Print Friendly, PDF & Email

H.C. Andersen

H.C. Andersen 1Dansk forfatter
2. april 1805 – 4. august 1875

Eventyrforfatteren Hans Christian Andersen foretok til sammen 4 reiser til Roma, første gang i 1833/34. Reisen gikk både til Napoli og Roma.

H.C. Andersens første reise til Roma

Han ankom Roma 18. oktober og leide seg først inn på et herberge, men fikk raskt tilgang på en leilighet i nærheten av sin venn, Bertel Thorvaldsen, i Via Sistina.

Det var her H.C. Andersen fikk inspirasjon til romanen, «Improvisatoren», som ble hans gjennombrudd som forfatter.

 

 

 

H.C. Andersen 2Han var dessuten en dyktig tegner og skisseblokken fulgte med ham på hans vandringer i Romas gater. På skissen til venstre fra januar 1834 ser vi elven Tiber i Roma ved «Ponte Rotto, ikke langt fra Tiberøya.

Som flere andre skandinaver besøkte han ofte Caffe Greco, rett ved Spansketrappen.

Kort tid etter sin ankomst til Roma deltok han i en noe underlig begravelse i Pantheon. Maleren Rafael skulle begraves for annen gang!

 

 

Her følger den fornøyelige historien:

H.C. Andersen 3Rafaels (1483 – 1520) sarkofag er plassert i en nisje inne i tempelet, på skrå over til venstre. I 1833 ble sarkofagen åpnet fordi det var sådd tvil om Rafaels kranie virkelig lå i sarkofagen. Accademia di San Luca var nemlig i besittelse av en hodeskalle som man bestemt mente tilhørte Rafael. Dette måtte undersøkes!  Mange var til stede for å bivåne det hele, deriblant dikteren H.C. Andersen og billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. Alle gikk i høytidelig prosesjon til denne andre begravelse av den salige kunstner.

De hadde imidlertid et svare strev med lirke sarkofagen ut fra sitt lille kammer. Lokket ble åpnet og det ble bekreftet at det allerede var en hodeskalle i kisten. Rafaels sjelett var intakt! Hvis det hadde vært vanskelig å få sarkofagen ut, så var det enda mer vrient å få den tilbake på plass.

De lyktes til slutt, men taket glapp og den dundret ned i krypten. Nå hevdes det at den ublide behandlingen har ført til at Rafael høyst sannsynlig befinner seg i en haug i venstre hjørne!

Ifølge H.C. Anderersen skal Thorvaldsen ha kommentert uhellet med ordene: «Det højtidelige indtryk forstyrredes imidlertid hos mig ved det jordiske uskønne, da man for at få kisten ind i den smalle åbning måtte løfte den således på spids, at de i orden lagte ben og knogler atter faldt sammen. Man hørte hvorledes de ramlede.»

 

Sin første julaften i Roma tilbragte han sammen med Bertel Thorvaldsen og andre skandinaver i Villa Borghese, ikke langt fra Monte Pincio. Han besøkte ofte Romas kirker og nyttårsaften var han alene og deltok i nyttårsgudstjenesten i jesuittkirken, «Gesù».

H.C. Andersen forlot Roma på sin første reise dit 12. februar, da kursen ble satt mot Napoli. Senere gikk ferden videre til Firenze og deretter til Venezia. Sistnevnte by var han lite begeistret for. «Den virker som fordærvet af død.
Gondolerne ligner sorte ligkister.»

H.C. Andersens andre reise til Roma

H.C. Andersen vendte tilbake til Roma 19. desember i 1840 og ble der frem til 25. februar året etter. Han var så begeistret over gjensynet med byen at han i sin dagbok skriver, «Det er en Drøm for mig at jeg er her igjen, jeg føler meg saa hjemme».

Denne gang leide han 3 rom og kjøkken i Via della Purificozione, d.v.s. i samme strøk som ved det første besøket. Til tross for at han ved ankomst uttrykte sin glede over gjenkomsten, ble ikke dette oppholdes så vellykket som det første. Været var svært varierende og han led av hodepine og tannverk.

H.C. Andersen 4Han fikk imidlertid med seg det romerske karneval før han forlot byen, der han hadde kledd seg ut som en klovn med pukkel og lang nese. På hodet hadde han en hvit lue med gule og svarte fjær.

Nå gikk ferden videre til Hellas, Tyrkia og flere andre land i den østre delen av av Europa. Reisebeskrivelsen fra denne turen ble til boken, «En Digter Bazar», som utkom i 1842.

 

H.C. Andersens tredje reise til Roma

Sitt tredje opphold i Roma fant sted fra 31. mars i 1846 til 1. mai samme år. Denne gang reiste han sammen med to adelsmenn. Gjennom sine bekjentskaper på Caffe Greco fikk han ordnet en leilighet til dem alle tre i Via Borgognona, mellom Via del Corso og Spansketrappen.

I sin dagbok skriver han, «Jeg er i Rom, tredie Gang i Rom! ja, jeg er et Lykkens Barn!»  

Også denne gang ble han syk og skrev i sin dagbok like før ha dro, «Saa dette burde være den sidste natten i Roma! Gud er takket og lovet for alt godt! Rom er nok ikke helt bra for mig!»

H.C. Andersens fjerde reise til Roma

Til tross for dagboksitatet fra sin tredje tur, vender H.C. Anderesen tilbake til Roma 28. april i 1861, sammen med Jonas Collin. Han var sønn av H.C. Andersens «mesen», Edvard Collin. Denne gang ble han her bare en måned, frem til 29. mai.

H.C. Andersen 5I et brev til Henriette Collin, Edvard Collins hustru, skriver han, «Vi nåede ettermiddagen Roma, hvor Mr. Bravo har leid fire elegante rom, to var nok for oss; vi har det veldig vakkert og Jonas virker lykkelig «……» Udsikten fra terrassen over Rom har tårer i øynene «..

Brevet finnes fremdeles i glass og ramme på Caffé Greco. Under står det, «La casa romana di Andersen».

Det var på denne reisen han traff Bjørnstjerne Bjørnson for første gang. De to ble meget gode venner, noe utdraget fra H.C. Andersens brev til Bjørnson i januar 1862 bærer vitne om:

København. 30/1 1862.

Kjære venn!
Siden jeg fortalte deg å leve bra i Roma, har tanken vært med deg; ofte tenkte jeg på å skrive, men alltid det ble utsatt, jeg trøstet meg selv at mine siste eventyr, da de kom i hendene, fortalte deg sannsynligvis hvor kjære du er for meg, hvor mye jeg verdsetter deg som digter og mann! nå må du ha fått min lille bok og lese den, men i det siste har jeg hørt fra deg; takk for brevet! det var meg en av de beste julegavene;…………

………Hils din kone og hver av mine venner i det strålende Roma, hr. Ravnkilde, spesielt jeg ber om min hilsen,

Din trofaste hengivne venn
Hans Christian Andersen.

< TILBAKE