. Boken er ikke en turistguide, men en glad sjangerblanding der Roma blir formidlet sanselig og historisk gjennom disse tre herrenes muntre blikk. Fotograf Kim Eidem følger de tre herrene på gatevandringer gjennom byen og hører dem inspirere og utfordre hverandre, både foran kjente monumenter og på mer hemmelighetsfulle stoppesteder.På grunn av stor etterspørsel foreligger denne boken nå i ny utgave i Gyldendals REIS-serie.  
    • Drømmen om RomaDrømmen om Roma Jan E. Hansen Forlag: Aschehoug   Jan E. Hansen er fortrolig med den evige stads torv og fasader såvel som med katakomber og undergrunn. Billedkunstneren Thore Furulunds aldri hvilende blikk for det typiske, det bisarre, det vakre og det groteske gjør dette til en fascinerende og vakker bok. Virkelig en bok å drømme seg bort i! Omtale fra Den Norske Bokdatabasen: De to opphavsmennene til Drømmen om Roma har fråtset i Romas kulturarv. Verbalt og visuelt forsøker de å komme på sporet av byens signalement – via innganger og irrganger oppsøkes romersk livsstil og identitet. Jan Erik Hansen er fortrolig med den evige stads torv og fasader såvel som med katakomber og undergrunn. Billedkunstneren Thore Furulunds aldri hvilende blikk for det typiske, det bisarre, det vakre og det groteske gjør dette til en fascinerende og vakker bok.    
    • Roma: Historie og kultur i Den evige stadRoma: Historie og kultur i Den evige stad Pål Bang-Hansen   Forlag: Damm Drøyt 250 sider med en passe dose av obligatorisk – og spennende – Roma-historie i kombinasjon med fornøyelige anekdoter og ikke mindre leseverdige sidespor.   Dette skriver Bokkilden.no: Forfatteren forteller historier, anekdoter og gir reisetips om Den evige stad, Roma. Her blir du tatt med til Peterskirken, Kapitol, Forum Romanum, Pantheon, Piazza Navona, blomstertorget og Spansketrappen, samt til hyggelige spisesteder i de små gater.    
    • Roma i små porsjonerRoma i små porsjoner Arne Gunnarsjaa Abstrakt forlag Dette skriver forlaget om boken: Roma er en magisk by som rommer en enestående rik historie. Men byens historiske miljø kan virke forvirrende og overveldende på den uforberedte. For byen er så rik og uoversiktlig at det må minst et helt liv til for å få noenlunde oversikt. De fleste reiser til Roma for en langhelg eller en knapp uke. Det begrenser hva man kan rekke å se og oppleve. De fleste guidebøker om Roma er for omfattende for en nybegynner, eller for den som bare besøker byen noen få dager. Det er lett å bli overveldet av alle mulighetene Roma byr på. “Roma i små porsjoner” er beregnet på dem som besøker Roma for første gang eller bare har få dager til disposisjon. I tillegg til korte riss over historie og kultur, og praktiske råd, gir den forslag til turer i ulike deler av byen hvor enkeltbygg og plasser presenteres i sin historiske sammenheng. Underveis er det muligheter for avbrekk med en cappuccino eller lunsj på anbefalte steder. Museer, shopping og uteliv er utelatt, fordi disse og overnatting søkes best på internett. Boken fører deg gjennom utvalgte deler av Roma, og…
    • Det underjordiske RomaDet underjordiske Roma: På kryss og tvers i byen under byen Aage Hauken Forlag: Aschehoug I denne boken tar pater Aage Hauken oss med på en vandring i byen under byen. Han går kronologisk til verks og begynner med kongetid og republikk, fortsetter med keisertid og avslutter med det kristne Roma.   Dette skriver Bokkilden.no om boken: Roma fascinerer med alt vi kan se over bakken, fra Fontana di Trevi til Forum Romanum og Peterskirken. Men hvor mange vet at det faktisk går an å komme under høyalteret i Peterskirken og se det gamle gravområdet der apostelen Peter etter tradisjonen ble gravlagt. Man kan også komme inn i en boligblokk fra det antikke Roma, når man bare vet hvor – den finnes i flere etasjer under dagens gateplan. Denne boken, som utkommer i serien Utenfor allfarvei, forteller om hvor og hvordan vi kan finne fram til disse arkeologiske godbitene. Den tar for seg steder fra så vel det kristne som det hedenske antikke Roma, og setter de stedene vi besøker inn i en videre kulturhistorisk sammenheng. Aage Hauken er dominikanerpater fra Bergen og har tidligere vært professor i Det nye testamente ved det pavelige universitetet Gregoriana. Han har bodd i Roma…
