Print Friendly, PDF & Email

Pincio

Pincio 1Man skulle jo tro at Monte Pincio var en av Romas 7 høyder, men det er den ikke, selv om Terrazza del Pincio ruver godt i landskapet og kan tilby oss en av Romas vakreste utsiktsposter. 
Grunnen er enkel. Høyden lå utenfor det som i antikken ble regnet som en del av Roma.

La Monte Pincio inspirere deg, slik dette stedet har inspirert Bjørnson, Ibsen, Undset og Grieg, for å nevne noen. Du står på Romas tak og ser ut over byen, med Peterskirken som et blikkfang i det fjerne. Da kan det vel passe å sitere et utdrag av Bjørnsons dikt, «Fra Monte Pincio»:

Pincio 2Aftenen kommer, solen står rød,
farvende stråler i rummet henskylle
lyslængslens glans i uændelig fylle; —
fjællet forklares, som åsyn i død.
Kuplerne gløder, men længere borte
tåken langs markernes blålige sorte
vugger opover som glæmselen før:
over hin dal dækker tusen års slør
.

Pincio 3Edward Grieg besøkte høyden allerede første dag han ankom Roma, den 11. desember i 1865. Han var ofte her oppe på høyden. Grieg likte å vandre i Roma og utsiktsposten på Pincio var en av hans favoritter.

Han komponerte i 1868 verket «Fra Monte Pincio», opus 39 nr. 1, med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson. Les Monica Jangaards beskrivelse av stykket og hør musikken her. https://www.griegminuttforminutt.no/opus39/

Henrik Ibsen var ikke mindre entusiastisk og la ofte turen opp på høyden for å skue utover byen, over mot Peterskirken.

Ting å se på veien
Turen jeg anbefaler, går ned til Piazza del Popolo. Du har nå et valg. Følge min rute denne formiddagen og kom tilbake senere, eller opplev Borgheseparken nå med de samme!
Detter er, etter min mening, Romas flotteste park. Her er det «vannhull» å slå seg ned ved, nydelige steder å nyte en picknikkurv, eller gå videre mot Musea e Galleriea Borghese, eller Bioparco, Romas Zoo. Rett bak utkikksposten kan du leie dertil egnede transportmidler med pedaler som kan frakte deg og dine medreisende rundt i parken over byen! Du kan også ta en rotur og beskue et vakkert tempel og en øy, bebodd av skilpadder. Mulighetene er mange her oppe i Borghese!

Jeg ville nok gå videre og ta parken i nærmere øyesyn senere, så følg meg ned på Piazza del Popolo!