Print Friendly, PDF & Email

Kunst og kunstnere i Roma

Kunst og kunstnere i Roma 1

På disse sidene finner du en oversikt over kunst og kunstnere i Roma i de viktigste epokene:
Roma er et skattkammer for deg som ønsker å se kunst fra antikken, renessansen og barokken, men du finner også tydelige spor etter middelalderen. Roma er barokkens hovedstad, Firenze er renessansens, men siden de store renessansekunstnerne fra Firenze også oppholdt seg i Roma, er byen full av kunst og arkitektur fra denne epoken. I Roma “vasser” du i kunst av Michelangelo, Rafael, Bernini og Caravaggio, for å nevne noen. Det er få byer som med samme generøsitet kan by på kunst av ypperste klasse – helt gratis – uten å måtte stå i kø! Mye av kunsten finner du i Romas kirker.

Kunst er så mangt.  På disse sidene befatter vi oss hovedsakelig med det som oppleves på vandringer i byen, i museer og gallerier – maleri, skulptur, mosaikk, arkitektur. Musikken fra de ulike epokene er det imidlertid vanskeligere å møte på i Romas daglige gatebilde, med unntak av musikktilbud fra barokken. Du vil på dine vandringer i byen støte på folk som deler ut brosjyrer med invitasjon til konserter.

I flere oppslagsverk er det nøyaktig tidfesting av de historiske epokene. Det bør man være litt forsiktig med, da det er vanskelig å tidfeste eksakt når noe slutter og noe annet begynner. Selvfølgelig har store hendelser, som for eksempel kriger, stor innvirkning på den politiske og kulturelle utvikling, det samme har enkeltkunstnere som våger å ta utradisjonelle skritt. Likevel tør jeg påstå at det med hensyn til kunsteopoker mer dreier seg om evolusjon enn revolusjon.