    • Roma, legender og merkverdigheterRoma, legender og merkverdigheter Ola Åmodt   Forlag: Fritt fori Denne boken gir et underholdende og informativt innblikk i mange av historiene bak Romas berømte kirker, statuer, malerier og utrolige byggverk. Boken inneholder et reportoar av utrolige legender og anekdoter som gir deg ny innsikt i Romas betydningsfulle historie.   Dette skriver Bokkilden.no om boken: Så mange bøker har vært skrevet om Roma – Den evige stad, at det kan være vanskelig å finne en original stemme. Denne boken går på en underholdende og informativ måte dypere inn i legendene og historiene bak Romas mange kirker, statuer, malerier og utrolige byggverk. Denne boken er full av utrolige legender, anekdoter og historier om Roma. Der Da Vinci koden foregår i en fiktiv verden med et hemmelig brorskap siden Kristi tid – tar Roma, legender og merkverdigheter deg med på en utrolig reise i virkelighetens spennende legender fra år 754 før Kristus til i dag. Boken er gjennomillustrert med flotte fargebilder og nyttig faktainformasjon. Denne boken leser du like godt hjemme, som på reise.  
    • Historisk roman om det antikke RomaEn historisk roman om det antikke Roma Steven Saylor Forlaget Press Capris.no skriver: Med utgangspunkt i historisk forskning, legender og nye arkeologiske funn, gir Roma nytt liv til det store dramaet om byens første tusen år. Gjennom et elegant fortellergrep følger vi Romas historie som en slektskrønike; fra de første handelsreisende som etablerer seg ved elven og de syv høyder, til byens opprinnelse og tvillingene Romulus og Remus; gjennom etableringen av Roma som det største maktsentrum i historien, og frem til mordet på Julius Cæsar og republikkens fall. Steven Saylor kombinerer den litterære forfatters teft for den gode fortelling med forskerens sans for detaljer og presisjon. Boken representerer et sjeldent lykketreff mellom historisk kompetanse og litterært talent, noe som har resultert i den mest oppsiktsvekkende episke fremstilling av Romas historie noensinne. Dette er historien om hvordan romerne skapte den mest storslagne byen på vår planet, historien om hvordan Roma ble Roma.   Steven Saylor har skrevet en rekke bøker med utgangspunkt i Romerrikets historie, bl.a. Imperiet. Imperiet er fortsettelsen av suksessen Roma, en storslagent anlagt roman der vi følger den aristokratiske Pinari-slekten fra Romas grunnleggelse og frem til Cæsars fall i år 44 f.Kr. I den nye romanen følger vi…
  • Temareiser til Roma
    • Reisearrangører til Roma
    • Til Roma med Romareiser.no
      • Turer for private grupper
        • Program dag 1
        • Program dag 2
        • Program dag 3
        • Program dag 4
    • VinturerVinturer   Sett deg ned på en piazza og nyt et duggfriskt glass med den sødmefulle hvitvinen fra Frascati. Eller kanskje enda bedre; bli med på en vintur i området rundt Roma! Du kan enten melde deg på en vintur fra Norge, eller bli med på en guidet tur til en vingård når du likevel er i Roma. Du kan også oppleve en guidet «vintur» uten å bevege deg ut av byen. For deg som er spesielt glad i italiensk vin kommer vi heller ikke utenom andre områder i Italia. Skulle turen gå til et annet sted enn Roma, anbefaler vi en tur til Italias beste vinområde, nemlig Piemonte. Her finner du en oversikt over noen av de vinreiser som tilbys:   ItaliaREISER tilbyr vinturer til Roma. De kombinerer oppholdet i det historiske sentrum med besøk på vingårder i distriktet. Les mer!   Viator formidler vintur fra Roma til den sydlige del av Toscana og Umbria, med anledning til å smake på viner fra noen av verdens beste vinområder.   Les mer!   Hvis du ikke ønsker å forlate Roma, men oppleve en vinkveld i det historiske sentrum er arrangementet «Drink as the Romans do» et ypperlig alternativ.    Les…
  • Kurs i Italiensk
  • Nyttige linker til Roma