Print Friendly, PDF & Email

Byvandring med Arnt Stefansen

Byvandring med Arnt Stefansen 1For svært mange nordmenn er «Den evige stad» byen over alle byer, med sin enestående atmosfære, sine utallige kunstskatter og sine mat- og vinopplevelser.

For mange handler det om et gjensyn med skattene fra antikken, renessansen og barokken eller med den hyggelige stamrestauranten. Andre vil først og fremst utforske nye sider ved denne fantastiske byen, Og noen reiser til Roma for aller første gang.

Arnt Stefansen har i 25 år hatt Roma som sitt spesialfelt – som NRKs Italia-korrespondent, som reiseleder for Temareiser Fredrikstad og som omviser. Siden i fjor vår har han hatt Roma som sitt bosted, og han tilbyr nå ulike vandringer i «byen på de sju høyder»:

 

1) Den klassiske vandringen.

Byvandring med Arnt Stefansen 2Det starter i selveste Pantheon, den best bevarte bygningen fra antikken. Deretter følger store severdigheter, som Caravaggios malerier og Romas eneste gotiske gudshus, Santa Maria Sopra Minerva.

På Largo di Torre Argentina kan man studere noen av Romas eldste tempelruiner, og ikke minst: oppleve stedet der et av historiens mest berømte mennesker, Julius Cæsar, ble myrdet.

Deretter går turen til «det eldste Roma». Fra byens «gudehøyde», Kapitol, kan man nyte utsikten til Palatin-høyden, der byen ble grunnlagt, og til Forum-Romanum, som var Romas torg i mer enn tusen år.

Andre store severdigheter i området er det mektige – og omstridte – Fedrelandsalteret, og Trajan-søylen, som er en hyllest til en av Romerrikets mest ruvende keisere.

For den som vil, tar omviseren gjestene med til lunsj på en restaurant som har vært hans stamsted i 25 år.

2) Roma med norske øyne

Byvandring med Arnt Stefansen 3Noen av Norges fremste diktere, malere, historikere, arkeologer og arkitekter har hentet inspirasjon og kunnskap i Roma. Og de har i uvurderlig grad beriket Norge og nordmenn med det de har skapt.

På 1800- og 1900-tallet kom Bjørnstjerne Bjørnson, Henrik Ibsen, Sigrid Undset og mange andre nordmenn til den evige stad – drevet av myten om at Italia var stedet der man fant dikteren og kunstneren i seg.

På denne byvandringen tar Arnt Stefansen gjestene med til området ved Spansketrappen, der plaketter på husveggene forteller hvor de berømte norske dikterne bodde. Vi får høre om deres møter med «den evige stad», deres liv og deres diktning. Et sentralt tema er situasjonen i Roma og Italia på Bjørnsons og Ibsens tid.

Vandringen fortsetter til vakre Monte Pincio, som var et svært populært utfartssted for norske Roma-besøkende, og som ga inspirasjon til deres forfatterskap.

Etter lunsj går turen til barokk-kirken San Carlo al Corso, der St. Olavs alteret – et norsk nasjonalsymbol i Roma – befinner seg. Vandringen avsluttes ved det italienske parlamentet, der forholdet mellom dagens Norge og Italia er temaet.

3) Troens historie

Byvandring med Arnt Stefansen 4Tro og religion har hatt en sentral plass gjennom hele Romas historie. «Romerne trodde ikke på sine guder – de visste at de fantes», er det blitt sagt. Og det er blitt hevdet at den sterke religiøsiteten var en viktig forklaring på Romerrikets raske fremvekst. «Det som gjør det romerske riket overlegent er dette folkets religiøse overbevisning», skrev den berømte historikeren Polybius.

Hedendom, kristendom, jødedom og islam – de har alle sin plass i «Den evige stad», og på denne vandringen er det de religiøse symbolene og monumentene som står i sentrum.

Pantheon var et «tempel for alle guder» – et hedensk gudshus fra innvielsen i år 125 e.Kr. frem til det ble en kristen kirke i år 609.

Jødene har utøvet sin tro i Roma helt siden det andre århundret før Kristus, og de fikk sin store synagoge i det såkalte Ghetto-området i år  1904. De siste tiårene har Roma fått stadig flere beboere med islamsk tro, og Den store moské ble innviet i 1994.

4) Det moderne Italia

Byvandring med Arnt Stefansen 5Romas enestående tiltrekning skyldes i hovedsak den antikke arven og de kulturelle mesterverkene fra renessansen og barokken.

Men byen har også en nyere historie full av dramatikk og skaperkraft, svimlende paradokser og betydelige personligheter.

Det moderne Roma og Italia får ofte lite oppmerksomhet fra besøkende nordmenn, og denne vandringen er et forsøk på å rette på dette. Arnt Stefansen bruker byens berømte monumenter og bygninger, som Fedrelandsalteret, presidentpalasset, Trevi-fontenen og Italias nasjonalforsamling som kulisser for et innblikk i dagens italienske samfunn.

I tillegg til disse byvandringene tilbyr Stefansen ulike variasjoner etter ønske fra gjestene.

Dette skriver de som har vært med Arnt Stefansen på byvandringer:

» Hei, tusen takk for å ha gitt et fantastisk liv til bygninger, steder og døde og levende romere!»

«Vi har vært på ekspedisjon i Roma med verdens beste guide, Arnt Stefansen.»

«For alle Roma farere uansett alder – en tur med en så erfaren og kunnskapsrik guide anbefales og er verdt å sette av tid til» ☺️

Byvandring med Arnt Stefansen 6Meld din interesse for byvandring i Roma med Arnt Stefansen til:
arnt_stefansen@hotmail.com
så tar han kontakt. Oppgi gjerne telefonnummer som han kan nå  deg på. Pris etter nærmere avtale.

Se også:
«Den store Italiaturen» i mai 2024
«Reisebrev» fra Roma, produsert for NRK!