Print Friendly, PDF & Email

Bøker om Roma

Det påstås at det til sammen er skrevet ca. 50.000 bøker om Roma gjennom alle tider. Mange av disse er selvfølgelig svært smale og omhandler spesifikke temaer inne arkeologi, historie, kunst osv. De bøkene jeg anbefaler her er av mer allmenn karakter og har på hver sin måte til hensikt å ta leseren med på en vandring eller reise.

Trykk på overskriftene for å få en nærmere beskrivelse av den enkelte boken. En del av bøkene er av eldre dato. Dette kan innebære at de er ikke er å finne i bokhandelen og kan være utsolgt fra forlaget. Noen av bøkene kan man imidlertid finne i antikvariater. Flere av disse er å finne på nett. Forsøk denne linken hvis du vil søke i antikvariater i Skandinavia.

NB! På hovedsiden for hver bokpresentasjon er det lagt link til forlagene. I de tilfellene der linken ikke lenger fungerer, skyldes dette endringer i URL som Romareiser.no ikke har anledning til å følge opp og eventuelt endre.

Josef Leupi

Roma og sivilisasjonen vår
Århundrene fortalt i tidslinjer

Bøker om Roma 1

En snarvei til historiekunnskap.

• 10 kapitler
• 10 store tidslinjer
• Over 1000 bilder
• Hvert kapittel består av en egen folder
• Format: 21 x 33 cm. Oppslått er tidslinjene 78 x 33 cm.
• Gratis bonusfolder med 50 tips til romareisen din!
• Ferdig pakket i gavepapir.

De ti tidslinjene med over 1000 bilder setter de viktigste hendelsene, personene og kunstneriske uttrykkene i kronologi. Det du har hørt om, det du har glemt, det du ikke visste.

Peter Loewe

Roma for matelskere

Bøker om Roma 2Forlag: Memo

Ikke noe annet sted i verden er pastabergene større, iskremen bedre og kaffedrikkingen et helligere ritual.

I «Roma for matelskere» besøker Peter Loewe sine stamsteder, som Trattoria Monti som i tiår har blitt drevet av samme familie. Mamma Franca Marziani holder koken på kjøkkenet, og sønnene Enrico og Daniele serverer alt fra ruller av sverdfisk og carpaccio av andebryst til hjemmelaget iskrem.

I tillegg til alle stamstedene, har Peter funnet nye restauranter og søkt seg ut i Romas periferier, til de mest karakteristiske og autentiske stedene der de romerske mattradisjonene og familieoppskriftene fortsatt lever og der prisene er lave.

 

 

Hugo Flaten

Roma – Keisernes by

Bøker om Roma 3Forlag: Prego Mobile

Forfatteren får steinene til å tale 

Denne vakre boken er en presentasjon av Roma på keisernes tid, litt om deres historie og dagligliv i Roma, men mest om noen av de viktigste bygningene og monumentene de etterlot seg og som vi kan se i dag. Vi kan vandre i dem og beundre dem, men uten veiledning blir det lite liv.

 

 

Andreas Viestad

En middag i Roma

Bøker om Roma 4Forlag: Kagge 2020

Bli med til Roma og nyt verdenshistorien servert i en bolle med pasta. Gjennom et måltid i Roma tar Andreas Viestad oss med på en kulinarisk reise i historien.

 

 

 

 

Arnt Stefansen

ITALIA – Historien, kulturen og menneskene

Bøker om Roma 5Forlag: Historie & kultur 2020

Arnt Stefansens  bok om Italia  forteller en mer enn tre tusen år lang historie, fra romernes mytiske opphav i fortidsbyen Troja til dagens Italia med sin innfløkte politikk, sin uendelig rike kultur og sine utallige flotte reisemål. Den første delen er en reportasjebok om dagens Italia, annen del er en historiebok, og tredje del er en personlig preget reiseskildring fra hans mange reiser i landet. Roma er selvfølgelig godt representert.

 

 

Hugo Flaten:

Roma – Piazzaenes by

Bøker om Roma 6Forlag: Prego Mobile 2018

Ingen annen by har flere plasser enn Roma. Heller ikke så forskjellige eller så vakre og fulle av historie. Det er ikke alltid at det er de store monumentene og turistmagnetene i byen som gjør sterkest inntrykk. Det mange lengter tilbake til og som gjør at man kommer igjen og igjen er kanskje heller atmosfæren fra en romersk piazza, full av historie, farger, lyder og lukter; det er den autentiske stemningen fra den Evige Stad. Piazzaene er på en måte Romas varemerke.

