Print Friendly, PDF & Email

Santa Maria della Pace og Bramantes kloster

Kirken, Santa Maria della Pace og Bramantes kloster henger sammen. Kirken er bygget på ruinene av en annen kirke, dedikert til Sant’Andrea de Aquaricarius. og ble innviet i 1482. Den ble av pave Sixtus IV dedikert til Jomfru Maria, til minne om blodstrømmen som kom fra en bilde av henne i 1480.

Chigi-kapellet og De fire sibyller 
Santa Maria della Pace og Bramantes kloster 1Det er det første kapellet til høyre i denne kirken vi finner Chigi-kapellet, og Rafael skal ha hatt ansvaret for det arkitektoniske. (Det finnes et kapell med samme navn i Santa Maria del Popolo, med samme arkitekt).

Kapellet er laget på bestilling av bankmannen Agostino Chigi.

Det er to fresker i kapellet.

I lunetten øverst ser vi de fire profetene, Habakuk, Jonas, David og Daniel.

Fresken er malt av Timothy Viti, men på grunnlag av Rafaels skisser.

Skulpturene i nedre del, i bronse og marmor, er laget av Cosimo Fancelli, i samarbeid med Ercole Ferrata.

 

 

 

 

 

 

 

De fire sibyller

Santa Maria della Pace og Bramantes kloster 2I midtpartiet, over skulpturene, ser vi Rafaels eget verk, De fire sibyller. I antikken var sibyller jomfruer som var utstyrt med profetiske dyder. Kirken «arvet» fenomenet og lot dem være mottakere av Guds beskjeder til mennesket.

Fresken viser fire sibyller som er ledsaget av syv engler, eller puttier. De er sendebudene mellom Gud og mennesket. Puttiene holder rullene med inskripsjoner med beskjed til de fire sibyllene om Kristi komme.

Marianne har i sin blogg, Mitt Roma, skrevet:

«En bortgjemt perle
Finner du inngangen til Chiostro del Bramante finner du også en bortgjemt freske av Rafael, riktignok må den nytes gjennom et vindu i klosterets annen etasje! Hit til Bramantes kloster søker jeg ofte tilflukt, fordi her er det en harmonisk atmosfære med typiske renessanse-idealer, som geometriske linjer og perfekte proposisjoner og det beste av alt – stillhet – bare trehundre meter unna ligger overfylte piazza Navona!»

Lenger nede i samme artikkel skriver hun:

«Der oppe finner du en cafeteria, en bokhandel, et kunstgalleri og rommet med vinduet (følg pil til Sibille di Raffaello), derfra kan du se inn på Rafaels freske over Chigi-kapellets alter.»

Du kan med andre ord sitte i det tilliggende kloster og skimte de fire sibyllene i kirken.

Klikk her hvis du vil gå inn på hennes blogg og lese mer! Mitt Roma: januar 2013