Print Friendly, PDF & Email

Byvandring med Arnt Stefansen

Byvandring med Arnt Stefansen 1
Arnt Stefansen var i en årrekke NRKs korrespondent med ansvar for Italia, og han har de siste årene ledet turer for Temareiser Fredrikstad til Roma og Milano. Her foran Italias «Altare della patria», Italias nasjonalmonument.

For tusener av nordmenn er «den evige stad» byen over alle byer, med sin unike atmosfære, sine kunstskatter og sine kulinariske gleder. For mange handler det om gjensyn – med kjente og kjære monumenter eller den hyggelige stamrestauranten. Andre ønsker først og fremst å utforske nye sider ved denne fantastiske byen. Og noen reiser til Roma for aller første gang.

 

Uansett er det byens ruvende forhistorie som danner bakteppet for Romas enestående tiltrekning. Antikken, renessansen og barokken er de kulturelle høydepunktene de aller fleste forbinder med denne forhistorien.    

Men Roma og Italia har også en nyere historie full av dramatikk og skaperkraft, svimlende paradokser og betydelige personligheter. Og det moderne Italia får ofte lite oppmerksomhet fra Roma-farende nordmenn.

Byvandring med Arnt Stefansen 2
Byvandringen starter på Kapitolhøyden, den viktigste av Romas berømte sju høyder, og byens «dreiescene» i mer enn 2750 år.

Nå tilbyr NRKs tidligere Italia-korrespondent, Arnt Stefansen, å ta store eller små grupper med på en annerledes Roma-vandring, der byens berømte monumenter blir kulisser for et innblikk i dagens italienske samfunn.

Dette skriver de som har vært med Arnt Stefansen på byvandring:

» Hei, tusen takk for å ha gitt et fantastisk liv til bygninger, steder og døde og levende romere!»

«Vi har vært på ekspedisjon i Roma med verdens beste guide, Arnt Stefansen.»

«For alle Roma farere uansett alder – en tur med en så erfaren og kunnskapsrik guide anbefales og er verdt å sette av tid til» ☺️

Byvandring med Arnt Stefansen 3Meld din interesse for byvandring i Roma med Arnt Stefansen til:

arnt_stefansen@hotmail.com

så tar han kontakt. Oppgi gjerne telefonnummer som han kan nå deg på. Pris etter nærmere avtale.

Byvandringen starter på Kapitolhøyden – den minste, men viktigste av Roma berømte sju høyder. Kapitol har vært Romas «dreiescene» i mer enn 2.500 år. I antikken vendte den mot Forum Romanum, i pavetiden mot Vatikanet, og etter Italias samling på 1860-tallet mot hovedstadens nye politiske sentrum.

Det er altså denne siste perioden som er hovedtema for byvandringen, og fra Kapitol går turen til det enorme nasjonalmonumentet «Il Vittoriano», der vi får høre om staten Italias vanskelige fødsel og om italienernes mangel på nasjonal begeistring. Neste stoppested er Trajans marked, «verdens første supermarked», der temaet er italiensk økonomi og dagens krise. Deretter følger et besøk på Quirinale-plassen, der Italias presidentpalass ligger.

Fontana di Trevi, den verdenkjente fontenen der en av scenene i Fellinis kultfilm «La dolce vita» ble spilt inn, er neste stopp, og temaet der er italiensk kunst og kultur.

Byvandring med Arnt Stefansen 4
Gianni Bonvicini, tidligere rådgiver for Italias statsminister, orienterer noen av Stefansens gjester i Roma.

Vandringen avsluttes på «Piazza Colonna» og «Piazza Montecitorio», adresser for henholdsvis Italias statsministerkontor og parlament.

Dette er en formiddagstur på rundt 3,5 timer, og dersom det er ønskelig kan kjentmann Stefansen bestille lunsj på et av sine stamsteder.

 

 

 


Programmet kan også utvides til en heldagstur, med et ettermiddagsprogram der blant annet følgende inngår:

– Besøk på minnestedet for Aldo Moro, den tidligere statsministeren som ble myrdet av terrorgruppen Røde Brigader – etterkrigstidens største drama i Italia.

– Campo dei Fiori, Romas mest berømte markedsplass, der et av temaene er: Hvordan er egentlig italienerne – og hvorfor er de slik? Og:

– Besøk på Romas kanskje fineste plass, Piazza Navona, der dagen oppsummeres. 

Noen temaer for Arnt Stefansens orienteringer: «Italia fødes – til operamusikk», «det rike nord og det fattige sør», «fremmede herrer og mafia», «Bella figura – prestisjen foran alt», «det gode liv i et vanstyrt land», og «hvorfor er det så vanskelig å forandre Italia?». 

Se også Arnt Stefansens «Reisebrev» fra Roma, produsert for NRK!