 

Roggen og Sejersted:

Litt latin

Bøker om Roma 7Pax Forlag 2017

Romerriket falt for 1500 år siden, men latinen lever:

Romersk historie og det latinske språk i en herlig blanding!

«Både undertittel og første setning i denne boken er utstyrt med utropstegn. Og såpass må vel til når man skal puste liv i et dødt språk. Men er det egentlig dødt? Nei, vil nok Vibeke Roggen og Hilde Sejersted svare.

I en bok som setter seg fore å lære leseren romersk historie, samt latin til bruk både til hverdags og fest, beveger forfatterne seg fra Romas fødsel, via Æneiden og keiserne til kalenderen og alfabetet. Oppgaver byr de også på, så her er det bare å ta fatt. Latinen lever.»
Morgenbladet desember 2017

 

Med ett ben på jorden

 

 

 

 

 

 

 

 

Katie Parla og Kristina Gill:

Smaken av Roma

smakenavromaforsideMemo Forlag 2016

Nye trender & glemte oppskrifter fra Den evige stad

Selv 150 år etter Italias samling er landet fortsatt en delt nasjon hvor de ulike regionene defineres av sine lokale kjøkken. Og det romerske kjøkkenet, cucina romana, er utvilsomt et av de mest særpregede. I denne boken har ournalist Katie Parla og fotograf Kristina Gill fanget Romas unike karakter og utvikling innen mat og kultur.

 

 

 

 

Jan Altern:

Mitt Roma – med blyant i den evige stad

Mitt RomaVidarforlaget 2016

 

Tegneren Jan Altern har i flere år trasket omkring i Romas gater med sin blyant og tegnebok. Hurtig har han notert ned observasjoner av turister, lidenskapelige italienere, vakre bygg og plasser, trange smug og sildrende fontener – og det pulserende hverdagslivet i Den Evige Stad til ulike årstider.

 

Helge Dahl

Bjørnson i Roma

Bøker om Roma 9Messel forlag

Bjørnstjerne Bjørnson hadde 6 opphold i Italia, det meste av tiden i Roma. Første gang fra desember 1860 til 1862. Deretter fra 73 til 75, 93 til 95 og endelig fra 07 til 08.

Da var han kom til Roma i 1860 var han 28 år gammel og hadde fått et stipend av Det akademiske kollegiet ved Universitetet i Christiania.

Helge Dahl forteller levende om vår dikterhøvdings opphold i Roma.

 

 

 

Marie Lexow (redaktør)

Roma – Reisejournalen

Reisejournalen-RomaMemo forlag 2016

Reisejournalen gir deg tips og adresser til Romas aller beste godbiter, de små og store hemmelighetene både bortenfor og innenfor turistløypa. Intervjuer med lommekjente fastboende inneholder deres personlige tips og favorittsteder

 

 

 

Tom Holland:

Dynasti – Huset Cæsars vekst og fall

Dynasti_productimageGyldendal – 2016

Augustus, Tiberius, Caligula, Agrippina, Nero. Et glitrende portrett av Romas første keiserlige dynasti – en europeisk fortelling besatt av mordere og metroseksuelle, bedragere og druider, gladiatorer og maktsyke familieoverhoder.

Sammen med «Romerrikets historie – republikkens vekst og fall», av Jon W. Iddeng får leseren en unik oversikt over sammenhenger som førte til republikkens fall og overgangen til keiserdømmet. Iddengs bok: Se nedenfor.

 

 

 

Kirsti Gulowsen og Olaf Steen:

Roma – KUNSTEN, ARKITEKTUREN, HISTORIEN

KunstenArkitekturenHistorien

Dreyers Forlag – 2016

Roma er en tidsreise i hele vår europeiske kulturhistorie – i politikk, arkitektur, religion og kunst. I denne byen ligger sporene av vårt felles opphav lag på lag og tilsynelatende hulter til bulter – men bare tilsynelatende, og slett ikke tilfeldig.

 

 

 

 

Nils Jøran Riedl:

Roma – Historiske vandringer

HistoriskeVandringer

Gursli Berg Forlag – 2015

Dette er en oppfølger av en bok Riedl skrev sammen med Petter Møller i 2001. Den er bearbeidet, delvis omskrevet og noe utvidet. Den går under kategorien reiseguide. Boken inneholder kart med forslag til vandringer og meget gode beskrivelser av ting å se underveis. Den er rikt illustrert av fotograf Paul Paiewonsky.

 

 

 

 

 

Jon W Iddeng:

Romerrikets historie – Republikkens vekst og fall

Romerrikets+historie+forsideDreyers Forlag – 2014

Romerriket er et av de mektigste imperiene i historien. Jon Iddeng tar oss i denne boken med tilbake til mytene om Romas grunnleggelse, monarikets fall og republikkens fremvekst. Han viser hvordan den lille bystaten ved elven Tibers bredder med militær makt og diplomatisk kløkt blir sentrum i et verdensrike, han beskriver hvordan samfunnet endrer seg underveis, hva som muliggjør den voldsomme ekspansjonen og hvordan republikken til slutt ender i motsetninger, vold og borgerkrig, og innføringen av et keiserdømme.

 

 

 

 

Hugo Flaten:

Roma – fontenenes by

Bøker om Roma 10Kolofon Forlag

Roma har flere hundre fontener. Nå har Hugo Flaten, som den første, samlet bilder og historier om  flere av dem mellom to permer.

Les hva professor emeritus i klassisk arkeologi ved UiO, og tidligere bestyrer ved Det norske institutt i Roma, skriver om boken:

Dette er første gang Romas fontener presenteres samlet for et norsk publikum i en norsk språkdrakt. Mange bøker om Roma forteller om fontenene, men ingen norsk forfatter har gjort fontenene til hovedperson i byens historie, slik vi finner dem presentert her – og sett i et internasjonalt perspektiv – det er få som har prøvd å være så uttømmende.

Her møter vi ikke bare de gamle og nye vannledninger med deres antikke og etterantikke fontener, men også bydelsfontener og fontener i parker og palasser i både det offentlige og private rom. Forfatteren har gjort et imponerende innsamlingsarbeid både gjennom tekst og egne illustrasjoner, som vil gi både førstereisgutten og den erfarne romafarer et nytt innsyn i byens mangslungne politiske, sosiale og monumentale historie fra antikken til i dag.

 

 

Anders Hornslien:

Roma – 100 unike opplevelser

Bøker om Roma 11Kagges forlag 2014

Roma rangerer høyest på listen over nordmenns favorittbyer. Nå har Anders Hornslien kommet med en bok som guider deg gjennom 100 ting du bør se eller gjøre i «Den evige stad». Her finner du et rikt antall gode spisesteder, severdigheter, shoppinggater, museer osv. I boken deler Hornslien sine hemmeligheter med leseren. Dessuten har han invitert andre Romakjennere, som Thomas Thiis-Evensen, Jan E. Hansen, Simen Ekern med flere til å gi sine personlige anbefalinger.

Dette er definitivt en bok å lese før reisen til Roma, men som også bør være med i reisevesken!

 

 

 

 

Steinar Bjartveit, Kjetil Ekeset, Trond Kjærstad:

Roma Victrix

Bøker om Roma 12Fagbokforlaget 2012

Med utgangspunkt i historiske personer i Roma setter forfatterne søkelyset på lederskap. De viser hvordan meningsdannelse, kultur og historiefortelleing ikke bare preget Roma, men også er en viktig del av moderne lederskap og organisering.

Boken kan leses som en fagbok i ledelse, men også som en bok fylt av fantastiske fortellinger og bilder fra Roma.

 

 

 

 

Gunnar Kvifte:

Roma – før og nå 
–  mine opplevelser fra Roma

Bøker om Roma 13Kolofon Forlag

Gunnar Kvifte tar deg med på en reise i fortid og nåtid, både i tekst og bilder. Boken er gjennomarbeidet, og til tross for en utrolig detaljrikdom evner forfatteren å fortelle historier fra Roma på en slik måte at du føler sterk tilstedeværelse.

 

 

Ann-Katrin Pihl Atmer , Brita Carlens og Fredrik Lång:

Till Rom : nordiska konstnärer i Rom under 150 år

Bøker om Roma 14Carlson bokförlag

Den skandianviske forening i Roma har vært mål og et treffpunkt for nordiske kunstnere i lang tid. Forfattere, malere, musikere og andre tankens og sjelens arbeidere har hatt dett som som et viktig replipunkt.

 

 

 

 

Simen Ekern:

Roma – nye facister, røde terrorister og drømmen om det søte liv

Bøker om Roma 15

Cappelen Damm

Simen Ekern tar deg med til Roma på en annerledes måte og forteller historien om byen fra en nær fortid. Her får du blant annet se bak kulissene til Fellinis film, La dolce vita, og livet på 50-tallet i Romas filmgate nummer 1, Via Veneto.

 

 

 

 

Jan E. Hansen:
Roma – 42 steder som skapte historie

Bøker om Roma 16

Press Forlag

Forfatteren forteller historiene bak severdighetene. Her er kjente landemerker og skjulte perler. Jan E. Hansen tar deg med til steder som Pantheon, Palatinhøyden, Forum Romanum, Colosseum, Caracallas termer og Via Veneto, for å nevne noen.

 

 

 

Thomas Thiis-Evensen:  
Roma – 7 vandringer

Bøker om Roma 17

Cappelen Forlag

Her kan du foreta 7 vandringer med 7 stoppesteder underveis. Du kan velge å «vandre» sammen med Thomas Thiis-Evensen i boken, eller du kan ta turen til Roma og gå rutene selv. Hver vandring tar en formiddag – i oppmerksomt tempo.

 

 

 

 

Trond Berg Eriksen:
Roma – Verdensteater og kulturreservat

 

Bøker om Roma 18

Kagge Forlag

Alle veier fører til Rom, og denne boken er en av dem. Enten du sitter hjemme og leser, eller tar den med deg som veileder og inspirasjon, vil du få mer ut av byen mange påstår er verdens vakreste.

 

 

 

 

 

Jan E. Hansen, Kjell Arild Pollestad og Thomas Thiis-Evensen
Tre muntre herrer i Roma

Bøker om Roma 19

Gyldendal Forlag

Boken er ikke en turistguide, men en glad sjangerblanding der Roma blir formidlet sanselig og historisk gjennom disse tre herrenes muntre blikk.

Tre muntre herrer kan du også oppleve på DVD eller «live». Klikk deg inn på siden for mer informasjon!

 

 

 

Jan E. Hansen
Drømmen om Roma

Bøker om Roma 20Aschehoug forlag

Jan E. Hansen er fortrolig med den evige stads torv og fasader såvel som med katakomber og undergrunn. Billedkunstneren Thore Furulunds aldri hvilende blikk for det typiske, det bisarre, det vakre og det groteske gjør dette til en fascinerende og vakker bok. Virkelig en bok å drømme seg bort i!

 

 

 

 

Pål Bang Hansen
Historie og kultur i den evige stad

Bøker om Roma 21

Damm forlag

Drøyt 250 sider med en passe dose av obligatorisk – og spennende – Roma-historie i kombinasjon med fornøyelige anekdoter og ikke mindre leseverdige sidespor.

 

 

 

 

 

Arne Gunnarsjaa
Roma i små porsjoner

Bøker om Roma 22Abstrakt forlag

Boken gir forslag til åtte turer i ulike bydeler av Roma hvor enkeltbygg og plasser presenteres i sin historiske sammenheng. Den inneholder også et kort riss over historie og kultur, og praktiske råd.

 

 

 

 

 

Aage Hauken
Det underjordiske Roma: På kryss og tvers i byen under byen

Bøker om Roma 23

Aschehoug forlag

I denne boken tar pater Aage Hauken oss med på en vandring i byen under byen. Han går kronologisk til verks og begynner med kongetid og republikk, fortsetter med keisertid og avslutter med det kristne Roma.

 

 

 

 

 

Ola Åmodt
Roma, legender og merkverdigheter

Bøker om Roma 24

Fritt fori forlag

Denne boken gir et underholdende og informativt innblikk i mange av historiene bak Romas berømte kirker, statuer, malerier og utrolige byggverk. Boken inneholder et reportoar av utrolige legender og anekdoter som gir deg ny innsikt i Romas betydningsfulle historie.

 

 

 

 

Steven Saylor
En historisk Roman om det antikke Roma

Bøker om Roma 25Forlaget Press

I denne boka kan du følge Romas historie som en slektskrønike. Fra de første handelsreisende som etablerer seg ved elven og de syv høyder, til byens opprinnelse og tvillingene Romulus og Remus; gjennom etableringen av Roma som det største maktsentrum i historien, og frem til mordet på Julius Cæsar og republikkens fall.